Ivica Suran

Prva umjetna gušterača kućne izrade – u Hrvatskoj!

28/01/2018

Kako napisati što je OpenAPS sustav, a da ne budem "pretehničan"? Teško, ali probat ću. Za početak ću citirati OpenAPS dokumentaciju:
“Any person choosing to use these tools is solely responsible for testing and implementing these tools independently or together as a system.”

Preduvjet je korištenje pumpice koja je kompatiblilna s OpenAPS-om te nekog CGM uređaja koji konstantno prati vrijednosti glukoze i sprema ih. Neke od mogućih kombinacija su Libre uz NightRider ili Dexcom G4 uz xDrip ili Parakeet te novi Dexcom G5. Sve zajedno uz NightScout.

 

Kako vi regulirate vaš dijabetes ili dijabetes vaše djece? Sakupljate informacije i iskustveno ih pretačete u akcije? Ako šećer raste dajete korekcije? Ako pada, smanjujete bazale i suspendirate pumpicu? To isto radi i OpenAPS sustav, samo automatski.

OpenAPS se sastoji od "RIG-a", računala koje skuplja podatke i radi izračune, RIG putem radio stick-a (ili pločice) komunicira i upravlja pumpicom te čita podatke s nje (boluse, bazale). RIG još komunicira i s vašim telefonom ili cloud-om preko wifi-a za skupljanje dodatnih informacija te vam šalje izvještaj o svemu što radi.

http://OpenAPS.readthedocs.io/en/latest/index.html

Ovdje je sva dokumentacija koja vam treba za početi učiti o OpenAPS-u. Nije jednostavno, ali isplati se. Nema nikakve logike u tome da se vi morate buditi za ispravljanje šećera tijekom noći kada to može računalo raditi umjesto vas.

Kada kažemo da je to „closed loop“ sustav, nemojte misliti da je tu kraj priče o dijabetesu za vas. Sustav ne daje boluse (brzodjelujući inzulin za obrok), to morate raditi sami. Ono što radi - smanjuje pikove, sam izračunava bazale i osjetljivost na inzulin. To nije kutija koju kupite i radi, zahtijeva jako puno štimanja, praćenja logova, punjenja baterija, ispravaka bazala i tehničkog znanja, ali definitivno se isplati.

OpenAPS na djelu

Lijevi Libre je bez "kućne automatike", dok je desni uz OpenAPS

Lijevo je graf od osobe na penu uz tri korekcije tim istim penom, desno je Emin graf uz OpenAPS-ovo automatsko poštelavanje bazala na pumpi, a sve to nakon jučerašnje večere: obilje rastopljenog sira, bijelog kruha, kuhanog krumpira i zelene salate (prejeli se fondue-a i raclette-a). Ovaj kratki hipo pred jutro nismo ni pokrili sa ugljikohidratima.

Sigurnost je jedan od bitnijih razloga što sam u to krenuo. Svi modeli pumpica koji su na tržištu su službeno odobreni, prošli su rigorozne testove, te su u slobodnoj prodaji unutar EU. To što je neka pumpa polovna je ne čini lošijom od pumpice koju smo dobili od HZZO-a. Prije njenog korištenja testirali smo ju offline dosta vremena, te nakon postavljanja pratim glukozu 24/24 i to ne samo putem alarma (prvu noć sam cijelu bio budan). Mislim da sam ovako puno sigurniji nego prije, obzirom da imam udaljenu i potpunu kontrolu, kako pumpice, tako i trenda glukoze.

Prije nisam znao što se događa, a sada smo u 4 dana korištenja imali 4 minute glukozu ispod 4 mmol/l i to sa ravnim trendom, a 87% vremena od 4.3 – 9 mmol/l; o čemu smo prije mogli samo sanjati. 1 korekciju dekstrozom u 4 dana! Stvari uvijek mogu ići loše, moraš vagati koje je manje zlo, pumpica (bilo koja) ili penovi, CGM ili pikanje prsta. Hiper i hipoglikemije ili dobri trendovi, ali uvijek sumnja u tehnologiju. Ne postoji siguran put. Meni se nije dalo toliko čekati, jer kada će službena pumpica sa loop-om će doći u Hrvatsku? I po kojoj cijeni??

Intel Edison - "What will you make"?

Ovo je Intel Edison sa baterijom, riječ je praktički o cijelom računalu na jednom modulu namijenjenom izradi malih tzv. „nosivih računala“ (engl. wearable devices). Edison mora biti udaljen maksimalno oko 5 metara od pumpice, na njemu se nalazi Linux sa OpenAPS aplikacijom koja upravlja pumpicom daljinski. Mora imati vezu na internet ili direktnu vezu sa Dex-om. Prihvatljivo je malen i na GalagoMarket ga je moguće kupiti za oko 65€ . Potreban je još i komunikacijski dodatak po imenu "Intel Edison explorer board" koji na Enchanced devices webshopu košta 74us$

Općenito, puno je manje hipa; manje količine pojedenih ugljikohidrata je sam program u stanju pokriti i peglati. Nije sve savršeno, puno je uhodavanja na početku, grešaka, pogotovo u vrijeme kad smo startali sa OpenAPS-om, ali polako se uhodavamo. 2 noći nije bilo alarma, noćas tek u 7 ujutro, i to je ono što me najviše veseli...

Ovako izgledaju noći sa OpenAPS-om. Nakon 2 tjedna, računalo koje upravlja bazalima §(autosense) je sam izračunao insulin sensitivity i nema više odstupanja. Pri vrhu, kockice sa brojkama 0.75U, 0,15U vam prikazuju kako računalo mijenja samo bazale ovisno o očitanjima Libre senzora. Noći bez alarma. Za večeru je bila topla čokolada sa šlagom i kesteni, koji su me znali držat budnim pola noći.

OpenAPS, Looping, Closed loop, umjetna gušterača su samo neki od pojmova koje koristim u ovom članku, a odnose se na sustav, koji upravlja pumpicom i to tako da na osnovu očitanja (vrijednosti glukoze) od CGM-a (u mom slučaju Libre senzora), upravlja temporary bazalima pumpice i time sprječava hipo ili hiper.

Dakle, preduvjet korištenja OpenAPS sustava je da imate: CGM (Libre + Ambrosia ili Dexcom), inzulinsku pumpicu i u našem slučaju Android mobitel, te vezu na Internet. Dok Loop sustav radi sa iPhone-om.

CGM - mi koristimo Libre senzor, na kojem se nalazi Ambrosia Nightrider - koji putem bluetooth-a šalje vrijednosti glukoze u xDrip+ aplikaciju na Android mobitelu. Da vam još malo kompliciram život, xDrip i Libre svako malo kalibriramo sa krvi i taj podatak se šalje u Cloud aplikaciju po imenu Nightscout.

Inzulinska pumpica - koristimo Medtronic 512, kupljena polovna, cca 300 usd.

RIG - je računalo koje putem radio veze upravlja sa inzulinskom pumpicom, a očitanja glukoze prima putem interneta/wifi-a iz cloud-a (Nightscout-a). RIG se sastoji od Intel Edison mini računala koje još na sebi ima "explorer board" (ili Explorer block) za radio vezu prema pumpi.

Mobitel - Android s Bluetooth-om
Služi za primanje podataka iz Ambrosia NightRider-a koje prosljeđuje u Nightscout cloud, istovremeno je i mobilna pristupna točka kad RIG nije u domentu poznatog wifi-a.

Postoji i mogućnost da se podaci šalju direktno iz xDrip-a na mobitelu u RIG, bez da koristite internet, ali nisam došao još do tog dijela.

Sve to možete pratiti na Nightscout web portalu ili na papertrail-u radi logova.

Napomena, ne radite to ukoliko niste sigurni, odgovornost za sve posljedice je samo na vama.

Primjer kako sve to funkcionira
Noć, naš bazal naštiman je na cca 0.5 jedinica na sat. CGM očitava svakih 5 minuta vrijednosti, cilj nam je da razinu glukozu održavamo na 5.5 mmol/l. Ukoliko je vrijednost veća, „temp bazali“ na pumpi se podižu na vrijednost za koju algoritam OpenAPS-a izračuna da će vratiti glukozu na 5.5. Ako vrijednost ide ispod i trend je pada, „temp bazal“ se smanjuje ili iskapča u potpunosti - da bi se izbjegla hipoglikemija.

Noćni "autopilot"

Prije nego jedete (cca 60 min) postoji dugme/opcija na mob-u, "uskoro obrok", koji postavlja ciljanu vrijednost glukoze u krvi na 4 mmol/l, diže temp bazale i time kada počnete jesti pegla graf, odnosno nema tolikog skoka.

Ista je procedura prije fizičke aktivnosti ili treninga, imate naredbu „uskoro trening“ gdje se ciljana vrijednost diže na 8 mmol/l, te se "temp bazali" smanjuju. Mi svakim korakom napredujemo i zadovoljni smo napretkom, ali ponavljam još jednom, sva je odgovornost za moju obitelj samo na meni i mom tehničkom znanju. Jednako tako niti ja niti portal ne možemo preuzeti odgovornost za eventualne probleme koji mogu nastati korištenjem ovih informacija.

Nastavak ove priče potražite u članku:

Ema i umjetna gušterača (II. dio)

A kako to izgleda u odrasle osobe, je dostupno ovdje:

I ja imam „umjetni pankreas“!

 


Još iz kategorije Inzulinske pumpe: