Davor Skeledžija

Bili smo u najvećem dječjem kampu u Bosni i Hercegovini!

16/05/2022

Međugorje je ugostilo djecu s dijabetesom iz cijele Bosne i Hercegovine! Bio je to hibridni kamp u svakom smislu te riječi. Dio djece je došlo s roditeljima, a dio bez; ali sva su bila dobro zbrinuta i u dobrom društvu. Dio predavanja bio je samo uživo, a neke su ekstrovertirane predavače prenosili i online (pogodite koje).

Odmah prvu večer, u srcu Hercegovine, katolička, muslimanska i pravoslavna djeca su zaplesala Užičko kolo i to tako glasno i dobro da bi mogli posramiti sve narodnjačke klubove u Zagrebu. Potom je došla na red Fritula Petra Graše, Oliver Dragojević i mnogi drugi iz cijele bivše države.

Kamp punog naziva „Za život s manje boli, mi zajedno, a vi kako hoćete“ organizirala su 4 društva strateški raspoređena po cijeloj Bosni i Hercegovini. Ove su godine u kampu sudjelovali samo članovi udruga, ali nakon ovako ogromnog uspjeha, velika želja im je sljedeće godine omogućiti sudjelovanje svim obiteljima koje se na vrijeme prijave.

Roditelji djece s dijabetesom

Nije tajna da roditelji snose najveći teret dijabetesa djece. Djeca se mogu brzo priviknuti, ali roditelji su najčešće ti kojima bolest djeteta najteže padne. Svaki psiholog zna da brže suočavanje s dijabetesom djeteta znatno pridonosi boljoj regulaciji šećera. Zbog toga su me se najviše dojmila predavanja psihologinje Ernese Mešić i to ona za roditelje.

Smijeh i suze; prkos i očaj, u vrtlozima su se izmjenjivali u malenom otvorenom „amfiteatru“ u kojem je Ernesa okupila „svoje roditelje“. Mnogi su uspjeli isprazniti dugo potiskivane strahove i emocije, imali su privilegiju da skoro dva sata u kontinuitetu ne misle na svoju djecu nego na sebe. Kako oni doživljavaju dijabetes svog djeteta i što mogu učiniti da svima bude bolje.

Izmjenjivali su se roditelji kontrol frikovi, opuštenjaci i paničari, ali svi su nakon „seanse“ izašli jači i spremniji za izazove koje im život s dijabetesom nosi.

Kravice

Za Međugorje svi znamo, ali za Kravice možda i ne. Nazivaju ih "oazom u kamenu", a najviše oduševljavaju ogromni slapovi i prekrasna rijeka. Kravice, Mostar i Međugorje djeca su obilazila tijekom 5 dana kampa i to na najbolji mogući način: zajedno sa svojim prijateljima, jednakim, a različitima.

Mnogi od njih su prvi put u životu na jednom mjestu vidjeli toliko puno bezbrižne djece s dijabetesom. Vidjeli su da ima još djece kao što su oni sami: vedri, veseli i zanimljivi mladi ljudi.

Zaključak

Bosna i Hercegovina je vrlo neobična zemlja puna različitosti; teško je opustošena ratom, korupcijom i podjelama. Baš kao i Hrvatska, samo malo više. Ali ništa od toga nije postojalo u kampu „Za život s manje boli“. U ovom kampu je postojala samo spoznaja da su zajedno jači i da zajedno mogu puno više. A samo nebo im je granica po vodstvom Indire, Rubije, Jelene i Mislava 😀

Sretno i doviđenja.

p.s. Organizatori kampa Za život s manje boli su:

  • udruga Novi horizonti iz Tuzle,
  • DiabetNo1 Banja Luka
  • Udruženje djece i omladine oboljele od dijabetesa Unsko-sanskog kantona
  • Udruga dijabetičara u HNŽ/K “Insula”.

p.p.s. Hvala sponzorima koji su dali ogroman doprinos ovom događaju:

  • Novo Nordisk Bosna i Hercegovina
  • Medtronic
  • Pharma Maac d.o.o.
  • NovoPharm d.o.o.
  • Grad Mostar
  • ZZO HNŽ
Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Djeca: