Tvrtko Mrkonjic

Objesite glukozu na zid ili frižider!

24/10/2019

Ako volite pratiti svoje razine šećera ili razine šećera drugih (npr. djece) mjerenih putem senzora, postoji vjerojatnost da ste čuli za NightScout. Riječ je o mjestu na internetu gdje se učitavaju vaši podaci o razini GUK-a, a kojima onda može pristupati svatko kome omogućite pristup. Kada podaci dođu do NS-a, nudi vam se niz mogućnosti praćenja trenutnih očitanja – na mobitelima, računalima i tabletima pomoću raznih aplikacija ili  putem web stranice, ali i na pametnim satovima ili pomoću virtualnih asistenata (Alexa, Siri, Google Home). Kako za koji način, potrebna je određena razina informatičke spretnosti da se to stavi u funkciju. Odnedavno se pojavilo i simpatično rješenje za dohvaćanje podataka i njihovo prezentiranje pomoću mikrokontrolera, ili to možemo nazovati minijaturnim računalom. Time se otvorila nova mogućnost da na praktičan način brzo vidite trenutno očitanje senzora. Zbog svog oblika, to je rješenje osobito praktično da se postavi uz krevet i da, kada otvorite oči, lako provjerite trenutno stanje glukoze i trend. Ali, i da vas probudi alarmom. Sve to izgleda ovako:

Uz krevet - to je uređaj s ekranom, spojen na vanjsku bateriju. Zeleno-bijelu kuglu ignorirajte.

Uređaj

Uređaj se zove M5Stack Basic Core, a krase ga sljedeće (bitne) karakteristike:

  • Ekran (320x240) – u boji – za prikaz podataka
  • WiFi – za dohvat podataka
  • Baterija – da može raditi i bez priključka na vanjski izvor
  • USB-C ulaz – za punjenje i vanjsko napajanje
  • Zvučnik – za alarm visokog/niskog/nedostajućeg očitanja
  • Čitač micro SD kartica – za čitanje postavki
  • Tri tipke – za upravljanje programom
  • Magnetska pozadina – za lijepljenje na metalne površine

Sve se to može kupiti za oko 200 kuna (cca. 26 €) kod vašeg odabranog kineskog dobavljača (aliexpress, banggood).

Program

Dragi gospodin koji je napravio program koji je nazvao M5Stack NightScout Monitor zove se Martin. Objavio ga je i besplatno nam ga ponudio na ovom linku. Postoje dva načina da se program instalira na mali M5Stack (sve je opisano na spomenutim stranicama). Prvi, korištenjem razvojnog okruženja (aplikacije koju ćete instalirati prema uputama s ove stranice) i u koju ćete dovući kod. Drugi je jednostavniji – korištenjem onoga što je autor nazvao M5Burner release koji se preuzima odavde (otvoriti assets od najnovije verzije).

Nakon što ste program prebacili na M5Stack, trebate pripremiti datoteku u koju unosite konfiguraciju (gdje je NightScout, koja WiFi mreža, razine alarma, glasnoća alarma/upozorenja, svjetlina ekrana, izgled akrana, snooze trajanje i ostalo). Primjer datoteke je u SD direktoriju izvornog koda. Ona se nakon pripreme stavlja na microSD karticu (ja sam uzeo jednu staru s davno umirovljenog mobitela), koja se ubaci u M5Stack. Čim se on upali, počnu stizati očitanja.

Važno je napomenuti da uređaj samostalno može raditi 50-ak minuta (mala mu je baterija), ali se lako stavlja na vanjsko napajanje (baterija ili utičnica) putem USB-C kabla i tako dobiva struju za cijelu noć. A onda – mirno spavajte dok se njegov piskutavi zvuk ne javi! (Iako se radi o nekoliko kratkih zvučnih signala, a to nije baš neki uporni alarm)

A za kraj evo i nekoliko slika "vekerice" u njenom prirodnom okruženju – na bojleru i na hladnjaku:

.

("vekerica" = stari izraz za budilicu)

Tvrtko Mrkonjic
T1D tata. Malo čačka po tehnologiji, puno filozofira.

Još iz kategorije CGMS/FGMS: