Davor Skeledžija

Dijabetički kampovi nisu umrli! Obiteljski kamp – Slavonija

02/09/2021

Svatko će se složiti da su protekle dvije godine bile izrazito stresne. Svoju priliku da budu glasni i da ih se čuje dobili su svi: radikalni vakseri i antivakseri, osobe koje bi zaključale i uništile cijelu zemlju, kao i one koje misle da korona ne postoji.

Jedni od gubitnika cijele ove priče su pravi dijabetički kampovi, druženja uživo djece i odraslih s dijabetesom. Svi znamo da je novo-otkrivenoj osobi s dijabetesom i njenoj obitelji svijest da nisu sami i podrška „supatnika“ - od nevjerojatne važnosti. Jednako je tako  „starim“ dijabetičarima važno da provjetre svoje znanje i steknu novu motivaciju za što bolju samokontrolu.

Zagrebačko dijabetičko društvo svoj je Obiteljski kamp nastavilo u online verziji – što je definitivno bolje nego ništa, ali, vjerovali ili ne, postoje udruge koje su usprkos svemu organizirale svoje kampove uživo.

Jedna od njih je Udruga slatki Život – Đakovo.

 Obiteljski kamp Slavonija organiziran je u Zvečevu, a dio predavanja i druženja održao se u Planinarskom domu Jankovac. U kampu su sudjelovali i članovi udruga MADI Osijek i Virovitica.

Predavanje Planinarski dom Jankovac

Predavanje u Planinarskom domu Jankovac

U Zvečevu je doktor s dijabetesom – Ivan Andrašević prvo okupio djecu pa odrasle te potom sve zajedno. Tema je bila život s dijabetesom i dobra regulacija.

Radionice Zvečevo

Radionice s dr. Andraševićem - Zvečevo

U Planinarskom domu Jankovac Andrijana Buklijaš i dr. Ana Marija Liberati govorile su polaznicima o ugljikohidratima, prehrani i motivaciji za što uspješniju samokontrolu. Zanimljivo je da u kampu nije sudjelovala niti jedna osoba bez senzora, a i baš svi su imali novu DiaHelp mobitelsku aplikaciju za pomoć dijabetičarima u nevolji. To je standard kojim se teško može pohvaliti ijedna zemlja na svijetu.

Ostatak su vremena djeca ali i odrasli proveli u druženju, međusobnoj podršci i uživanju u ljepotama Papuka, jedne od četiri planine koje okružuju Slavoniju.

Slap Jankovac

Slap Jankovac

Iskrene čestitke udruzi Slatki život Đakovo na organizaciji ovog predivnog događanja za djecu i obitelji osoba s dijabetesom.

Velika hvala Osječkoj županiji i Zagrebačkoj banci na financiranju!

Fotogaleriju potražite na ovom Facebook albumu portala naInzulinu.

 

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Izdvojeno: