Što nas je naučio CGM o TIR-u i HbA1C-u

TIR – time in range ili vrijeme provedeno u dobrom rasponu glukoze

TIR mjeri postotak vremena tijekom dana kada su razine glukoze unutar ciljnog raspona. Trenutne smjernice su između 3,9 mmol/L i 10,0 mmol/L. Prati trenutne promjene razine glukoze i omogućuje detaljni uvid u dinamiku glikemije tijekom dana.

TIR je dinamični pokazatelj koji uzima u obzir fluktuacije razine glukoze tijekom vremena, odnosno mijenja se svakih pet minuta ovisno o trenutnom kretanju šećera.

HbA1c – glikirani hemoglobin

HbA1c odražava prosječnu razinu glukoze u krvi tijekom posljednja tri mjeseca. Koristi se kao standardni pokazatelj dugoročne kontrole glikemije. HbA1c pruža uvid u prosječnu razinu glukoze tijekom dužeg vremenskog razdoblja, ali ne otkriva fluktuacije glikemije tijekom dana.

Irl Hirsch, doktor medicine, govorio je o uređajima za kontinuirano praćenje razine glukoze (CGM) i o njihovoj točnosti, te uspoređivao razinu HbA1c s prosječnom glukozom. Kad je HbA1c 5, prosječna glukoza je 5,5 mg/dL. CGM uređaji puno su nas toga naučili o HbA1c-u.

Senzori su nas naučili o HbA1c-u i pokazali da možemo nedovoljno ili pretjerano liječiti pacijente. Korištenje TIR-a i HbA1c-a zajedno može biti najvažnije za predviđanje komplikacija dijabetesa. Dakle, oba su nam potrebna za dobru regulaciju i predviđanje!

Profesorica epidemiologije i medicine, Elizabeth Selvin, branila je upotrebu HbA1c na konferenciji. U 2024., smatra da HbA1c i dalje treba biti dijagnostički kriterij za dijabetes. Tvrdi da je HbA1c standardna mjera za praćenje glikemije kod osoba s dijabetesom i ključan za vođenje terapije. Također, HbA1c je probirni i dijagnostički test za preddijabetes i dijabetes te se koristi kao pokazatelj u kliničkim ispitivanjima terapija za snižavanje glukoze kod dijabetesa tip 1 i tip 2.

Prednosti HbA1c-a u liječenju dijabetesa uključuju manju biološku varijabilnost, preciznije praćenje glikemije, standardizaciju mjerenja, nepotrebnost posta pri uzimanju uzoraka, te manji utjecaj akutnih faktora na rezultate. Također, HbA1c je standardno sredstvo za upravljanje i prilagodbu terapije te čvrsto povezan s dugoročnim makro i mikrovaskularnim ishodima.

Mjerenje HbA1c-a i glukoze natašte u isto vrijeme daje pouzdanu potvrdu za dijagnozu dijabetesa, tj. HbA1c ≥6,5% i glukoza natašte ≥7 mmol/L u jednom uzorku krvi.

Sponzori odlaska na ATTD – hvala 🙂

Usporedba TIR-a i HbA1c-a

TIR i HbA1c komplementarni su pokazatelji koji zajedno pružaju holistički uvid u kontrolu glikemije kod osoba s dijabetesom. TIR pruža detaljniji uvid u kratkoročnu kontrolu glikemije i fluktuacije razine glukoze tijekom dana, dok HbA1c daje informacije o dugoročnoj stabilnosti glikemije. Promjene u TIR-u mogu se brže uočiti u usporedbi s promjenama u HbA1c-u, koji odražava prosječnu glikemiju tijekom dužeg vremenskog razdoblja.

Zaključak je da su TIR (time in range) i HbA1c dva različita, ali ipak komplementarna pokazatelja kontrole dijabetesa i zajednički nam daju nove uvide u kontrolu šećerne bolesti.

Autorica: Laura Crvenka


Još iz kategorije Tehnologija: