Mirta Kujundzic

Lješnjak torta

30/01/2021

Lješnjak torta - Nešto kao Esterhazy torta

Nakon što me oduševila Reform torta u LCHF izvedbi, odlučila sam potražiti neku verziju sa lješnjacima. Svi linkovi su vodili na Esterhazy tortu, pa nije bilo druge nego da nju prilagodim. Kada upišete u google Esterhazy torta pola recepata sadrži lješnjake, a pola bademe. Tako da mi je sasvim dozvoljeno iz nje izbaciti šećer, mlijeko i brašno :).

Nekoliko dana prije sam popržila lješnjake, da ih imam spremne dok se primim izrade torte. Lješnjake inače pečem u tavi oko pola sata na laganoj vatri, a moguće ih je peći i u pećnici. Bitno je da se oljušti korica.

Za recept je potrebno 350 g lješnjaka, ali stavite barem 100 g više da možete grickati pečene lješnjake, a da i za tortu ostane dovoljno.

Biskvit

Za biskvit je potrebno smiksati bjelanjke sa eritritom u fini snijeg, ništa lakše. Lješnjake usitnite u blenderu, ali pažljivo da se ne počnu pretvarati u maslac. Prekidajte blendanje da provjerite jesu li lješnjaci dovoljno mljeveni. Usitnjene lješnjake dodate bjelanjcima i sve skupa lagano pomješate. Smjesu izlijte u kalup i u pećnicu na 10-15 minuta, odnosno dok ne poprimi zlatnu boju.

Puno mi je lakše raditi sa silikonskom podlogom nego sa masnim papirom pa toplo preporučam da se nagradite jednim takvim kuhinjskim pomagalom. Tražim si sada okrugle silikonske podloge pa ako znate gdje ima javite. Ne trebam one visoke okrugle, već što niže, taman za jedan nivo torte.

Krema

Za kremu je potrebno umutiti žutanjke sa eritritom. Pjenastu smjesu lagano kuhajte na pari dok se ne zgusne. Kada se krema zgusne  dodajte mljevene pečene lješnjake. Posebno izradite maslac, a za to je bitno da je sobne temperature. Ako je pretvrd nepopravljivo će nastradati metlica miksera. Dobivena krema kada se sve sjedini je poprilično gusta pa je dobro dodati u smjesu žutanjaka još 1-2 cijela jajeta da dobijete više kreme, a od maslaca će se dovoljno stisnuti u hladnjaku.

Finale izrade

Biskvit se razreže na tri jednaka dijela, te se onda na svaki dio nanosi krema. Da torta bude prava imitacija Esterhazy torte vrh je potrebno zabijeliti i prošarati čokoladom. Kao bijela kremica može poslužiti ABC sir rastopljen sa maslacem. Ja sam je ukrasila samo pečenim usitnjenim lješnjacima. Naravno bilo mi je lakše i brže :).
Ukoliko želite na srednju koru namažite tanki sloj marmelade. Prava harmonija okusa.

Recept: LCHF_Esterhazy
Serviranje: 16

Sastojci
Biskvit

 • bjelanjaka10 kom
 • meda ili eritrita 5 žlica
 • mljevenih pečenih lješnjaka 250 g

Krema

 • žutanjaka 10 kom
 • jaja 1-2 kom
 • meda ili eritrita 5 žlica
 • mljevenih pečenih lješnjaka 100 g
 • maslaca 250 g

Opcionalno

 • sitno sjeckanih lješnjaka za ukrašavanje 50 g
 • marmelade bez dodanog šećera 5 žlica
 • maslaca za ukrašavanje 50 g
 • ABC sira za ukrašavanje 50 g
 • čokolade sa više od 70% kakaa za ukrašavanje 20 g

Postupak

Priprema

 1. Prepržite lješnjake na laganoj vatri da im spadne ovojnica. Pripremite maslac da se ugrije na sobnu temperaturu. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.

Biskvit

 1. Ručnim mikserom zapjenite bjelanjke sa eritritom u snijeg. Sameljite lješnjake. Mljevene lješnjake dodajte snijegu i lagano promiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Smjesu izlijte na tepsiju na masni papir ili na silikonski kalup za biskvit. Pecite 10-15 minuta, ili dok biskvit ne dobije zlaćanu boju. Ohladite i prerežite na tri jednaka dijela.

Krema

 1. Umutite žutanjke i jaja sa eritritom s ručunim mikserom. Smjesu zagrijavajte i lagano kuhajte na pari oko 10 minuta, ili dok se ne zgusne. Uklonite sa pare i umiješajte mljevene lješnjake. Ostavite kremu da se ohladi 10ak minuta. Maslac sobne temperature dobro izradite mikserom i umiješati u kremu, da se ne vide komadići maslaca. Potrudite se :).

Slaganje torte

 1. Na biskvit namažite kremu, zatim na kremu složite drugi biskvit. Taj drugi biskvit po želji namažite marmeladom sa što manje dodanog šećera. Na marmeladu namažite kremu pa na vrh položite zadnji biskvit i premažite preostalom kremom. Ukrasite sitno rezanim pečenim lješnjacima.
 2. Ukoliko želite da torta izgleda kao u originalu zadnji biskvit premažite kremom dobivenom otapanjem maslaca i ABC sira, te ukrasite topljenom čokoladom.

Članak je preuzet uz odobrenje s adrese:
http://typeoneprincess.com/lchf-esterhazy-torta/

Mirta Kujundzic
IT-u Business Analist i Project Manager. Strastveni ljubitelj, kreator i konzument Low Carb prehrane, specijalist za LC slastice. Roditelj djeteta sa dijabetesom. Urednik portala za Low carb prehranu http://typeoneprincess.com namijenjen osobama sa dijabetesom.

Još iz kategorije Dijabetes tip 2: