Darija Cerin

Dijabetičko stopalo je vodeći uzrok amputacija u svijetu! Specijalizirana ambulanta za dijabetičko stopalo

05/01/2024

Specijalizirana ambulanta za dijabetičko stopalo

Od proljeća prošle godine u Kliničkoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu s radom je započela specijalizirana ambulanta koja se bavi problematikom kroničnih rana i dijabetičkog stopala.

Nositeljica rada ambulante je dr. med. Ana Lamza. Doktorica Lamza je specijalist opće i subspecijalist vaskularne kirurgije. Od početka, sada već 15-godišnjeg rada na kirurgiji, zainteresirala se za rad s oboljelim osobama koje imaju kronične rane i dijabetičko stopalo. Prije dvije godine upisala je europsku specijalizaciju iz kroničnih rana. Ove godine, krajem trećeg mjeseca, položit će ispit te time postati prvi specijalist za kronične rane u Republici Hrvatskoj. Od prošle godine član je vijeća EWMA-e (engl. European Wound Management Association Council). U listopadu prošle godine završila je tečaj kod prof. Alberta Piaggesia u Centru za dijabetičko stopalo u Pisi u Italiji. Profesor Piaggesi vodeći je stručnjak u Europi za problematiku dijabetičkog stopala.

Uz dr. Lamzu u ambulanti radi medicinska sestra Željka Mihovilić, koja je školovani enterostomalni terapeut. Svakodnevnim zajedničkim radom pružaju najbolju moguću skrb oboljelim osobama uz stalno stručno usavršavanje i pružanje novih, suvremenih metoda liječenja.

Osobe s dijabetesom mogu doći na sistematski pregled stopala uz određivanje neurocirkulatornog statusa nogu.

Prilikom pregleda provodi se edukacija o samostalnoj njezi stopala. Ako je potrebno, učine se manji zahvati uklanjanja zadebljanja i otvrdnuća na stopalima.

Osobama s već postojećim ranama učini se kompletna obrada rane uz određivanje terapije. Prema potrebi, oboljele se osobe upućuju na dodatnu obradu i pregled drugih specijalista, poput endokrinologa ili ortopeda. Na taj način, na jednom mjestu i u jednom dolasku, oboljele osobe dobiju svu potrebnu skrb.

Na pregled se može doći s uputnicom liječnika obiteljske medicine uz prethodnu narudžbu na broj telefona 01/4108-803.

 

Ana Lamza, dr. med., spec. opće i vaskularne kirurgije ističe „Dijabetičko stopalo je vodeći uzrok amputacija u svijetu!“

Dijabetičkim stopalom nazivamo različite promjene i oštećenja tkiva stopala osoba koje imaju dijabetes, koje, ako se na vrijeme ne preveniraju i adekvatno liječe, mogu dovesti do amputacija.

Kod osoba s dijabetesom, osobito kod onih s loše reguliranom bolesti, s godinama može doći do oštećenja živaca i krvnih žila u stopalima, što nazivamo neuropatijom i vaskulopatijom.

Posljedično tome, osobe imaju različite simptome. Mogu osjećati bol, pečenje, trnce u stopalima, ali mogu i u potpunosti izgubiti osjet boli, topline, hladnoće i dodira.

Upravo zbog toga neće adekvatno reagirati, ako hodaju u cipeli koja ih žulja, ako bosi stanu na kamenčić ili trn, ako se porežu tijekom rezanja noktiju, ako im je prehladno ili prevruće za stopala. U tim situacijama nastaju žuljevi i rane na stopalima koje osobe s dijabetesom često odmah ne primijete. One su dobra podloga za infekciju različitim bakterijama koje uzrokuju upalu i daljnje oštećenje tkiva koje, ako se na vrijeme i adekvatno ne liječi, može dovesti do amputacije prstiju, dijela stopala pa čak i cijele noge, a u najtežim slučajevima i do po život opasne sepse.

Kako i kod svih ostalih komplikacija koje dijabetes može donijeti, i ovdje je najbolje što možemo učiniti za sebe prevencija.

Razvoj neuropatije preveniramo dobrom regulacijom glikemije, uravnoteženom prehranom, održavanjem primjerene tjelesne težine, redovitom tjelesnom aktivnošću, regulacijom krvnog tlaka i masnoća u krvi.

Osim toga, svaka osoba s dijabetesom trebala bi steći naviku redovite brige o vlastitim stopalima.

 

Naputci za svakodnevnu njegu stopala

 Svakodnevno pregledajte stopala. Obratite pažnju na porezotine, crvenilo, otok, natiske, žuljeve, zadebljanja i raspuknuća kože te na bilo kakve promjene na noktima. Ako ne možete vidjeti tabane, pomozite si ogledalom ili zamolite pomoć nekoga od ukućana.

Svaki dan operite stopala u toploj vodi. Nemojte ih namakati. Dobro ih osušite i nanesite hidratantni losion ili kremu za stopala koji sadrže ureu.

Nikada ne hodajte bosi. Uvijek nosite cipele ili papuče te pamučne čarape. Provjerite cipele da se u njima ne nalazi kamenčić ili nešto što bi vas moglo nažuljati.

Izaberite cipele koje vam dobro pristaju. Cipele je najbolje kupovati poslijepodne jer stopala svima tijekom dana malo oteknu. Nakon što kupite nove cipele ,najbolje je da ih razgazite tako da ih nekoliko dana nosite po sat-dva u kući dok ne budu potpuno udobne za nošenje. Uvijek nosite čarape.

Nokte na stopalima uvijek režite ravno i zagladite rašpicom. Ako to ne možete učiniti sami, otiđite na medicinsku pedikuru. Nemojte sami uklanjati natiske i zadebljanja. Osobito nemojte koristiti proizvode s kiselinama koji se mogu kupiti u ljekarni.

Kod svakog posjeta liječniku zatražite da vam pregleda stopala. Ako imate neuropatiju, trebali biste otići na pregled stopala najmanje jednom godišnje.

Održavajte cirkulaciju u stopalima. Nekoliko puta tijekom dana, dok sjedite, podignite stopala i mičite prstima nekoliko minuta.

Izaberite tjelesnu aktivnost koja ne opterećuje stopala, poput hodanja, vožnje bicikla ili plivanja. Ako niste sigurni koja je tjelesna aktivnost najbolja za vas, savjetujte se s liječnikom.

 

Darija Cerin
Dugogodišnja volonterka i aktivistica za sve osobe s dijabetesom. Organizator i sudionik najvećih dijabetičkih projekata u RH. Tajnica Zagrebačkog dijabetičkog društva i glavna urednica časopisa Zadi. Autor mnogobrojnih tekstova i objava u časopisima, na Facebooku, Instagramu, YouTubeu i na brojnim portalima.

Još iz kategorije Vijesti i Događanja: