Bionička gušterača

Konačno – Bionička gušterača ili pojednostavljeno za prijatelje: „Dual hormon bionic pancreas for home use“ na ‪#‎2016ADA‬‬.

4DualHormonKrenimo od onog lošeg. Kako bi ovo funkcioniralo, na vašem lijepom tijelu (ili vašeg djeteta) trebat će biti spojene čak tri stvari: dva katetera/kanile i jedan CGMS senzor. Kako će vaše malo sunce s time izgledati i postupati, samo Bog zna.

No ima i dobrih vijesti. Za početak tu pumpu ćete moći koristiti i kao pumpu s jednim hormonom. Taj hormon će za većinu biti inzulin, ali istraživanja su pokazala da može poslužiti i samo za glukagon, za one koji se panično bolje hipoglikemija.

U slučaju da pumpu koristite s punom opremom na dijabetes ćete moći zaboraviti. Unijet ćete jedino svoju kilažu i upaliti autopilota, koji će sve raditi umjesto vas. I ne samo to, s vremenom će učiti vaše obrasce ponašanja, bolje vas upoznavati i još bolje održavati razinu glukoze u krvi u željenim granicama.

U prvoj fazi će korisnik morati koristiti najavu obroka (engl. meal announcement), gdje će moći pumpi reći da ide jesti i koliko puno će pojesti. No, to i dalje nema nikakve veze s brojanjem ugljikohidrata, jedinica, kalorija i sličnim „blagodatima“. Unijet ćete da li je obrok mali, srednji ili veliki, i to je sve.

S vremenom će i pumpa bolje prepoznavati što vi točno mislite pod „mali je“. Ovdje predstavljena studija je prva koja se odnosi na kućnu uporabu cijelog koncepta.

i-let3Rezultati predstavljene studije govore o tome da taj autonomni sustav drastično smanjuje teret dijabetesa za osobu i obitelj. Istovremeno je dokazan veliki napredak u smanjenju hipoglikemija i poboljšanju prosječne razine glukoze u krvi uz povećani osjećaj sigurnosti.

Kada pogledate fotke pumpe vidjet ćete da pumpa sama po sebi i nije tako strašna, iako pomisao da bi trebali imati sve to po tijelu istovremeno, jest pomalo zastrašujuća. No, ono što pumperi jako dobro znaju je da na inzulinskoj pumpi, samo prekid pumpanja inzulina u slučaju hipoglikemije, ima ogroman pozitivan učinak jer u tijelu nemamo bazalnog/dugodjelujućeg inzulina.

Drugim riječima, korištenjem samo jednog hormona – inzulina, preciznog CGMS-a i umjetne inteligencije je također moguće ostvariti značajan napredak u regulaciji i pojednostavljenju života s dijabetesom.

Na tom polju ćemo već do kraja godine na tržištu imati Medtronic Hybrid closed loop 670G, inzulinsku pumpu. 670G će ipak zahtijevati više interakcije i znanja samog pacijenta od gore opisane Dual hormon Bionic pancreas, ali će također predstavljati značajan napredak za pacijente, posebno za noćno korištenje.

i-let2Noćas na jednom događanju u organizaciji udruge DiaTribe, sam upoznao Hooman Hakamija, predsjednika Medtronic dijabetes odjela za cijeli svijet. Porijeklom je iz Irana i samim time je posebno zanimljiv. Budući da gajim nepovjerenje prema medijima i njihovom viđenju svijeta, posjetio sam jednom Iran. To je izazvalo veliku nevjericu u očima gospodina Hakamija, jer Amerikance pomisao na Iran odmah asocira na terorizam i imaju velike predrasude prema toj velikoj i prekrasnoj zemlji.

No, nakon što sam mu opisao Teheran, Shiraz i Persepolis, povjerovao mi je. Uvjeravao me da se Medtronic transformira, otvara prema van, da će više dijeliti podatke, što su već dokazali suradnjom sa IBM Watsonom, a to će pak rezultirati još boljim proizvodima i boljom interakcijom s okolinom.

Ako pogledate priložene fotke primijetit’ ćete da „Dual hormone bionic pancreas“ ne izgleda tako grozno i nepraktično kao što se na prvi pogled čini i s obzirom na funkcije koje bi trebala obavljati.

 

 


Još iz kategorije Tehnologija: