Davor Skeledžija

Blagodati bezbolnog kontinuiranog mjerenja glukoze za slijepe i slabovidne

11/12/2017

Većina nas vjerojatno zna da su najčešće komplikacije dijabetesa: sljepoća, dijaliza i amputacije. Nažalost, to nisu samo prazne fraze koje vičemo HZZO-u kada im pokušavamo objasniti da je bolje investirati u prevenciju (edukacija, inzulini, trakice, CGMS…), nego u liječenje preskupih komplikacija. Komplikacije se ne događaju „nekome drugome“, komplikacije se događaju nama - osobama s dijabetesom. Tužna je činjenica da se ne možete „osigurati“ protiv komplikacija, možete si jedino smanjiti šanse da ih dobijete. Kako? Tako da vam razine glukoze budu što sličnije zdravim ljudima.

Branimiru Gregoranu iz Darde bilo je 14 godina kad je doznao da je obolio od dijabetesa tipa 1. Tinejdžer pun energije te 1979. godine na prilično je grub način spoznao težu stranu života, a šok je bio tim veći što Branimir dotad nije imao ozbiljnijih zdravstvenih problema. Ostale općenite i vrlo zanimljive informacije o Branimiru potražite u odličnom članku Jutarnjeg lista koji je napisao novinar Nikola Patković kojem neizmjerno HVALA. Kompletni članak je dostupan ovdje

A mi ćemo se pozabaviti Branimirom iz sasvim drugog ugla. Branimir je jedan od posljednjih toplih dana ove godine iskoristio za put autobusom do Zagreba, put koji mu je možda mrvicu promijenio život nabolje. Odlučio je riskirati i provjeriti što je s tom modernom tehnologijom kontinuiranog mjerenja glukoze, ima li tu kruha za njega i ostale slabovidne i slijepe osobe s dijabetesom?

Ostalo je povijest 🙂
Branimir ima jeftini Samsung mobitel sa NFC-om. Naglašavam ovo „jeftini“ zato da bude jasnije da bezbolno kontinuirano mjerenje nije više rezervirano samo za skupe mobitele ili posebne čitače. Dakle, ono što svakodnevno koristite, može imati dodatnu vrijednu i poželjnu funkciju, samo uz uvjet da ima integriran NFC čip. Svaka slijepa ili slabovidna osoba na svom mobitelu vrlo vjerojatno već ima instaliranu programsku podršku za glasovno čitanje onoga što im je na ekranu, npr. „Win Talker Voice“ koji Branimir jako voli, a čije detalje potražite ovdje. To koriste za SMS, traženje broja u adresaru, surfanje internetom i koješta drugo. Razveselit će vas informacija koju smo osobno provjerili - ta glasovna podrška na Samsungu uredno radi sa službenom Abbott-ovom aplikacijom LibreLink! Ali ni to nije sve! Za ljubitelje alternative važna je informacija da alternativne aplikacije Glimp i xDrip+ imaju vlastite module za glasovno očitanje. Da stvar bude bolja, moguće ih je čak podesiti da govore hrvatski jezik! Ali ni to nije sve, ako i vi imate omiljenu slijepu osobu u svom životu, možete i na svom mobitelu uz pomoć npr. xDrip+ aplikacije - pratiti njegove šećere 🙂  Možete doznati čak i njegovu lokaciju, tako da ga možete potražiti ako sjedne na krivi autobus ili se dugo ne javlja na mobitel.

Mnogi će reći da moderna tehnologija otuđuje i zaglupljuje ljude, uništava radna mjesta i još puno toga. Ipak, očigledno je da ona donosi i puno toga dobroga, posebno najranjivijim skupinama našeg društva. No, ako provedete samo malo vremena u društvu smirenog, pozitivnog i samostalnog Branimira, nećete ga olako smjestiti u tu kategoriju.

Kako Branimir mjeri glukozu, i to sa dvije različite mobitel aplikacije koje i "govore", pogledajte u priloženom videu:


HZZO
HZZO će u jednom trenutku popustiti (pametniji popušta 🙂 ) i osigurati senzore onima kojima su najpotrebniji – osobama na intenziviranoj terapiji inzulinom. Uz malo sreće i puno angažmana brojnih ljudi dobre volje – to će se dogoditi u prvoj polovici 2018. godine.

Istovremeno, Branimir živi jako skromno od jednako skromnih primanja; svjestan je on vrlo dobro da mu je ovaj senzor kratak izlet u budućnost u trajanju od dva tjedna i da svemu dođe kraj. Ipak, ukoliko ga netko želi iznenaditi, uljepšati mu predstojeće blagdane, javite mu se preko njegovog Facebook profila ili nama, poklonite mu Libre senzor ili dva, sve o tome imate na portalu www.mojLibre.com. Jednog dana će netko nešto tako lijepo učiniti i vama, uljepšati vam dan, mjesec ili godinu - Pay it forward. Hoćete li tada imati svoj vid - samo Bog zna..

Sretno nam bilo.

Ljubitelji Dexcom CGMS-a uskoro očekujte priču o tome kako jeftino do popravljenog Dexcom G5 transmitera, te kako ga koristiti „u Cloudu“ putem spomenute xDrip+ aplikacije. Drugim riječima i mi i slijepe osobe smo „na istom brodu“ 🙂

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: