Gost autor

Thor – pametni sat za praćenje glukoze!

11/07/2019

Odmah na početku: Ne, nije riječ o čudesnom novom uređaju koji sam mjeri razinu glukoze, već o jednoj vrlo zanimljivoj opciji za sve one koji koriste senzore, kao i za njihove roditelje.

Zahvaljujući portalu naInzulinu.com u kratkom sam vremenu došao do većine potrebnih informacija za „umrežavanje“ svog osmogodišnjeg dječaka Vite, novooboljele osobe od dijabetesa. Sada i mi želimo nekome olakšati taj put.

Android pametni sat za kontinuirano praćenje šećera putem xDripa i Nightscouta postavljen kao samostalni master uređaj
Shodno tome, donosim  jednu, vjerujem korisnu, recenziju za jedan izvrstan pametni sat vrhunske kvalitete i relativno povoljne cijene te naš uvod u svijet dijabetesa i kontinuiranog praćenja glukoze.

Kako nam je djetetu prije mjesec dana dijagnosticiran dijabetes tipa 1, a supruga i ja smo medicinske struke, odmah na samom početku djetetu smo htjeli umanjiti stres prouzročen naglim nastankom bolesti, a i mi istovremeno biti sigurniji i bezbrižniji kada je dijete u školi, kada se vani igra ili kada spava.

UVOD I UPOZNAVANJE S OPREMOM

FREESTYLE LIBRE
Sustav za kontinuirano praćenje glukoze iz međustanične tekućine čiji se senzor postavlja na nadlakticu djeteta (preporuka proizvođača, ali ljudi ga postavljaju na razičita mjesta na tijelu). Sam postupak je potpuno bezbolan, a svaki senzor traje 14 dana te ga je nakon toga potrebno zamijeniti novim.

Senzor putem NFC signala šalje vrijedosti na FreeStyle čitač koji je potrebno prisloniti na sam senzor kako bi se vrijednost glukoze prikazala na čitaču.

Na sustav Freestyle Libre imate pravo preko doznaka HZZO-a, ali samo ako vam ga vaš endokrinolog preporuči.

MIAOMIAO
MiaoMiao je izvanredan, ali nimalo jeftin uređaj koji se zalijepi na Libre senzor te gore navedeni NFC pretvara u Bluetooth signal i šalje podatke na mobilni uređaj ili, u našem slučaju, na pametni sat da ne biste morali svaki put kada želite mjeriti glukozu prisloniti čitač uz senzor te kako biste imali brojne druge opcije koje s običnim čitačem nemate. Baterija traje jaaako dugo i možete je u kratkom vremenu napuniti svaka 2 tjedna prilikom zamjene senzora.

XDRIP
Aplikacija koja prima Bluetooth signal s MiaoMiao uređaja svakih pet minuta te prikazuje trenutnu vrijednost glukoze u međustaničnoj tekućini i grafove prethodnih dana, predviđanja šećera s obzirom na trend rasta ili pada šećera, omogućuje kalibraciju uređaja s izmjerenom vrijednosti iz krvi, daje mogućnost podešavanja granica niskih i visokih vrijednosti glukoze kako bi vam se oglasio alarm kada šećer padne ili naraste ispod ili iznad postavljene granice, a isto tako omogućuje praćenje glukoze na mobitelima pratitelja (u našem slučaju roditelja dok dijete nije s nama), računanje prosječne vrijednosti šećera, računanje prosječne vrijednosti HbA1c-a itd.

NIGHTSCOUT
Internetska stranica koju samostalno izradite te za nju postavite „oblak“ kako bi prikupljene podatke s xDripa mogli u stvarnom vremenu bez ikakve odgode pregledavati gdje god da se nalazite te koristiti velike mogućnosti analiziranja i uspoređivanja prikupljenih podataka.

PAMETNI SAT
Pametni sat s utorom za sim karticu samostalni je mobilni uređaj i koristimo ga umjesto mobitela kao MASTER – sakupljač podataka s MiaoMiao uređaja putem Bluetooth veze koji svim pratiteljima odašilje prikupljene podatke o trenutnim vrijednostima šećera.

FREESTYLE LIBRE + MIAOMIAO + PAMETNI SAT
Nakon proučavanja mogoćnosti, izbor je odmah bio jasan. Odmah po povratku iz bolnice izbor je pao na FreeStyle Libre sustav sa senzorom (kupljen u vlastitom aranžmanu) te nadograđen MiaoMiao odašiljačem kupljenim u Sloveniji: https://miaomiao.eu/hr/. MiaoMiao je stigao za cca 5 dana, cijena mu je 189,99 eura s poštarinom i garancijom od godinu dana te pametnim satom postavljenim kao master tako da dijete ne mora uvijek imati mobitel uz sebe!

Prvih nekoliko dana nakon postavljanja Librea, dok smo čekali MiaoMiao, koristili smo samo Libreov NFC čitač i odstupanja su na njemu bila značajna – pokazivao je cca 2-3 mmol/L veću vrijednost nego iz krvi, ali barem se vidi nekakav trend, odnosno miruje li šećer, raste li ili pada.

Nakon što je stigao MiaoMiao, cijela se priča drastično mijenja – instalirali smo xDrip na sve mobitele te postavili sinov mobitel kao master, a nas kao pratitelje te u svakom trenutku, doslovno svakih 5 minuta, možemo vidjeti njegov šećer i trend rasta ili pada na svom mobilnom uređaju. Mogućnosti xDripa su neograničene, s iznad svega bih istaknuo mogućnost kalibracije s vrijednošću iz krvi, što za sada radimo oko tri puta na dan, ali s vremenom ćemo sigurno rjeđe. S unosom vrijednosti kalibracije xDrip prilagođava grafove i vrijednosti te su odstupanja od mjerenja iz krvi gotovo minimalna, a ponekad su vrijednosti i identične, dok je ponekad razlika zanemariva (od 0,1 do 0,3 mmol/L), rijetko kada više od 1 mmol/L (koliko smo primijetili samo kada su nagli skokovi ili pad šećera).

NIGHTSCOUT
Kako nam xDrip kao pratiteljima povremeno nije htio slati podatke očitanja, napravili smo i Nightscout stranicu pomoću uputa s YouTubea, https://www.youtube.com/watch?v=sUf8ie65fqg&t=301s. Na prvu izgleda komplicirano, ali nije. Odvojite cca 2 sata za to, pratite korak po korak i nećete pogriješiti. U jednom koraku vas traži da unesete podatke kreditne kartice, ali ne brinite, ovo što ćete vi koristiti je besplatno i neće vas teretiti ni za kakav iznos.

S Nightscoutom nema problema sa sinkronizacijom podataka jer sve podatke sprema u oblak i odmah su dostupni svim pratiteljima. Tako da, kada xDrip zakaže, vrijednost GUK-a možete provjeriti na Nightscoutu.

S lijeva na desno: sat na djetetovoj ruci, moj moibtel i suprugin mobitel

PAMETNI SAT „ZEBLAZE THOR 4“
Nakon nekoliko dana proučavanja pametnih satova, koji se jednostavno bez ikakvih posebnih nadogradnji mogu postaviti kao master uređaji, izbor je pao na pametni sat ZeblazeThor 4 Dual 4G LTE (u ovom slučaju dual je oznaka da sat posjeduje dvije kamere, svaku od 5 mpix) kupljen na portalu https://www.banggood.com/. Plaćen je 117,86 eura s brzom dostavom koja je koštala 12,87 eura te osiguranjem pošiljke u iznosu od 2,32 eura (i stvarno je stigao u roku od 10-ak dana), ali DHL-om i samim time nije moglo proći bez postupka carinjenja (što se ponekad, ako ste sretne ruke običnom poštom može izbjeći, ako vam ne otvore paket prilikom dolaska u Hrvatsku, tako da, ako vam nije žurba, svakako bih preporučio standardnu dostavu, traje duže, ali možete proći jeftinije). Sat je prilikom dolaska u Hrvatsku prošao postupak carinjenja te je naplaćen PDV u iznosu od 225 kn i troškovi carinjenja DHL-u od 150 kn. Ukupna cijena sata dostavljenog na adresu sa svim troškovima bila je 1247,00 kn. Ako već nemate, obavezno ishodite EORI broj koji je nužan za postupak carinjenja.

Uz  sat dobijete i gratis fitness pametnu narukvicu Zeblaze Arch Plus:

Thor + narukvica gratis

Recenzija sata: https://www.balkangadgets.com/zeblaze-thor-4-dual-dojmovi-unboxing/

Karakteristike sata:
Četverojezgreni procesor, 1,4“ AMOLED zaslon 400x400, 4G LTE
Dual camera 2 x 5mpx, 16Gb memorije, 1Gb RAM-a
Bluetooth 4.0, GPS, WiFi, FULL Android 7.1.1.
Utor za NANO SIM karticu, Baterija 530mAh

Karakteristike su mu doslovno impresivne i za sada uistinu i je impresivan, nešto većih dimenzija za djetetovu ruku, ali nije nezgrapan. Sustav je jako brz i fluidan, kako je u njemu puni Android, tako ima i GooglePlay trgovinu te mogućnost instalacije svih programa iz trgovine identično kao na mobilnom telefonu. Njegova glavna prednost je ta što radi kao samostalan mobilni uređaj sam za sebe sa svojom sim karticom, mogućnošću razgovora, videorazgovora, slanja i primanja sms poruka, instalacije svih aplikacija iz trgovine (Viber, WhatsApp…), a samim time i xDripa identično kao na mobilnom uređaju, bez ikakvih modifikacija sata. Kako ima i ugrađenu kameru, vrlo lako pomoću nje možete kopirati postavke u sat s dotadašnjeg master uređaja skeniranjem QR koda. U njega smo stavili Tomato karticu na bonove te za 40 kn aktivirali tarifu od 1000 jedinica interneta, minuta razgovora i sms-a mjesečno, što će biti i više nego dovoljno jer, koliko vidimo, xDrip potroši cca 5 mb/24 h, a i dijete nas iz škole može pomoću sata vrlo jednostavno nazvati da provjeri jesu li on i učiteljica dobro izračunali dozu inzulina jer je sat uvijek uz njega, dok s mobitelom to nije bio slučaj. Podešeni alarmi za nizak i visok šećer, dok je u tihom načinu (dok je u školi) obavještavaju dijete dosta jakom vibracijom sata da se nešto događa te može odmah odreagirati.

Baterija sata postavljenog kao master izdrži cca 10-12 sati (s isključenim GPS-om, uključenom 3G mrežom, mirovanjem ekrana nakon 15 sekundi, stalno uključenim Bluetoothom i WiFi-jem). Punjenje traje kratko, cca jedan i pol do dva sata od 0 do 100 %.

Instalacija xDripa protekla je glatko, prenošenje postavki s mastera isto tako, no malo je bilo potrebno pozabaviti se samim postavkama Bluetootha unutar xDripa jer se povremeno MiaoMiao znao isključiti, ali brzo je problem riješen.  Ono što smo primjetili je da kada je sat na 4G mreži troši bateriju duplo brže, a i na 4G mreži smo imali problem sa slanjem podataka pratiteljima na xDrip. S uključenom 3G mrežom kao prvim izborom, podaci se šalju pratiteljima neometano i baterija traje puno duže.

ZAKLJUČAK
Ono što je dobro u cijeloj ovoj priči je to što se možete opustiti kada dijete nije uz vas. Uvijek imate njegovu vrijednost šećera na dohvat ruke, možete mirnije spavati jer znate da će vas alarm probuditi, ako djetetu padne ili naraste šećer iznad ili ispod granice koju ste vi postavili. Ono ne manje bitno je i da možete vidjeti djelovanje svakog obroka koji pojede, koliko brzo šećer uđe u krvotok nakon određene hrane, koliko brzo inzulin počne djelovati i koliko njegovo djelovanje traje. Također vidite nagli pad šećera i predviđeno vrijeme do ulaska u hipoglikemiju te je možete prevenirati i prije negoli nastupi.

Uglavnom, sve gore navedeno je za svaku preporuku svim roditeljima djece oboljele od dijabetesa i za sada u ovom kratkom vremenu od mjesec dana, od kada nam je dijabetes dijagnosticiran, ovi tehnološki uređaji uvelike su nam pomogli i olakšali život pa se nadamo da će ova naša priča pomoći i vama.

Edin Hodžić


Još iz kategorije CGMS/FGMS: