1. dan – San Francisco – ADA konferencija

Uvod
U San Francisco smo sletjeli bez problema. Zahvaljujući proteinskim kruhovima (Lidl i Kaufland) smo čak i u avionu imali odlične šećere bez prevelikih odricanja i s malo inzulina.

Na pitanje „Treba li potvrda o dijabetesu za avion?“, uvijek ležerno odgovaram „Poželjna je“. Mijenjam odgovor, ako letite u SAD, odgovor glasi „Svakako ju treba imati“. Na inzulinske pumpe su se na aerodromima lijepo navikli i naučili što je to, ali senzori… Dvometarski policajac na aerodromskom pregledu u Frankfurtu je doslovce uperio automatsku pušku u mene s pitanjem: „Što ti je to na ruci??“. Iako sam umirao od želje da vidim kako bi Darijino lice izgledalo da njoj to napravi, smireno sam mu objasnio da je riječ o medicinskom uređaju, da još njih troje dolazi s istom opremom i izvadio 15 godina staru, zgužvanu potvrdu dr. Prašek s Vuka Vrhovca. Na toj potvrdi, naravno, nije bilo senzora, no nakon što je ime na potvrdi uspješno usporedio s putovnicom, izgledao je zadovoljno i napokon je spustio dugo oružje (poslije sam saznao da je Darijino lice već bilo u šoku jer me vidjela kako ga promatram preko nišana), no zato je ulaz u SAD ovog puta bio fantastičan! Vize za Iran i Siriju američki policajac nije ni primijetio i odmah me pustio, ali mu se Ines puno više svidjela pa smo nju morali čekati. 🙂

ADA konferencija
Mnogi će reći da tu osobe s dijabetesom nemaju što tražiti jer je riječ o visoko stručnoj konferenciji i bit će u krivu. Posljednjih godina se ADA, kao i IDF, sve više otvara osobama s dijabetesom. Dakle, svatko može naći nešto za sebe. Ako ne toliko na predavanjima, onda na najvećem pratećem „sajmu opreme za dijabetes na svijetu“, gdje štandove ima ogroman broj tvrtka koje imaju ikakve veze s dijabetesom. Za socijalne životinje tu je još gomila pratećih pijanki, kao što su Musings under the moon DiaTribe fondacije, Livongo party, One Drop Party i slično.

Nadao sam se da će nešto američke ekipe, koju s vremenom upoznah, zaboraviti da sam ih prije dvije godine veselo nagovarao da glasaju za Trumpa i onda im se još smijao kad je pobijedio. Moš’ mislit’. Podsjetili su me da su znali da je lažov i da neće ispuniti obećanja kao što su nenapadanje Sirije i smirivanje tenzija s Rusijom. O potencijalnoj agresiji i konfliktima sa Sjevernom Korejom, Iranom i Venezuelom da i ne govorimo.

Natrag na konferenciju
Meni najzanimljivije predavanje bilo je o digitalnim aplikacijama za dijabetes na koje su doveli čak i predstavnicu američke regulatorne agencije FDA. To je ona stroga agencija, koja sve zahtjeve za ulaskom proizvoda na tržište SAD-a jako sporo i temeljito razmatra. Između ostaliog, iznenadila me posebnim osvrtom na sigurnosni problem inzulinskih pumpi kojima se upravlja mobitelom. Drugim riječima, što ako vam netko hakira mobitel i isporuči 40 jedinica inzulina u npr. 3 h ujutro dok spavate snom pravednika? Ako joj je vjerovati na riječ, rade na tom sigurnosnom aspektu i imat će rješenje koje će zahtijevati implementaciju od strane proizvođača pumpi.

Trendovi u dijabetesu tipa 1 iz perspektive američke regulatorne agencije FDA:

  • pametni inzulinski penovi koji se spajaju na aplikacije i glukometre,
  • aplikacije koje pomažu u određivanju doze inzulina na bazi CGM podataka,
  • aplikacije koje prate trendove i uzorke u kretanju glukoze (npr. čini mi se da vam je visok uvijek u isto vrijeme),
  • aplikacije na mobitelima koje prate razinu glukoze u međustaničnoj tekućini i roditeljske aplikacije za udaljeno praćenje, tzv. follow apps,
  • inzulinske pumpe – „udaljeno bolusiranje“ s aplikacija,
  • sučelja na mobitelima za closed loop insulin delivery.

Intermittent Fasting – IF – isprekidano gladovanje
Na žalost, nemam previše znanja i vremena za ulazak u dubinu ove teme, ali predstavljene su studije koje su pratile nekoliko oblika terapijskog gladovanja (IF) u svrhu poboljšanja regulacije dijabetesa, povećanja osjetljivosti na inzulin, sniženja krvnog tlaka, smanjenja gladi, gubitka tjelesne težine i poboljšanja općeg stanja organizma. Zaključak je da nije svaki oblik Intermittent Fastinga nužno dobar, ali da postoje dokazi koji idu u prilog nekim oblicima.

Konkretno, gladovanje zgodnog naziva Breakfast like a kingdobilo je odlične ocjene, između ostalog i zato što je izvedivo za opću populaciju. Sastoji se od one stare izreke – Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao siromah. Prema njihovom bi mišljenju to trebalo raditi npr. 5 dana u tjednu pa onda opet nakon nekog vremena i ostvarit ćete brojne ranije spomenute benefite. Ograda: naš dijabetički uzor, dr. Bernstein (osoba s dijabetesom i začetnik low-carb priče), smatra da je „veliki doručak“ teški promašaj za osobe s dijabetesom. Smatra da nikako nije dobro započeti dan s puno ugljikohidrata i inzulina!

U svakom slučaju, savjetujem daljnje istraživanje jer je baš fora povećati osjetljivost na inzulin, izgubiti koju kilu, regulirat šećer itd. … Mi ćemo pokušati pripremiti jedan konkretniji i iskoristiviji članak u budućnosti.

Marihuana i dijabetičke komplikacije – neuropatija
Nikako si ne mogu oprostiti činjenicu da smo zakasnili na prvo predavanje ujutro – „Opijati, kanaboidi i ostale potencijalno adiktivne supstance u terapiji bolne dijabetičke neuropatije“. Dok smo se snašli i registrirali – opijati su prohujali s vihorom. Naime, ovdje u San Franciscu jedino na trajektu ispod mosta Golden Gate nećete osjetiti miris marihuane u zraku. Stoga vjerujem da baš ovdje imaju najbolje preduvjete za kvalitetna istraživanja. 🙂 Pokušat ću uloviti prezentaciju, ePoster ili nešto slično.

Ostala predavanja prvog dana mi se ne čine dovoljno zanimljivima za ovaj tekst.

Otvorena paluba trajekta – jedino mjesto bez mirisa marihuane 🙂

Važna objava za kraj
Direktor firme Tidepool, Howard Look, danas je izjavio da je njegova tvrtka ušla u partnerstvo s Dexcomom i Medtronicom! Tidepoolovci razvijaju komercijalni pametni algoritam koji će imati sva regulatorna odobrenja i koji će automatski upravljati našom razinom glukoze! Službeno će integrirati Dexcom G6 CGMS za određivanje razine glukoze te buduću Medtronic inzulinsku pumpu koja će imati potpunu Blutetooth integraciju! Ole! Moja procjena je bila da će Medtronic ostati zatvoren, kao i do sada, jer imaju dobru pumpu, a po novom i dobar rtCGMS, no kako stvari stoje – bio sam u krivu i drago mi je zbog toga. 🙂


Još iz kategorije CGMS/FGMS: