David Klapan

3D ispis i dijabetes

10/10/2016

3dprinter_naslovna_ribaUnazad desetak godina sve popularnije postaje 3D printanje svojih ideja ili zanimljivih stvarčica. Za neupućene više o 3D printanju tj. trodimenzionalnom ispisu podražite na: https://hr.wikipedia.org/wiki/Trodimenzionalni_ispis

Trodimenzionalni ispis je moguć u različitim materijalima od ABS, PLA, čokolade, drveta, gume s kojima je moguće napraviti brojne ideje i proizvode. Ovakvim načinom izrade zaobilazimo skupe procese industrijske izrade gotovih proizvoda, te ih personaliziramo po vlastitoj želji. U ovom članku naučit ćete kako na jednom primjeru isprintati adapter za Contour Next Link te Accu-Chek Multiclix.


Dvije stranice koje su nam bitne za ovaj primjer su:
http://www.thingiverse.com/thing:1663116
https://www.3dhubs.com/

Na prvoj poveznici se mogu skinut dvije inačice adaptera, jedna je sa spremnikom za trakice, a druga je bez. Ako želite izraditi onu sa spremnikom za trakice, obavezno isprintajte i mali poklopac koji je isto u prilogu. S obzirom da su trakice osjetljive na vlagu, sugeriram da stavite koju lopticu slike (bijele vrećice koje dođu sa cipelama) ili par zrnca riže u spremnik kako bi povukle vlagu.

slika1

slika2

Procedura

Sami proces je iznimno lagan.

 1. Skinite na svoje računalo *.stl datoteku
  1. Otvorite poveznicu http://www.thingiverse.com/thing:1663116
  2. Pod "Thing files" odaberite jednu od tri inačice
   1. Glucometar_adapter - inačica bez spremnika
   2. Glucometar_adapter_V2 - inačica sa spremnikom
   3. Lid - poklopac za inačicu sa spremnikom
  3. Datoteka je spremljena na vaše računalo (vjerojatno pod Preuzimanja ili Downloads)
 2. Pronađite lokalni 3D printer
  1. Otvorite poveznicu https://www.3dhubs.com/
  2. Počnimo postupak odlaskom u gornjem kutu desno na crveno dugme 3D Print
  3. Pod "1. Upload files" for instant prices obavezno stavite mm kao veličinu te kliknite na browse your file. Tu ćete morati odabrati jednu od dvije/tri *.stl datoteke koje ste skinuli u prošlom koraku.
  4. Nakon što se datoteka učita, pređimo na "2. Choose a material to print in" gdje odabiremo materijal. Sugeriram "General purpose plastic" jer je i jeftinija, a i nema neke posebne potrebe za drugim materijalima. Ova vrsta plastike, većinom ABS i PLA je dovoljna za sve zahtjeve koji su vam potrebni prilikom izrade ovog adaptera.
  5. I konačno, odabiremo lokaciju 3D printera "3. Select a 3D printing Hub". Ako odaberete "Sort by Distance", dobit ćete koji su 3D Hubovi sa printerima najbliži vama. Često zna biti da Hub koji je bliži vama je ujedno i jeftiniji te tako možete uštedjeti da ne plaćate poštarinu ili nekad možete naručiti iz okolinih hubova koji su van Hrvatske te tako možda još više uštedite jer su jeftiniji u izradi. Npr. jedan od hubova nudi ovu opciju:
   slika3lista

Gdje odabirom na njega prolazite dalje kakve boje ili materijale želite ispisati. Recimo najjeftinija opcija je kod ovog Hub-a, 8.03 EUR te možete pitati da vam dostave ili Poštom ili Tiskom uz nadoplatu za poštarinu.

6. Nakon odabira materijala (ABS ili PLA koji god da je vama po želji ili jeftiniji) te boje, možete odabrati da pokupite u Hubu ili da vam se pošalje poštom, to možete u sljedećem koraku ostaviti u komentaru i opisati sve što želite.

7. Nakon toga unesete vaše osobne podatke (ime, prezime, mail, mobitel) te pošaljete zahtjev za printanje.

 

Bitno: Plaćanje obavljate tek nakon što je vaš zahtjev zaprimljen i imate osiguranje od stranice 3DHubs da će se plaćanje izvršiti tek onda kada su ispunjeni svi vaši zahtjevi.

3D printanje je tehnologija u razvoju te moguće je odstupanje isprintanih proizvoda za pola pola milimetra do milimetar te stoga imajte razumijevanja. Ono što ja uvijek napravim je da sa skalpelom ili turpijom za nokte neke stvari obradim tako da dobijem konačno da sve sjeda na svoje mjesto i da sve odgovara.

Nadam se da ste uspješno isprintali svoj prvi 3D model i da ćete i dalje biti s nama s novim stvarima koje vam donosimo.

David Klapan

 

David Klapan
Trener osobnoga razvoja | Young Leader | Bivši član predsjedništva Zagrebačkog dijabetičkog društva | Zaljubljenik u tehnologiju, bloger i aktivist za prava pacijenata

Još iz kategorije Tehnologija: