Davor Skeledžija

Abbott proizvodi JOŠ senzora! Za ketone!

07/06/2022

Javna je tajna da u Hrvatskoj djeca s tip 1 dijabetesom dobivaju najbolju edukaciju, odrasli lošiju, a edukacija osoba s tipom 2 prečesto je – katastrofa. Takvi su i rezultati liječenja.

Stoga, ako ste dijabetes dobili kao dijete, vaše su roditelje pedijatri vjerojatno naučili ova dva jednostavna pravila:
Ako izmjerite visok šećer – spuštate ga kako znate i umijete!
Ako izmjerite visok šećer i visoke ketone – zovete hitnu pomoć!

Visoki šećeri i visoki ketoni put su u propast. Medicinari bi rekli: značajno vam rastu šanse da padnete u opasnu dijabetičku ketoacidozu čije posljedice mogu biti teška oštećenja mozga, pa čak i smrt.

Ako pojma nemate o ketonima i dijabetičkoj ketoacidozi, obavezno pogledajte predavanje na temu:

Ako ste na inzulinskoj pumpi, u slučaju prekida isporuke inzulina - ketoacidoza može nastupiti još i brže.

Šta kaže Abbott?

Svakoga će razveseliti službeno Abbottovo priopćenje da rade na senzoru koji će osobama s dijabetesom omogućiti praćenje glukoze i ketona! Sve s jednim senzorom!

Pritom još kažu da će ovaj sustav redefinirati brigu za osobe s dijabetesom s povećanim rizikom za razvoj po život opasne dijabetičke ketoacidoze.  Ne zaboravimo da je dječji mozak u razvoju posebno osjetljiv na opasna stanja iznimno visokog i niskog šećera, a pogotovo  na prevelike količine ketona.

Što kaže FDA – opasni američki regulator?

FDA je prepoznao važnost razvoja ove tehnologije zahvaljujući čemu Abbott sada može računati na ubrzani proces obrade, a time i odobrenja za novu tehnologiju! Nakon što riješe Ameriku po ubrzanom procesu, europski CE certifikat neće predstavljati problem.

senzori.info - centralno mjesto za informacije o senzorima!

Veličina novog dualnog senzora (ketoni + glukoza)

Ako je vjerovati Abbottovom priopćenju, veličina novog senzora trebala bi biti toliko mala da će biti usporediva s Libre 3 senzorom! Da, to je onaj koji je trenutno najmanji na svijetu!

Libre 3 – ne mogu vjerovati da su takvo nešto napravili

Dodajmo da će novi sustav biti moguće spojiti na LibreView Internet platformu što znači da će biti dostupni pregledni izvještaji, a i integracija s pametnim penovima (npr. Novo Nordisk Echo+).

Dakle, kada vas polumrtve prime na Hitnoj, svaki imalo inteligentan liječnik odmah će moći na jednom mjestu očitati:

  1. trenutnu razinu ketona,
  2. kako se razina ketona kretala u posljednje vrijeme
  3. koliko ste inzulina do sada uzeli
  4. trenutnu razinu šećera
  5. kako se kretao šećer sve to vrijeme

Zaključak

Iako nekima na Balkanu vjerojatno još ne izgleda tako, tržište klasičnih senzora za kontinuirano mjerenje glukoze prilično sazrijeva. Drugim riječima, pojavljuju se novi igrači pa je i konkurencija svakim danom sve veća.

Stoga nimalo ne iznenađuje da Abbott, koji proizvodi daleko najviše senzora na svijetu, traži nove načine da ostane u samom vrhu!

Iskrene čestitke Abbottovim razvojnim inženjerima. Nadamo se da će se i oni u proizvodnji pokazati jednako sposobni da u dovoljnim količinama proizvedu sve ono što je razvojni tim osmislio! A i da će se sjetiti Hrvatske u nekom trenutku.

Sretno nam bilo 😀

p.s. naslovna fotografija by Stephanie Haack i njenog bloga www.pepmeup.org

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Djeca: