BiH: s lažnim dijagnozama na dijabetičko prvenstvo u nogometu?

U susjednoj je zemlji kao bomba odjeknula vijest koju je objavio Centar za istraživačko novinarstvo o DiaEuru  – natjecanju osoba s dijabetesom u futsalu u kojem sudjeluje i Hrvatska.

DiaEuro je natjecanje na kojem ste mogli navijati i za hrvatsku repku, a 2012. i 2017. godine odnijeli smo zlato:

MI SMO PRVACI!

Portal naInzulinu cijelo vrijeme prati DiaEuro za koji je u Hrvatskoj zaduženo Zagrebačko dijabetičko društvo. Inicijativa je došla 2012. godine, a zanimljivo je da je glavni pokretač bio Dijabetički savez Ukrajine. Hvala Ukrajini.

Glasine o nedijabetičarima u dijabetičkoj reprezentaciji BiH-a postoje već dugo, ipak, nitko se s time nije usudio izlaziti u javnost jer ih nije lako dokazati. Do sada.

Pa tako Portal istraživačkog novinarstva cin.ba navodi niz nedosljednosti o dijabetesu pojedinih igrača. Bilo je tu prijelaza iz tip 1 dijabetesa u tip 2; neki su sportaši prošli ozbiljne sportske preglede bez dijabetesa, ali kada je trebalo nastupiti za dijabetičku reprezentaciju, dijabetes bi se naglo pojavio… Detalje potražite u izvornom članku Centra za istraživačko novinarstvo.

Tu je i Zijad Karčić koji je igrao na DiaEuro prvenstvu u Bukureštu i danas sam za sebe otvoreno tvrdi da ima lažnu potvrdu o dijabetesu. Želja da igra za BiH reprezentaciju na DiaEuru nadjačala je činjenicu da nema dijabetes.

Ključna figura – pedijatar dijabetolog

Kako navodi portal: Bivši selektor BiH DiaEuro reprezentacije Saša Vitković i igrač Zijad Karčić tvrde da je ulazak lažnih dijabetičara u reprezentaciju omogućio njen osnivač i klupski doktor Midhat Mujić. On je dječiji dijabetolog u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) koji je zdravim odraslim igračima pisao uvjerenja i davao upute o fingiranju bolesti.

Mujić je organizatorima prvenstava slao uvjerenja o bolesti fudbalera u kojima ih je obavještavao da tačnost podataka garantuje KCUS. Dokumente je ovjeravao vlastitim i pečatom Pedijatrijske klinike. Novinari su pronašli više uvjerenja koja potvrđuju te iskaze. Međutim, iz ove zdravstvene ustanove kažu da ne stoje iza ovih nalaza i da njihov uposlenik nije smio koristiti pečat Klinike za privatne potrebe.

Photo credit: source.ba
Photo credit: source.ba

Neslužbene informacije roditelja čija se djeca liječe na KCUS-u kažu da je dr. Mujić nakon što je saznao da će ova priča ugledati svjetlo dana, dao otkaz. A kako je još jedna pedijatrica dijabetologinja otišla na porodiljni, pacijenti su se iznenada susreli s velikim problemom.

Glavni klinički centar u BiH gdje se kontrolira 200 djece s dijabetesom sada raspolaže sa samo jednim pedijatrom dijabetologom!

Doktoru Mujiću smo poslali pitanje o igračima ne-dijabetičarima, zamolbu za komentar i njegovu stranu priče, ali do zaključenja teksta odgovor nije stigao.

Reakcije iz Hrvatske

Tomislav Ciković višegodišnji voditelj projekta DiaEuro Hrvatska ne želi komentirati aferu u susjedstvu. Ipak, odgovorno tvrdi da za hrvatsku DiaEuro reprezentaciju ni na koji način nije mogao igrati netko bez dijabetesa.

PhotoCredit: ZDD
PhotoCredit: ZDD

Neslužbeno doznajemo da će o svemu ovome biti riječi na okupljanju DiaEuro-vaca koje bi se trebalo dogoditi u Poljskoj. Vjerojatno će se govoriti i o pravima na dosadašnje titule te prijelaznom peharu.

Zaključak

U Hrvatskoj, ali i Bosni i Hercegovini – nogomet je najvažnija sporedna stvar na svijetu. To potvrđuju ne samo iznimno čitani tekstovi o DiaEuru, već i ogroman interes sponzora za ovaj jedinstveni festival sporta, zdravog života i dijabetesa:

DiaEuro 2019.
DiaEuro 2019.

Kako god završila ova afera u BiH ili na kraju u Poljskoj, siguran sam da neće demotivirati igrače, navijače i sponzore. DiaEuro je europski festival sporta i dijabetesa, tako mora i ostati.

Navedimo još da ovo nije prvi “dijabetički skandal” u Sarajevu. 2019. godine je poprilično odjeknuo i onaj u kojem je isplivalo da Ministarstvo zdravstva kantona Sarajevo inzulinske pumpe nabavlja po cijenama dvostruko višim od Hrvatskog.

Sretno nam bilo.


Još iz kategorije sport i dijabetes: