Imate senzore? Zašto je mjerenje glukoze u krvi obavezno!!

Udruge, Portal naInzulinu i dio proizvođača senzora svojim porukama često ostavljaju dojam da su senzori savršenstvo neviđeno još od otkrića inzulina.

Proizvođači na taj način žele pospješiti prodaju svojih senzora, a mi ostali želimo poručiti osiguravatelju i ostalima da je riječ o fantastičnoj tehnologiji koja treba biti dostupna svakome. Bilo bi stvarno glupo od nas da potenciramo loše strane nećega što obožavamo.

Crna strana ovakve strategije

Svaka strategija ima svojih mana, pa tako i ova. Iz spomenute komunikacije je lako moguće zaključiti da su senzori toliko savršeni da mjerenje glukoze u krvi više nije potrebno. A takva komunikacija može rezultirati tragedijom koja se umalo dogodila.

Djevojka, nazovimo ju Sanja, je u petak pala u tešku ketoacidozu jer joj je senzor pokazivao 15,7 mmol/L nekoliko dana. Kada je konačno došla na hitnu pomoć, pravo stanje su joj jedva izmjerili, razina šećera u krvi je iznosila enormnih 42 mmol/L!

Drugim riječima Sanja je završila u teškoj i po život opasnoj ketoacidozi, tijelo joj je bilo u fazi ekscesivnog trovanja glukozom više dana. Namjerno ne navodim ime konkretnog proizvođača senzora jer pouzdano znam da svaka tehnologija može zakazati i da svaki senzor može pacijenta dovesti u po život opasno stanje ukoliko nikada ne radi provjeru u krvi. To se uostalom vidi i po komentarima na društvenim mrežama. Navedimo i činjenicu da smo nekad imali samo aparatiće za krv koji se također mogu pokvariti ili biti krivo korišteni.

Važna poruka osobama s dijabetesom

Svaki senzor se može pokvariti, osim toga senzor ne mjeri glukozu u krvi već u međustaničnoj tekućini što nije isto! Zato uz sebe uvijek morate imati trakice za mjerenje glukoze u krvi i kada iz bilo kojeg razloga sumnjate u rezultate koje pokazuje senzor, morate izmjeriti razinu glukoze u krvi. A kada su šećeri duže visoki ili niski – mjerenje glukoze u krvi je od životne važnosti!

Nevena Krnić s KBC Zagreb je najviše pozicionirana pedijatrica-dijabetologinja u Republici Hrvatskoj i po ovom pitanju je službeno izjavila:

Tehnologija je izuzetno korisna u zbrinjavanju dijabetesa, ali ne isključuje potrebu još uvijek najpouzdanije metode – mjerenja koncentracije glukoze u krvi. Svaki pacijent mora imati dostupnu mogućnost provjere koncentracije glukoze u krvi u slučaju hipoglikemije, vrlo visokih hiperglikemija ili kada simptomi ne odgovaraju mjerenju iz senzora.

Svaki senzor se mora moći provjeravati, a ponekad i kalibrirati ovisno o modelu, neovisno o tome koriste li se real-time mjerači ili uređaji za intermitentno skeniranje.

Osim toga, ključna je dobra edukacija pacijenta kako bi znali na vrijeme prepoznati akutne komplikacije dijabetesa i ispravno ih zbrinuti.

Važna poruka za HZZO

Vi ste u ovom slučaju čisti, štoviše heroji. Zajedno sa proizvođačima senzora ste osigurali da svi vaši osiguranici, sa bilo kojim senzorom ostvaruju pravo na određeni broj trakica za mjerenje glukoze u krvi. HZZO, Abbott, Medtronic i Medtrum na različite načine osiguravaju svojim korisnicima trakice za krv.

To je nevjerojatno važno za sigurnost osoba s dijabetesom, ali i kako bi Vi HZZO bili oslobođeni svake odgovornosti. HZZO je osigurao što je potrebno, a na pacijentu je da to iskoristi na najbolji mogući način. Tako svojim primjerom šaljete poruku novim dijabetičarima da je glukozu u krvi i dalje važno ponekad mjeriti. Ako je nekom previše trakica koje dobije uz senzore, neka ih poklanja, ako je nekom premalo neka ih žica od ovih prvih ili dokupi.

Dobra vijest je da će tvrtka Medilab ONE također svojim korisnicima osigurati određeni broj trakica za krv uz novi Dexcom ONE senzor. Iako Dexcom ONE ne zahtjeva kalibraciju krvlju, važno je moći utvrditi mjeri li uopće ispravno, kao i svi ostali senzori. Svima je važno da sigurnost osoba s dijabetesom bude na prvom mjestu, stoga je važno da tako i ostane te da nam se ne ukidaju prava na trakice za krv.

Zaključak

Kao zaključak bih iskoristio stav dijabetologa Igora Bjelinskog koji trenutno ima vjerojatno najduži staž i iskustvo u bavljenju s tip 1 dijabetičarima. Dolazi iz referentnog centra Vuk Vrhovac i smatra da je i kod bolesnika koji koriste senzore s tvorničkom kalibracijom mjerenje glukoze u krvi OBAVEZNO I NEOPHODNO u specifičnim situacijama (sumnja u točnost rada senzora, dugotrajna hipoglikemija ili hiperglikemija…).

Doći će vrijeme kada će mjerenje glukoze u krvi biti doživljavano kao barbarizam i dio davne prošlosti. Veselimo se tome, ali do tada pamet u glavu, izmjerite povremeno šećer u krvi čak i ako imate senzore, čuvajte svoj život i zdravlje.


Još iz kategorije Izdvojeno: