Davor Skeledžija

Contour ONE - Novi aparatić na hrvatskom tržištu

18/07/2016

2ContourNext3Contour NEXT one
Uskoro novi aparatić stiže na listu u Hrvatskoj. Ovaj članak s konferencije iz New Orleansa je namijenjen svim onim vrijednim ljudima koji sebi ili svojoj djeci usprkos najboljoj volji i edukaciji ne mogu priuštiti korištenje CGMS tehnologije.

Koliko god nova tehnologija bila zanimljiva, mjesečni računi se moraju platiti, a istovremeno većini nas osiguravatelj ipak osigura određeni broj trakica s kojima je također uistinu moguće postići dobru regulaciju.

Svi zaslužujemo napredak, nešto novo, bolje i zanimljivo u našim životima i zato sam sretan što mogu najaviti najnoviji i najmoderniji Bayerov aparatić, prvi puta predstavljen upravo na ovoj #2016ADA konferenciji - Bayer Next One.

Bayer (2)Prije nego što se osvrnem na sve ono što aparatić donosi, moram napomenuti što NE može. Next One NE komunicira s inzulinskom pumpom. Sada kada je dio pumpera koji čita ovaj tekst tužno uzdahnuo i otresao glavom, možemo krenuti na sve dobro i zanimljivo vezano za ovu zanimljivu pridošlicu u naš slatki svijet.

Odgovor na prvo i najvažnije pitanje je: DA! Dolazi u Hrvatsku i to još ove godine!

A evo i odgovora na vaše drugo pitanje, i aparatić i trakice će biti moguće nabaviti preko HZZO-a! Štoviše, aparatić koristi novu i pouzdanu next tehnologiju trakica koje su već prisutne na tržištu 🙂 A zašto će Vam sam aparatić izmamiti smiješak na lice?

Prva asocijacija koju sam ja imao je: „Dobro ulašteni crni Mercedes“ u doslovnom i prenesenom značenju.

Za početak, malen je i odlično dizajniran; uspješno komunicira izmjereni šećer čak i pomoću svjetlosti. Kada izmjeri šećer, svijetlit će zeleno, narančasto ili crveno (SmartLIGHT) - ovisno o rezultatu, a naravno da će i mjerenje u kinu biti jednostavnije nego prije.

Bayer (3)Aparatić je opremljen bluetoothom zahvaljujući kojem će veselo komunicirati s praktički svim pametnim telefonima na tržištu.

Pametni telefon će automatski podatke slati u Cloud, a vizualno predstavljanje rezultata na samom pametnom telefonu predstavlja sasvim novi doživljaj. Veliko je, pregledno i ima hrpu dodatnih mogućnosti.

Unošenje inzulina, ugljikohidrata, sportske aktivnosti, glasovnog memoriranja, pa čak i mogućnost fotografiranja hrane uz mjerenje je brzo i jednostavno, a može biti ključno za daljnju analizu i korekciju terapije.

Vaš liječnik će praktički momentalno preko interneta moći pristupiti vašim podacima. Naravno ako mu dozvolite pristup. Stoga je bilo kakvo petljanje oko USB-a, kablova i učitavanja podataka na računalo, stvar prošlosti.

Što se preciznosti tiče, vjerujem da nije potrebno posebno pisati o novoj, a opet provjerenoj Bayerovoj Next tehnologiji. Kućni test za isprobavanje preciznosti vašeg aparatiće je da odmah jedno za drugim napravite pet mjerenja iz svih prstiju na jednoj ruci. Razlike u mjerenjima moraju biti manje od 10%.

Siguran sam da sam ovim člankom ublažio nezadovoljstvo onih koje smeta previše pisanja o pumpi i CGMS-u. I razveselio sve one koji puno i pošteno rade za svoj novac, nose se s teretom dijabetesa i cijene dobre stare trakice. Po mnogima je to još uvijek superioran način kontrole dijabetesa. Sa 8-12 mjerenja šećera u krvi dnevno i ispravnim doziranjem kvalitetnih inzulina, koji su na hrvatskom tržištu svi dostupni i besplatni, izvrsna regulacija šećera je osigurana.

Stoga preporučam osiguranicima HZZO-a, da već sada pozovete svoje obiteljske liječnike i provjerite kada su vam zadnji puta prepisali novi aparatić. Imate pravo na novoga svakih pet godina. Budući da u Hrvatskoj kreću i e-doznake, sve ćete to s obiteljskim liječnikom uskoro moći rješavati i telefonom.

 

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Tehnologija: