Ivica Suran

MiaoMiao - mačka za posvuda ili Libre na stereoidima

22/05/2018

(O tome kako Libreu dodati alarme i udaljeno praćenje razine glukoze za roditelje već je bilo riječi kada se spominjala Ambrosia u članku Pouzdani alarmi na Libreu – bez puno muke! Sada kada je Libre na vratima HZZO liste, uživajte u još jednoj neslužbenoj opciji na raspolaganju! Op.ur.)

Libre kao punokrvni CGMS (pravi kontinuirani mjerač glukoze u stvarnom vremenu s alarmima) koristimo više od dvije godine, na početku pomoću nezgrapnog Sony pametnog sata, nakon toga s puno elegantnijim pomoćnim uređajem Ambrosia NightRider, da bi zadnjih 10-ak dana prešli na novu kinesku spravicu neobičnog imena – MiaoMiao. Zanimljivo je da je i Facebook grupa koja je povezana s time imala neobičan naziv – High Brilliant Technology, tako da me imenovanje i komunikacija kineskih startupova ne prestaje oduševljavati.

Da objasnim za one malo manje tehnički potkovane o čemu je zapravo riječ. Kao što je vidljivo na slici ispod, na Libre senzoru i uz njega nalazi se MiaoMiao:

On čita rezultate s Libre senzora putem NFC-a i dalje putem Bluetootha šalje podatke na mobitel. Na mobitelu je pomoću klasičnih grafova uz odgovarajuću aplikaciju (npr. xDRIP+) moguće pratiti razine glukoze, kalibrirati ga, podesiti alarme i slično. No, ono što je posebno zanimljivo za nas roditelje je to što nam ta aplikacija podatke šalje na internet pa mi zahvaljujući tome možemo daljinski pratiti Emine šećere kada nismo s njom. Te iste podatke koristi i naš OpenAPS sustav, tzv. umjetna gušterača koja upravlja inzulinskom pumpom i pokušava držati šećere u normali. O tome možete više pročitati u članku: Prva umjetna gušterača kućne izrade – u Hrvatskoj!

Kada pažljivije pogledate MiaoMiao i usporedite ga s Blucon NightRiderom, koji ima oblik običnog poklopca za Libre senzor, možda će Vam se učiniti da je MiaoMiao nezgrapniji. No, iskusniji korisnici NightRidera znaju da je njegova debljina (profil) veća i da može biti neugodan u snu, ali i da su mogući ožiljci od rubova poklopca na koži. Prednost MiaoMiaoa je u tome što je profil tanji, dakle manje smeta u snu i manje su šanse za ožiljke. S druge strane, MiaoMiao je očigledno širi i zahtijeva veću površinu na koži.

Usporedba MiaoMiaoa i Bluecon Nightridera. Izvor fotografije: DeeBee.it

Još je jedna novost to da sam uspio pokrenuti Huawei Smartwach 2 kao samostalni kolektor. Taj pametni sat ima na sebi eSIM što znači da on sam može direktno primati podatke sa senzora i slati ih na internet u oblak (engl. cloud). Drugim riječima, uz malo sreće uspjet ću posložiti stvari tako da dijete sa sobom mora nositi samo sat, a ne više i mobitel.

Huawei Smartwach 2

Vratimo se na MiaoMiao, koji ima punjivu bateriju i može izdržati barem 17 dana, a punjenje traje vrlo kratko. Punjač je malo nestandardan, što može predstavljati problem u slučaju gubitka ili kvara. MiaoMiao provjereno radi s XDripom na Androidu (alarmi), kao i sa Spikeom na iPhoneu. Radi stabilno, signal je jači nego kod Blucon NightRidera i bitno je manji. Sa njime dobijete i dvostrane naljepnice koje lijepite na njega i to u dva dijela, jedan manji koji se lijepi na senzor i veći na kožu. Mi ih mijenjamo svakih nekoliko dana i za sada nije bilo nikakve alergijske reakcije. Kao i Libre senzor, MiaoMiao je također vodootporan, što je potencijalni razlog za nestandardni punjač, a moguće ga je koristiti i pomoću tzv. adaptera, umjesto lijepljenja na kožu.

MiaoMiao u kombinaciji s umjetnom gušteračom kućne izrade drži Emine šećere u granicama normale

MiaoMiao smo koristili i na treningu u dvorani. Dok Bluecon NightRider nije imao domet do gledališta, MiaoMiao funkcionira bez problema. Dakle signal je bolji, brže se uspostavlja veza nakon gubitka i baterija je danas, 7. dan korištenja na 80%.

Testirani mobitel je Samsung 7 i Unihertz Jelly Pro, na oba je bila jednostavna instalacija i oba su radila stabilno.

Težina MiaoMiaoa s Libre senzorom istovjetna je Dexcom G5 senzoru i njegovom odašiljaču (eng. transmitter).

Kupovina
Moguća je kupovina i isporuka u Hrvatsku putem  www.miaomiao.cool webshopa, uređaj košta oko 1.450kn (224 US$) + PDV, što nije malo. Mi smo ga naručili 22.4., a stigao nam je 7.5.2018.

Napomena
Autor članka ni portal naInzulinu.com ne mogu preuzeti odgovornost u slučaju bilo kakvih problema u korištenju ove opreme. Oprema nije službeno podržana od tvrtke Abbott.


Još iz kategorije Djeca: