Davor Skeledžija

O riži, dijabetesu i šećeru u krvi

05/12/2021

Ako pogledate pakiranje riže koju kupuje većina, vidjet ćete da 100 grama sirove bijele riže sadrži čak 76.5 g ugljikohidrata. To je više nego što ima najfinija Milka s lješnjacima. Na pakiranju spomenute riže još piše da ima 0 g šećera – što je dokaz da je ta informacija skoro pa nevažna.

Sigurno ste čuli za „superzdravu“ crnu integralnu rižu koja mora da je puno bolja za nas. Sto grama takve sirove riže ima „samo“ 72.8 g ugljikohidrata. Ukratko, ako vladate s malo osnovnoškolske matematike, onda znate da razlika između 76 i 72 baš i nije velika. A ako su zdravi nutrijenti toliko bitni - ima ih i u namirnicama koje imaju puno manji utjecaj na šećer od riže.

Ipak, moramo li stvarno žrtvovati rižu?

Ako ste poklonik onih obiteljskih ručkova gdje se jede po nekoliko tanjura glavnog jela i priloga – s rižom ćete iznimno teško regulirati šećer nakon obroka.

Ali, ako niste proždrljivi, moguće je složiti ukusan i nutritivno bogat obrok s rižom, koji vas neće baciti na koljena čak i ako niste vični brojanju ugljikohidrata.

U izračun ćemo uzeti šalicu spomenute crne riže, i to kuhane. Kuhana verzija naravno brže diže šećer, ali nitko ju ne jede sirovu, a osim toga sadrži vodu. Dakle šalica kuhane riže (s vodom) ima 34 g ugljikohidrata. I dalje nije malo, ali uz pravi odabir ostalih namirnica – stvari možda nisu tako strašne.

Što pojesti s rižom?

Bilo što – ako je riječ o mesu ili ribi naglo pečenim na zdravoj masnoći i zelenoj salati. ?

Svinjetina i piletina npr. imaju po 0 g UH na 100 grama, a zelena salata 2 g.

Dakle mogli biste se izvući s oko 40 g ugljikohidrata za cijeli obrok koji sadrži rižu, meso i salatu.

Ukoliko 15 grama ugljikohidrata pokrivate s npr. oko 2 jedinice inzulina, ovaj ručak od sveukupno 40 g UH, pokrit ćete s 5 jedinica inzulina. Nije baš tako strašno.

Zaključak

Očigledno postoje namirnice koje su prepune ugljikohidrata i zdrav razum nam nalaže da ih značajno smanjimo. Ipak, malo planiranja i matematike može dovesti do raznolikije, a time i zdravije prehrane.

p.s. Ovom tekstu nije namjera biti nutritivno besprijekoran i precizan recept za osobe s dijabetesom. Ovo je samo inspiracija i opušteno podsjećanje da možete jesti tako da vas šećeri ne satru nakon obroka, a i da lakše odgodite dijabetičke komplikacije.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Dijabetes tip 2: