Davor Skeledžija

Probali smo tortu bez šećera u centru Zagreba!

20/06/2020

Vjerojatno ste već naučili da, kada negdje piše „bez šećera“, to zapravo znači „bez dodanog šećera“, a to pak znači da šećera ima, ali onog prirodnog. Stoga vrijedi ona stara Hipokratova:

„Tko želi ostati snažan, zdrav i mlad te si produljiti život, neka bude umjeren u svemu.“

Mi nismo bili umjereni… S najstarijom zagrebačkom slastičarnicom Orijent dogovorili smo „posao“: nama jedna cijela torta bez šećera, a njima iskren osvrt i ova priča. Problem je u tome što nas je na kraju bilo 5 protiv cijele i vrlo zasitne čokoladne torte, bilo je teško i neizvjesno. Svatko iz kluba mladih ZDD-a morao je na kraju pojesti dvije ogromne šnite, no toliko čokolade, različitih krema i drugih detalja neki nisu mogli savladati, ali ni ostaviti. Pa se nosilo doma. 😉

Slastičarnica Orijent nalazi se na najboljem mogućem mjestu u Zagrebu – u Petrinjskoj 2, taman nadomak Trga bana Jelačića, a zato je i pogled s terase fantastičan:

Torta se zove „Portofino SF“, za prijatelje Torta bez šećera, a sastojci će vam se svidjeti: eritrit, kakao, slatko vrhnje, gorka čokolada, mascarpone,  voda, jaja, maslac, mlijeko, ulje i nešto brašna. U 100 grama torte nalazi se 27 grama ugljikohidrata, to nije baš tako jako malo, ali nije ni previše, posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da ste u Orijent vjerojatno došli pješice, a tako ćete i otići. Drugim riječima, malo inzulina i malo fizičke aktivnosti pomoći će da savladate ove ugljikohidrate (Orijent je u pješačkoj zoni).

Doris je rekla: Podsjeća me na Monte tortu, zasitna je i dobra alternativa za one koji žele održati dobru razinu šećera u krvi.
Ivana: Super je što nije preslatka, a „onaj dio gore“ je fantastičan! 😊
Davor: Gomila čokolade je taman po mom ukusu, ali i ostalih sastojaka da ubiju čokoladnu monotoniju.
Marija: Kao kinder pingvin krema unutra, a čokoladni preljev vani.
Ines: Slatkoća taman, a zasitna previše. 😉 Ogromna šnita je imala samo 15 g UH, s 1.9 jedinica inzulina i kratkom šetnjom održala sam stabilan šećer. 😉

Nakon toliko čokolade morali smo nešto pametno učiniti, protegnuti noge i provjeriti što je novo u Zagrebu:

Zaključak
Torta  Portofino SF (engl. sugar free) radi se u samoj slastičarnici Orijent od vrhunskih i probranih sastojaka, a dokaz tome je i cijena od 26 kn po kriški. Na žalost, to je danas očekivana cijena u centru Zagreba i vjerojatno si ju nećete moći baš često priuštiti.

Ipak, ako vas put nanese u centar i poželite nešto slatko, kvalitetno i ukusno, nešto od čega vam šećeri neće podivljati – ova je torta jedno od najboljih mogućih odabira.

Dobar tek!

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Izdvojeno: