Zašto i kako smo započeli s Low Carb prehranom

Kruh naš svagdašnji

woman-holding-saladImam dvoje djece. Obje sam dojila i nakon 6 mjeseci započela s dohranom prema smjernicama kada uvoditi koje namirnice i to je to. Nisam dobila upute koliko točno čega dijete mora pojesti u kojoj dobi i u koje vrijeme. Moje obje djevojčice vole jesti i hranjenje nikada nije bilo problem. Mnogi roditelji nisu te sreće i muku muče svaki dan ne bi li dijete nešto pojelo i pri tome niti ne biraju namirnice po hranjivosti. Bitno im je da dijete pojede bilo što, jer sve je bolje nego ništa.

No kada dijete oboli od dijabetesa tipa 1 onda prehrana dolazi u prvi plan i to u točnim iznosima i omjerima i ukupnim dnevnim kalorijskim unosom prilagođeno dobi djeteta. I tu si svi daju za pravo savjetovati, nadzirati i komentirati. Kada bi se uz te poprilično detaljne pisane upute mogla održavati željena glikemija to bi bilo doista sjajno. Uz silan trud, nama to nikako nije uspijevalo.

Prve dvije godine od dijagnoze, inzulin smo dozirali penovima na intenziviranoj terapiji. Djelovanje NR bilo je 2,5h, a najjače djelovanje bilo je upravo između 2 i 2.5h. Inzulin smo davali uz sam obrok. Nakon uobičajenog obroka, šećer je dosezao vrijednost i do 16 mmol, zatim bi nakon 2h počeo s padom. Stabilizacija bi uslijedila tek nakon 2,5h.

Radi mnogo faktora koji utječu na glikemiju, osim unesene hrane, često se događalo da nismo dali dovoljnu količinu inzulina, pa bi nakon tih 2,5 h šećer bio 11 mmol te smo ponovo trebali davati korekciju inzulina. To znači da opet iduća 2-2,5h spuštamo šećer sa 11 mmol na normalniju vrijednost od barem 6 ili 7. Tako je dijete znalo biti i 5 sati sa šećerom iznad 10 mmol, a unutar tih 5 sati dijete treba jesti još i užinu koja je obično bila voće.

Svako voće koje bi pojela u količini većoj od 5 UH morali smo bolusirati jer u protivnom krivulja šećera bi ponovno dostigla 13 mmol. Previše matematike i lošeg šećera za jedno cijelo poslijepodne, a dolazi večera i opet ista procedura. S malim djetetom je cijela ta računica još teža jer su potrebne manje doze inzulina za korekciju koje nije moguće injektirati u željenoj dozi bez inzulinske pumpice. Ukoliko se ubrizga količina od 0,5j NR to ponekad bude premalo inzulina i vrijednost šećera se neznatno promijeni, a 1j NR vodi u hipoglikemiju.

Dugodjelujući inzulin davali smo 2 puta dnevno, a brzi inzulin minimalno 4 puta dnevno, većinom 5j. Šećeri su bili loši i naše nezadovoljstvo je bilo veliko.

Nakon uvida u kretanje šećera na Libre uređaju vrlo brzo smo shvatili koja hrana nam najviše podiže šećer i otežava regulaciju glikemije. U isto vrijeme počela sam s istraživanjem o prehrani koja omogućava postizanje stabilnijih glikemija te naišla na zanimljivu misao dr Bernsteina: Veliki unosi uzrokuju velike greške, mali unosi uzrokuju male greške. Ključno je jesti hranu koja će utjecati na šećer u krvi pomalo i polako. Knjiga Dr. Bernstein’s Diabetes Solution (str. 110)

Sve je odmah postalo jasnije, no došla sam do pitanja kako to realizirati?
Zvuči jako jednostavno zamijeniti namirnice s puno UH onima s manje UH i nižim glikemijskim indeksom, no realizacija je već druga priča. Teško je promijeniti sebe, a druge još teže. Za početak dovoljno je izbaciti kupovni kruh i krenuti s LC lepinjama/kruhom. LC je oznaka za low carb odnosno s manjom količinom ugljikohidrata. Samom tom promjenom moguće je smanjiti ugljikohidrate u doručku i večeri za više od 50%. Na internetu postoji mnogo recepata za LC kruhove i peciva i trebalo mi je vremena da nađem dobitnu kombinaciju. Iz početka sve izgleda nezamjenjivo, npr. u lepinjama tražimo okus kruha koji je nemoguće postići i nismo zadovoljni dobivenim rezultatom.

Jednako tako potrebno je vrijeme da se prihvati novi okus, no bitno je znati da to vrijeme brzo dođe. Ja sam obično kombinirala 2 vrste lepinja. Jedna vrsta je bila od zobenih mekinja i svježeg sira i jaja, a druga od badema i sjemenki lana, sezama, suncokreta i buče. Priprema je brza i laka i ne zahtjeva nikakvu posebnu vještinu u kuhinji. Mogu suvereno zamijeniti pecivo za sendvič ili hamburger. Lepinje ostaju svježe puno više dana nego bilo koji drugi pekarski proizvod. Kada se malo stekne iskustva u pečenju ima mnogo prostora za doradu recepata po vlastitim željama ili trenutno dostupnim namirnicama. Jedna prosječna lepinja ima 7 UH.

Jedna šnita kruha ima 15 UH te je lako izračunati uštedu inzulina ako se kruh zamijeni LC lepinjama. Pri tome lepinje se pojede manje nego kruha jer puno brže zasite.

Mnogi će reći da njihovo dijete to ne želi jesti jer mu nije fino. Kada smo počeli s ovom promjenom moje dijete je imalo 3,5 godine i ja sam se tu poslužila raznim trikovima i dogovorima. Nakon nekog vremena više se nije bilo potrebno dogovarati jer se dijete priviklo na novi okus i prihvatilo zamjenu kao normalni redovni obrok koji samostalno traži i veseli mu se.

dosljednostsmNajvažnije u cijeloj ovoj priči je dosljednost. Stvaranje prehrambenih navika je izuzetno važno i dijete se može puno toga naučiti od malih nogu, ali to zahtjeva značajno vrijeme. Ja sam se trudila i još se trudim učiti ih svojim primjerom. Jedem sve kao i djeca. Potrebno je isplanirati pripremu da uvijek ima dovoljno lepinja da se ne poseže za kruhom.

Sama priprema smjese za lepinje traje 5 minuta, a pečenje 25 minuta te je to vrijeme lako uvesti u dnevni raspored. Ispočetka je kod nas bilo i pravog kruha u kući jer ga je još samo muž jeo, ali djeca su brzo prihvatila da tata ima svoj kruh, a mi svoj. Sada s odmakom mislim da je tako bilo i bolje jer na taj način, dijete promjenu nije doživjelo kao zabranu već kao svoj izbor, a ubrzo je i muž prešao na lepinje.

Jednom prilikom smo bili u bolnici na postavljanju pumpice i pojele smo sve lepinje te smo zadnje jutro pojele bolnički kruh. Nakon toga me dijete pitalo zašto smo jeli kruh i objasnila sam joj da nismo imali više svog, a nismo željele biti gladne. Prihvatila je odgovor i krenuli smo dalje. Kod kuće je bilo svježih lepinja i pitanje kruha se više nije potezalo.

Trebalo nam je nekoliko tjedana da se tu malo ufuramo jer smo počeli uvoditi i LC kekse za užinu pa sam pazila da ne pretjeram s ukupnim dnevnim unosom orašastih plodova, no prilagodba je bila 100% uspješna. Prvi cilj postignut. Stabilizirali smo jutarnju glikemiju, pronašli izvrstan kruh i možemo dalje.

A šećeri? Pa evo ukratko kakvi su bili šećeri s lepinjama umjesto kruha:
libregraph2

breakfastPrimjeri namirnica za doručak:
• Kuhano ili pečeno jaje
• Domaći masni kravlji sir
• Pečeni špek/domaća šunka
• Lepinja sa sirnim namazom i kiseli krastavci
• Lepinja s namazom od kikirikija i svježa rajčica/paprika


Još iz kategorije Djeca:

Comments

One response to “Zašto i kako smo započeli s Low Carb prehranom”