Davor Skeledžija

Potres i hrvatske dijabetičke udruge!

01/01/2021

Kada smo se u Zagrebu 29. 12. 2020. ponovno protresli, nismo ni sanjali koji se pakao dogodio mnogima koji su bili bliže epicentru - u Petrinji, Sisku, Glini i okolnim mjestima...

…Ubrzo se probudio - mali krug velikih ljudi!

Sasvim mali krug, nama dovoljno velik, zapitao se: "A što je s dijabetičarima"? Jesu li na vrijeme izjurili iz svojih domova? Jesu li usput pograbili dovoljne količine inzulina, igala, lanceta i svega neophodnog za život s dijabetesom?

Svaka akcija ima reakciju i lavina se pokrenula:


Gdje je najbliža udruga na pogođenom području? Tko je predsjednik? Kako su?

Sve su to pitanja koja su si počele postavljati brojne osobe s dijabetesom po cijeloj Republici Hrvatskoj.

A odgovor je glasio Darko Velhes i njegova ekipa iz Siska:


Vjerojatno ni samom Darku još nije bilo jasno koji su se teret i odgovornost našli na plećima udruge čiji je on dugogodišnji predsjednik. Sisačko društvo našlo se u gotovo samom epicentru jednog od najrazornijih potresa u novijoj hrvatskoj povijesti. Jedina udruga koja poznaje brojne stanovnike s dijabetesom na ugroženom području, udruga koja dugi niz godina surađuje s brojnim volonterima, liječnicima, lokalnom upravom i domovima zdravlja.

Velik broj pojedinaca na raznorazne je načine pomogao stradalima u potresu, a pokrenuo se i neprofitni nevladin sektor:

  1. Udruga Međimurski slatkiši
  2. Mellitus Rijeka
  3. Udruga Dijabetes klub tip 1 iz Virovitice
  4. Slatki život Đakovo
  5. MaDi Osijek
  6. Cukrići Zadar
  7. Brodski slatkiši
  8. Dijabetičko društvo Omiš
  9. Zagrebačko dijabetičko društvo
  10. ...i mnogi drugi

Dio prikupljene opreme stigao je i do Crvenog križa, ali ova nacionalna organizacija prema brojnim svjedočanstvima nije se najbolje snašla s medicinskim potrebama osoba s dijabetesom. Različitih bolesti, lijekova i pomagala ima previše, nije nimalo lako razumjeti kome trakice, kome senzori, kome Humalog, NovoMix, Siofor, Novorapid, Lantus, Tresiba i kako sve to skladištiti; kome trebaju lancete, a kome igle, itd…


Sve te nedoumice nimalo nisu mučile dugogodišnje volontere u Sisačkom dijabetičkom društvu, oformljena je „ratna ljekarna“ čije se opremljenosti ne bi posramile ni mnoge prave ljekarne. Ugrožene osobe s dijabetesom cijelo su vrijeme dolazile i dobivale što im je potrebno, a obavljali su se i obilasci terena u koordinaciji s različitim službama.

Iako moramo biti svjesni da nismo opet u ratu, da HZZO solidno funkcionira, a lokalne ordinacije i ljekarne samo što nisu profunkcionirale – prva je reakcija najvažnija.

Za slučaj daljnjih problema javili su se i brojni farmaceuti, poput tvrtki Abbott, Medilab, Medtronic, Roche, Bauerfeind i mnogi drugi. Svi spomenuti i nespomenuti spremni su priskočiti u pomoć osobama s dijabetesom u vrijeme krize.

Ljekarne Dvoržak već su u prvom valu osigurale dovoljnu količinu alkohola da se njome može dezinficirati omanji bataljun:


Je li gotovo?
Stanovnicima ugroženog područja vjerojatno će još dugo trebati raznovrsna pomoć. Što se tiče naših supatnika s dijabetesom, predlažem da ostanete u kontaktu sa svojim dijabetičkim udrugama i da pratite Facebook stranicu Sisačkoga dijabetičkog društva. Tamo će prvo biti objavljeno kad nešto hitno zatreba, a ako ste u mogućnosti ili znate nekog tko to jest, uvijek  je moguće uplatiti donaciju na adresu:  Dijabetičko društvo grada Siska, Trg grada Heidenheima 1, 44000 Sisak, IBAN HR 262407OOO1188005048.

…jer možda će jednom zatrebati i nama.

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Izdvojeno: