Davor Skeledžija

HZZO: bolnički liječnici smiju pisati privatne recepte za Baqsimi!

27/07/2022

Brojni mediji objavili su priču o tome kako je HZZO ponovno odbio dugoočekivani lijek za koji je peticija u ovom trenutku skupila preko 47.000 potpisa, struka podržala i još puno toga.

Da stvar bude gora, neki bolnički dijabetolozi rekli su nam da im iz HZZO-a prijete kaznama ako nastave pisati privatne recepte za Baqsimi. Tu je još i proizvođač tvrtka Lilly koji je procijenio da im se ne isplati Baqsimi pustiti u slobodnu prodaju u Hrvatskoj pa moramo ići po njega u Sloveniju.

Kako to često bude – sve se lomi na dijabetičarima!

Iz spomenutih razloga je Zagrebačko dijabetičko društvo uputilo dopis HZZO-u u kojem je osudilo odbijanje uvrštenja Baqsimija na HZZO-ovu listu, ali i tražilo pojašnjenje. Konkretno, HZZO-u je postavljeno pitanje smiju li (barem onim bogatijim dijabetičarima) dijabetolozi pisati privatne recepte za lijekove i medicinska pomagala - bez straha da će ih kazniti.

S takvim privatnim receptom možete otići u ljekarnu u Brežicama u Sloveniji i za 59€ kupiti Baqsimi (da, opet je pala cijena!) Napomenimo još da uz recept, Baqsimi možete kupiti i u centru Zagreba na Dolcu u ljekarni Faber. Ali na Dolcu je cijena toliko visoka da si ga samo najviši HZZO-ovi dužnosnici i kontrolori letenja mogu priuštiti.

Nemojte da vas zbuni, na računu su dva Baqsimija. Jedan je točno 58,92€

Nemojte da vas zbuni, na Slovenskom računu su dva Baqsimija. Jedan je sada točno 58,92€!

HZZO – liječnici smiju pisati privatne recepte – ali…

Kako bi si HZZO smanjio probleme i osigurao da poslije nećete doći njima po nadoknadu troškova, bolnički liječnici moraju u bolničkoj dokumentaciji evidentirati da su pacijenta obavijestili da je „bez mogućnosti da mu HZZO nadoknadi taj trošak“. U tom slučaju bolnički liječnik „ne podliježe sankcijama propisanim zaključenim ugovorom s HZZO-om“.

Pa tako na drugoj stranici službenog dopisa koji je potpisao osobno ravnatelj HZZO-a, Lucian Vukelić, stoji:

„Nadalje, u slučaju propisivanja lijeka na privatni recept, neovisno je li lijek propisan na privatni recept na razini primarne zdravstvene zaštite ili je propisan od strane specijaliste u ugovornoj bolničkoj ustanovi, ako se radi o lijeku koji se ne nalazi na Osnovnoj niti na Dopunskoj listi lijekova Zavoda ili ako se radi o lijeku za čije propisivanje na recept Zavoda nisu zadovoljeni kriteriji za propisivanje, osigurana osoba mora biti upoznata s činjenicom da će lijek morati sama platiti prilikom podizanja u ljekarni bez mogućnosti da joj Zavod nadoknadi taj trošak, pri čemu su doktori specijalisti radnici ustanove u Povijest bolesti ili u Otpusnom pismu, a u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u osobnom zdravstvenom kartonu osigurane osobe, obvezni napisati razlog zašto je preporučen lijek koji se ne nalazi na Osnovnoj niti na Dopunskoj listi lijekova Zavoda te da je osigurana osoba obaviještena o razlozima propisivanja lijeka na privatni recept te da je upoznata da će takav preporučeni i propisani lijek na privatni recept morati nabaviti na vlastiti trošak bez mogućnosti naknade navedenog troška od strane Zavoda.“

Primijetite da je cijeli ovaj paragraf ustvari jedna jedina rečenica bez točke, ali sa puno zareza, kako bi sve bilo što "razumljivije".

Zaključak

HZZO uporno godinu dana odbija staviti Baqsimi na listu lijekova usprkos spuštanju cijena, nevjerojatnom angažmanu javnosti, medija i struke.

Istina, ne može se tvrditi da nam zabranjuju da si ga sami kupimo, ali činjenica je da nam čak i taj postupak otežavaju.

Cijeli službeni dopis sa žigom i potpisom ravnatelja HZZO-a skinite na ovom linku, a onda budite jako asertivni i uvjerljivi kod svojih liječnika. Isprintajte ovaj dopis i ako smatrate da zaslužujete pravo da si kupite glukagon bez igle, inzistirajte na tome i usput pristojno zamolite HZZO putem e-maila [email protected] da ponište odluku o neUvrštenju na listu lijekova.

Sretno nam bilo.

HZZO_Odgovor_Baqsimi_privatni_recepti_530-02-22-01-01_358

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Vijesti i Događanja: