Ana Spoljaric

Dijabetički uređaji i koža

20/04/2023

Osim sjajnih dostignuća na polju dijabetičke tehnologije ATTD organizacija je, među ostalim temama prepoznala važnost adresiranja onoga što se događa ne samo unutar tijela, već i na površini – naša koža. Stoga, tema našeg najvećeg organa opravdano postaje sve prisutnija na dijabetičkim kongresima.

Što znamo o kožnim reakcijama i što doktori misle?

Doktorica Laurel H Messer u svom se izlaganju na ovogodišnjoj ATTD konferenciji osvrnula na ljepilo kao sastavni dio raznih dijabetičkih uređaja (senzori, patch pumpe, infuzijski setovi i ostalo.) Naime, sve većom upotrebom dijabetičke tehnologije i njezinim napretkom, primjerice produženo nošenje setova, u praksi se pojavljuju sve češći kožni problemi uzrokovani kemijskim ili pak fizičkim faktorom.

Skupina mladih znanstvenika okupljenih oko ISPAD stručnog društva provela je internacionalni upitnik o dijabetičkim uređajima i koži. Na upitnik je odgovaralo 100 zdravstvenih djelatnika. Većina ih je potvrdila da njihovi pacijenti, koji koriste dijabetička pomagala, imaju neke vrste kožne reakcije. Polovica ispitanika bila je svjesna da u ljepilima pomagala ima određena vrsta štetnih alergena, dok četvrtina njih smatra da ti alergeni imaju nepovoljan učinak na kontrolu glikemija. Gotovo svi, 98% ispitanika se složilo s tvrdnjom kako bi trebali imati dodatnu edukaciju i znanje o kožnim reakcijama koje nastaju zbog upotrebe dijabetičkih uređaja.

Tipovi kožnih iritacija

Kontaktna iritacija je direktno oštećenje kože uzrokovano kemijskim ili mehaničkim sredstvima. Nije riječ o alergiji već o mjestu na tijelu koje je izloženo visokoj temperaturi i/ili vlazi.

Ova iritacija izaziva:

 • crvenilo,
 • peckanje,
 • ostruganu ili izgrebenu kožu,
 • krvarenje i
 • krastanje kože

Alergijski kontaktni dermatitis je autoimuni odgovor, hipersenzacija imunološkog sustava povezana s određenim kemijskim sredstvom u ljepilu pomagala. Može se dogoditi tjednima pa čak i mjesecima nakon izloženosti - upotrebe pomagala na koje smo alergični. Alergični kronični dermatitis se događa kod najviše 1% osoba s dijabetesom koje koriste tehnologiju

Ovaj kožni oblik dermatitisa se očituje kao:

 • crvenilo,
 • oticanje,
 • pojava mjehurića,
 • intenzivan i kontinuirani svrab,
 • gnojenje,
 • osip i drugo

Na što koža reagira?

U članku Alergeni sadržani u medicinskim proizvodima za dijabetes, objavljenom u 2022. godini navedeni su najzastupljeniji alergeni među kojima se našao akril.

 

Razlika između iritacije i alergije

Teško je odrediti razliku. Iritacija kože može dovesti do pojačanog antigenskog izlaganja koji pak može izazvati alergiju.

Najčešće obilježje iritacije kože opisuje se kao peckanje. Dok je za alergiju opis intenzivan svrab, infekcija i nastanak mjehurića. Ne mora se odmah manifestirati, no jednom kad reakcija počne, ona postaje trajnom sklonosti alergiji.

Alergija se može potvrditi testiranjem tako da se na kožu stavljaju različite koncentracije različitih alergena. Dva su očitanja važna. Naime, ako se radi o iritaciji, koža će pocrveniti drugi dan. Međutim, ako je riječ o alergiji, stanje kože će biti sve gore i drugo očitanje će biti gore od prvog.

Vanjski dobavljači ljepila i nekoliko savjeta

Kako navodi dr. Messer, trenutno, niti jedan proizvođač dijabetičke tehnologije ne proizvodi svoja ljepila već to za njih rade vanjske kompanije. Zanimljivo je da ponekad proizvođači nužno ne znaju ako se promijeni sastav ljepila i ili alergena.

A kako biste izbjegli moguće iritacije, sljedi nekoliko savjeta kako najbolje pripremiti kožu za novi senzor, patch pumpu ili infuzijski set:

 • Odaberite mjesto gdje se koža ne savija
 • Stisnite (uštipnite) kožu kako biste osigurali dovoljno tkiva za insertaciju
 • Operite kožu s gelom za tuširanje kako biste maknuli višak površinske masnoće
 • Potpuno osušite područje na koje ćete aplicirati dijabetičku tehnologiju
 • S CGM senzorima rizik od infekcije je manji nego što je to slučaj s inzulinskim pumpama putem kojih unosite inzulin u tijelo
 • Imajte na umu da i alkohol može izazvati iritaciju kože
 • Nakon uboda, držite inserter 5 do 10 sekundi na tijelu kako biste bili sigurni da se ljepilo priljubilo uz kožu. Dodatno, s prstima prođite oko senzora ili infuzijskog seta kako biste bili sigurni da je ljepilo čvrsto prionulo

Fizička barijera

Osobe koje imaju alergiju od pomagala nerijetko posežu za takozvanom fizičkom barijerom. Drugim riječima na područje senzora koje je omeđeno ljepilom stavljaju prozirnu podlogu, kinezio traku ili pak hidrokoloidni flaster. Premda smanjuju mogućnost ponovne alergijske reakcije od ljepila, ipak mogu biti izloženi novim kemikalijama.

Uklanjanje dijabetičke tehnologije i zacjeljivanje

Često se se znamo fokusirati samo na probleme oko postavljanja tehnologije međutim, mehaničko odstranjivanje tehnologije s tijela jednako tako može oštetiti kožu. Uklanjanju se treba posvetiti na isti način i s oprezom kao što to radimo prilikom postavljanja tehnologije na tijelo. Primjerice, uklanjanju može pomoći baby ulje ili pak maslinovo ulje. Mijenjanje strana također uvelike pomaže pri cijeljenju kože i njegovanje kože losionima.

Ponovimo

 • Upotreba dijabetičke tehnologije oslanja se na zdravu kožu
 • Kožne reakcije na dijabetičku tehnologiju su česte. Većina, njih 80% imaju iritirajući, kontaktni dermatitis, dok je 20% onih s alergijskim kontaktnim dermatitisom. Poneki moraju dodatno zaštititi područje na kojem je ljepilo s dodatnom fizičkom barijerom, a neki u potpunosti moraju prekinuti s korištenjem tehnologije.
 • Najbolja praksa je njegovati kožu prije, tijekom i nakon uporabe dijabetičke tehnologije
 • Puno toga možemo naučiti iz dijabetičke zajednice koja nerijetko dolazi do izvrsnih rješenja u rješavanju problema s kožom

Dodatno, Panther program nudi još nekoliko korisnih savjeta o tome kako cjelovito brinuti za svoju kožu. Materijali su besplatni i dostupni za skidanje.

Kako brineš o svojoj koži? Imaš li savjete? Piši nam.

Ana Spoljaric
Dugogodišnja volonterka i aktivistica za sve osobe s dijabetesom. Organizator i sudionik najvećih dijabetičkih projekata u RH. Autor mnogobrojnih tekstova i objava u časopisu, na Facebooku, Instagramu i na portalu Zagrebačkog dijabetičkog drušva.

Još iz kategorije Tehnologija: