Luka Buklijaš Skeledžija

ATTD2023 Berlin: Lukin izbor najzanimljivijih inovacija

27/03/2023


SNAQ

Ovom aplikacijom možete slikati hranu i dobit ćete informaciju koliko ima ugljikohidrata. Samo uključite aplikaciju i kameru pa fotografirate obrok koji je pred vama!
Aplikacija zatim koristi algoritam koji prepoznaje što imate na tanjuru. Ponudit će vam nekoliko opcija, a vi samo odaberete onu koja se podudara sa stvarnošću vašeg tanjura, npr. Croissant. Aplikacija potom pomoću 3D modeliranja određuje koliko je primjerice taj Croissant velik. Na kraju dobijete količinu UH.

Svaki obrok i njegova slika zatim se dodaju na jednostavnu lentu vremena da možete pratiti što ste jeli. Može se integrirati i sa senzorom kako biste na njemu vidjeli reagiranje svog šećera nakon neke hrane.

Za sada je aplikacija dostupna samo u SAD-u, tamo se njome služi već 50 000 korisnika, ali postoje načini da ju preuzmete uz pomoć VPN-a. Besplatna verzija vam dopušta da fotografirate 5 jela tjedno, a ako želite više, postoje pretplate od 25 i 50 US$/mj.
Link za preuzimanje

 


InsulinSaver

Mali uređaj koji prati temperaturu i provjerava je li ta temperatura prikladna za skladištenje inzulina. Vrlo je malen i praktičan. Možete ga staviti u torbicu u kojoj držite penove ili u hladnjak kako biste provjerili radi li ispravno. Ako je temperatura previsoka ili preniska svijetliti će crveno ili plavo.

Baterija traje 6-18 mjeseci, a nakon isteka tog roka, možete ga vratiti i kupiti novi s popustom.

Dostupan je putem njihove web-stranice s isporukom u Europi za 33 eura.
Link za kupiti

 

     
Mallya

Mallya je proizvod tvrtke Biocorp koji prati koliko jedinica inzulina uzimate i točno vrijeme kada to činite. Sve podatke automatski uredno pohranjuje u aplikaciju. Sigurno vam se često dogodi da ubrizgate nekoliko jedinica inzulina uz neki obrok, no ubrzo zaboravite koliko ste ih uzeli ili jeste li ih uopće uzeli. Na ovaj način sve te podatke možete jednostavno provjeriti. Usto i vaš liječnik može lako pratiti ove informacije. Postoji i praktična kutijica u kojoj možete držati pen skupa s Mallyom.

Prva je verzija već sada na tržištu u nekim zemljama. Nova verzija je vidljivo manja i jednostavnija. Još nije na tržištu, ali očekujemo ju do kraja ove godine.

 


Insulcloud

Nakon što ovaj uređaj postavite na svoje penove, služit će kao sustav upravljanja dijabetesom. Uređaj se poveže s njihovom jednostavnom i besplatnom aplikacijom. Mjeri kada ste i koliko jedinica inzulina uzeli. Radi sa svim penovima, ali svaki ima drugačiji nastavak. Kada uzmete inzulin, aplikacija pohranjuje taj podatak i stavlja ga na lentu vremena. Možete i slikati obrok pa ćete moći provjeriti što ste točno jeli. Na tržištu je u nekim zemljama Europe. Trenutno nije u Hrvatskoj, ali u Srbiji već jest. Očekuju da će doći u Hrvatsku do ljeta.

 


Sween

Ovaj inovativni proizvod također tvrtke Biocorp služi da se inzulin iz pena može jednostavnije uzeti. Roditelji koji daju inzulin svojoj djeci teško mogu procijeniti koliko jako pritisnuti pen u tijelo, pogotovo ako ne znaju kakav je to osjećaj. Sa sličnim se problemom nose i djeca koja sama uzimaju inzulin, neki novooboljeli pacijenti te sa stariji ljudi. Uz pomoć ovoga uređaja, nećete se brinuti jeste li pen stisnuli prejako ili preslabo. Uvijek će pogoditi kožu ravno i bit će stabilnije. Još nije na tržištu, ali bit će do kraja ove godine ili početkom sljedeće.

 

 
Hedia

Ovo je aplikacija koja računa bolus koji vam je potreban. Upišete samo koliki vam je šećer, koliko ćete pojesti ugljikohidrata te jeste li bili fizički aktivni. Aplikacija će odraditi ostalo. Radi jednostavno i brzo. Moguć je bežičan prijenos podataka s nekih aparatića u aplikaciju.

 


"Non-invasive" monitor glukoze u krvi

Ovaj uređaj mjeri glukozu, ali ne trebate se bockati. Ne vadi krv, već koristi lasere. Otvorite ga, gurnete dio ruke unutra i laser će izračunati vaš šećer u krvi. Trenutno je prilično velik, ali kao što se vidi na slici, ove će godine napraviti puno manji. A 2024. godine očekujemo ovaj maleni uređaj koji izgleda poput narukvice i koji ćemo lako nositi kamo god pošli. Uređaj je zasad dio svijetle budućnosti jer iako radi, nigdje nije odobren ni za uporabu ni za tržište i ne može se nabaviti.

 


BOYDSense

Samo puhnete u njega i on vam izmjeri glukozu. Ovaj je uređaj precizan kao i običan senzor, a nema boli od pikanja iglicama. Za sada se još ne može kupiti. Predviđaju da će biti dostupan tek za 3 godine. Imat će svoju aplikaciju. A očekuju i da će biti jeftiniji od običnih senzora.

 


AMIC Health

Ovo je robot koji uči djecu kako da se nose s dijabetesom. Imaju aplikaciju pomoću koje robotu daju inzulina ili hrane. Zatim će robot reći da se primjerice osjeća loše ili da mu je šećer visok, što nije dobro... Robot tako razgovara s djecom i uči ih kako kontrolirati šećer u krvi. Ima vrlo zabavan i uvjerljiv glas i pokrete tijela. Mogao bi se koristiti za edukaciju u bolnicama.

 


MEDTECH concept

Riječ je o vrlo malenoj jednokratnoj šprici i iglici za inzulin. Jednom se napuni i jednom isprazni u tijelo. Nakon toga se više ne može koristiti. Prednost ove iglice u odnosu na pen jest što je vrlo sitna pa se lako nosi  uokolo sa samo par jedinica inzulina u njoj. Možete ju dati djetetu da si samo ubrizga nakon ručka jer tako nikako ne može uzeti previše inzulina. Nažalost, za sada je dostupna samo u Bugarskoj.

 


CareSens Dual aparatić za mjerenje glukoze s bojama

Ovaj inovativni aparatić za mjerenje šećera napravljen je da bude što jednostavniji za koristiti. Razina glukoze je prikazana vrlo velikim brojkama. Ako je glukoza niska, cijeli će senzor svijetliti crveno. Svijetli li plavo, glukoza je visoka. Zeleno svjetlo znači umjerenu glukozu. Sve to pomaže starijima i ljudima koji ne vide dobro. Uz to, senzor ima i „voice output“ koji može pročitati sve izmjerene podatke.


Još iz kategorije Tehnologija: