Probali smo tortu bez šećera u centru Zagreba!

Vjerojatno ste već naučili da, kada negdje piše „bez šećera“, to zapravo znači „bez dodanog šećera“, a to pak znači da šećera ima, ali onog prirodnog. Stoga vrijedi ona stara Hipokratova:

„Tko želi ostati snažan, zdrav i mlad te si produljiti život, neka bude umjeren u svemu.“

Mi nismo bili umjereni… S najstarijom zagrebačkom slastičarnicom Orijent dogovorili smo „posao“: nama jedna cijela torta bez šećera, a njima iskren osvrt i ova priča. Problem je u tome što nas je na kraju bilo 5 protiv cijele i vrlo zasitne čokoladne torte, bilo je teško i neizvjesno. Svatko iz kluba mladih ZDD-a morao je na kraju pojesti dvije ogromne šnite, no toliko čokolade, različitih krema i drugih detalja neki nisu mogli savladati, ali ni ostaviti. Pa se nosilo doma. 😉

Slastičarnica Orijent nalazi se na najboljem mogućem mjestu u Zagrebu – u Petrinjskoj 2, taman nadomak Trga bana Jelačića, a zato je i pogled s terase fantastičan:

Torta se zove „Portofino SF“, za prijatelje Torta bez šećera, a sastojci će vam se svidjeti: eritrit, kakao, slatko vrhnje, gorka čokolada, mascarpone,  voda, jaja, maslac, mlijeko, ulje i nešto brašna. U 100 grama torte nalazi se 27 grama ugljikohidrata, to nije baš tako jako malo, ali nije ni previše, posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da ste u Orijent vjerojatno došli pješice, a tako ćete i otići. Drugim riječima, malo inzulina i malo fizičke aktivnosti pomoći će da savladate ove ugljikohidrate (Orijent je u pješačkoj zoni).

Doris je rekla: Podsjeća me na Monte tortu, zasitna je i dobra alternativa za one koji žele održati dobru razinu šećera u krvi.
Ivana: Super je što nije preslatka, a „onaj dio gore“ je fantastičan! 😊
Davor: Gomila čokolade je taman po mom ukusu, ali i ostalih sastojaka da ubiju čokoladnu monotoniju.
Marija: Kao kinder pingvin krema unutra, a čokoladni preljev vani.
Ines: Slatkoća taman, a zasitna previše. 😉 Ogromna šnita je imala samo 15 g UH, s 1.9 jedinica inzulina i kratkom šetnjom održala sam stabilan šećer. 😉

Nakon toliko čokolade morali smo nešto pametno učiniti, protegnuti noge i provjeriti što je novo u Zagrebu:

Zaključak
Torta  Portofino SF (engl. sugar free) radi se u samoj slastičarnici Orijent od vrhunskih i probranih sastojaka, a dokaz tome je i cijena od 26 kn po kriški. Na žalost, to je danas očekivana cijena u centru Zagreba i vjerojatno si ju nećete moći baš često priuštiti.

Ipak, ako vas put nanese u centar i poželite nešto slatko, kvalitetno i ukusno, nešto od čega vam šećeri neće podivljati – ova je torta jedno od najboljih mogućih odabira.

Dobar tek!


Još iz kategorije Izdvojeno: