Davor Vukovic

Nova, "prava" čokolada za dijabetičare, bez šećera i uobičajenih zamjena za šećer

18/06/2021

Na policama domaćih trgovina danas se može naći više vrsta “čokolada za dijabetičare”. No takva oznaka, pa niti ona “bez šećera” nije uvijek dovoljna da bismo bezbrižno i bez posljedica za naš nivo glukoze u krvi posegnuli za, valjda svima omiljenom, poslasticom. Često tako označeni slatkiši imaju previše ugljikohidrata, a pored toga, zamjene za šećer koje imaju manje kalorija, često imaju i neželjene popratne zdravstvene efekte. Stoga je, da bismo bili sigurni, nužno pogledati sastav i dobro provjeriti tablicu nutritivnih vrijednosti proizvoda da bismo znali kolika je uistinu kalorijska vrijednost koju konzumiramo te koliko i kakvih ugljikohidrata u sebe unosimo. 

Splitska čokolaterija Nadalina, istinska bean to bar (kompletan proces proizvodnje čokolade od zrna kakaa) manufaktura, svom je asortimanu od 70-ak vrsta čokolada nedavno dodala i novu etiketu Free koju čine tri tamne čokolade bez imalo šećera ili bilo kakvih uobičajenih zamjena za šećer. Tu su čokolada od stopostotnog kakaa bez ikakvih dodataka, čokolada od kakaa zaslađenog samo suhim smokvama i tamna mliječna čokolada bez šećera kojom ćemo se baviti u ovom tekstu.  

Na odlično dizajniranom omotu pakiranja od 40g istaknuti su svi ozloglašeni i potencijalno štetni dodaci kojih u ovoj čokoladi, kao i ostalima iz Nadalina Free linije, nema a to su šećer, soja, palmino ulje, GMO proizvodi. Jedini sastojci su organski kakao i mlijeko u prahu. Nutritivna tablica otkriva kako 100g čokolade ima kalorijsku vrijednost od 2678 kJ ili 646 kcal. Ugljikohidrata, koji su uglavnom u kakau, ima 29% a šećera 10,7% ali ne za dijabetičare pogubne glukoze nego laktoze, mliječnog šećera. Mlijeko čokoladi daje specifičnu kremoznost koja razlikuje mliječne čokolade od klasičnih tamnih, a ujedno dodaje i notu slatkoće, taman dovoljne da poništi gorčinu kakaa i omogući uživanje u njegovom okusu bez, barem za moj ukus, suvišne slatkoće šećera. Pri tom mlijeko daje sasvim laganu i prijatnu slankastu notu. 

Jasno, umjerenost je ključna riječ u svemu, a naročito u dijabetičkoj dijeti. Po mom iskustvu dva, tri reda ove čokolade može se bezbrižno pojesti bez korekcija dodatnim dozama inzulina. Nije to nevažno jer su zdravstvene dobrobiti konzumiranja kakaa dobro istražene i poznate znanosti. Plod kakaovca je u svojoj srednjoameričkoj domovini imao brojne zdravstvene, pa i religijske primjene, a Azteci su ga smatrali vrjednijim od zlata i koristili ga kao novac. Nakon otkrića Novog svijeta kakao je osvojio Europu. Danas je poznato kako, uz dobro nam poznato poboljšavanje raspoloženja i olakšavanje simptoma depresije, ima i brojne druge po zdravlje korisne učinke. Kakao tako, između ostalog, pomaže u olakšavanju simptoma dijabetesa tipa 2, može povoljno utjecati na visoki krvni tlak, smanjuje rizik od srčanog udara, poboljšava dovod krvi u mozak i moždane funkcije, ima svojstva koja pomažu zaštiti od raka, sadrži  antiastmatične i antibakterijske, spekulira se čak i antikancerogene komponente, stimulira imunološki sistem... 

Svi ovi benefiti čokolade danas su sve dostupniji i dijabetičarima, a Nadalina Free mliječna čokolada sasvim je originalan i vrijedan dodatak liniji takvih čokolada na našem tržištu. Trenutno je ova nova Nadalinina čokolada u prodjai samo u njihovoj splitskoj prodavaonici a uskoro bi trebala biti dostupna i drugdje.  


Još iz kategorije Izdvojeno: