Ana Spoljaric

Američka studija potvrdila - uvođenje CGM tehnologije nakon dijagnoze dijabetesa ima mnoge koristi

10/09/2023
Na ovogodišnjem skupu Američke dijabetičke asocijacije (ADA) među mnogim zanimljivim predavanjima i predstavljenim recentnim istraživanjima, dodijeljena su priznanja za ona koja su se posebno istaknula. Jedan od njih bilo je istraživanje T1D Exchange zajednice.

Rano uvođenje primjene CGM-a nakon T1D dijagnoze

Studija pod nazivom „Uvođenje CGM-a unutar šest mjeseci od T1D dijagnoze povezane s nižim HbA1c nakon 3 godine.” istražila je utjecaj rane primjene CGM-a u odrasloj i mlađoj populaciji i to unutar šest mjeseci od postavljene dijagnoze dijabetesa tipa 1 (T1D). U istraživanje je uključeno devet endokrinoloških klinika diljem Amerike.
- Unatoč napretku u tehnologiji, većina mladih s dijabetesom tipa 1 ne ostvaruje glikemijske ciljeve. Isto je utvrđeno i u odraslih osoba - pojasnila je na 83. znanstvenom skupu endokrinologinja Elizabeth Mann.
Studija je dakle željela:
 • Utvrditi koristi primjene CGM-a u mladih s T1D.
 • Prikupiti dokaze za ranu primjenu CGM-a nakon postavljanja dijagnoze.
 • Riješiti implikacije i prepreke ranoj upotrebi CGM-a.
Iako je tehnologija samo jedan od faktora kontrole dijabetesa, CGM ipak nudi veću razinu svijesti i sigurnosti za razliku od trenutnog uboda u prst. Bez obzira na činjenicu da su kontinuirani mjerači glukoze postali standard skrbi, još uvijek ima mnogo onih kojima ova tehnologija nije uvedena u ranoj fazi dijagnoze ili koji zbog lošijih socio ekonomskih okolnosti ne mogu pristupiti ovoj razini dijabetičke skrbi.

Rezultati ispitivanja

U ispitivanju je zaključeno da rane intervencije unutar prvih šest mjeseci dijagnoze mogu značajno:
 • Poboljšati razine HbA1c
 • Smanjiti rizike od ketoacidoze
 • Smanjiti rizike od epizoda teških hipoglikemija
 • Smanjiti rizik od komplikacija povezanih s neliječenim dijabetesom te konačno,
 • Rano pokretanje CGM-a može rezultirati boljom kvalitetom života s T1D.
Što slijedi?
- Ova multi institucijska analiza pokazala je kako je za pojedince, koji su započeli s korištenjem CGM tehnologije unutar šest mjeseci od dijagnoze, uočeno dugoročno poboljšanje A1c u usporedbi s onima koji su započeli kasnije i onima koji uopće nisu koristili ovu tehnologiju - izvijestila je  doktorica Mann.
Dodatna razmatranja uključuju:
 • Potrebno je razmotriti uvođenje CGM-a bez obzira na dob, spol, vrstu osiguranja.
 • Veća je vjerojatnost da će korisnici CGM-a nastaviti s inzulinskim pumpama i hibridnom tehnologijom.
T1D Exchange zajednica stručnjaka će se i dalje usredotočiti na:
 • Razvoj sustava za potporu ranom uvođenju CGM-a.
 • Ulaganje u edukaciju o tehnologiji za pacijente i obitelji.
 • Uklanjanje prepreka pristupu.
CGM tehnologija očito je ključna za poboljšanje i upravljanje razinama glukoze te ima ključnu ulogu u svakodnevnoj sigurnosti osobe koja uzima inzulin. Ovaj rad podsjeća nas da bi CGMS trebao biti standard skrbi, ponuđen ljudima rano, odmah nakon dijagnoze.
Ana Spoljaric
Dugogodišnja volonterka i aktivistica za sve osobe s dijabetesom. Organizator i sudionik najvećih dijabetičkih projekata u RH. Autor mnogobrojnih tekstova i objava u časopisu, na Facebooku, Instagramu i na portalu Zagrebačkog dijabetičkog drušva.

Još iz kategorije Tehnologija: