Mirta Kujundzic

Keto kroasani

17/05/2021

Sjajni su točno tako kako izgledaju!

Ako vam se svidjelo “tijesto” od Zlatnih loptica i Ružica onda će vam se i ovo poprilično svidjeti. Osnovnoj smjesi mozzarelle i ABC sira doda se kokos brašno, tučeni bjelanjci te malo mineralne vode i psiliuma. Dobije se jako podatna smjesa za razvaljati, rezati i oblikovati kroasane.

Ukoliko je smjesa preljepljiva, vlažna dodajte još žlicu kokos brašna te dobro promiješajte i malo sačekajte da brašno na sebe veže vodu te onda razvaljajte. Nije svako brašno isto, tako da je moguće da ćete predloženu količinu brašna malo povećati. Možete ih motati bez nadjeva, ali i sa nadjevom po želji: čokolada otopljena na maslacu, mljeveni orasi na otopljenom maslacu, domaći pekmez od borovnica. Nadjev nije uračunat u izračun UH po komadu.

Kod doziranja inzulina preporučam sačekati barem pola sata nakon jela te onda dati inzulin. Iako je malo UH kod nas ipak dolazi do porasta šećera u krvi, ali sa odmakom od nekih sat vremena. Kod mnogih naših slastica često prolazimo bez doziranja inzulina, ali za ovo ga ipak uvijek moramo dati.

Što se tiče izbora Mozzarelle što često pitate koristim već naribanu Mozzarellu koja je pakirana u vrećice od 200g. Svakako pri kupovini sačuvajte račun jer često se dogodi da bude pljesniva mada je još uvijek dobar rok trajanja. Generalno ta Mozzarella nije baš nutritivno vrijedna namirnica, ali ako je jednom tjedno pojedemo u nekoj od naših slastica sigurno nam neće naškoditi.

Recept - LCHF Kroasani

Serviranje: 12

Sastojci

 • ribane Mozzarelle 200 g
 • kokos brašna 4 žlice
 • ABC sira 50 g
 • bjelanjka 2 kom
 • maslaca 1 žlica
 • psilijum ljuspica 1 žlica
 • mineralne vode 1 žlica
 • malo soli
 • maslaca za premaz 1 žlica

Postupak

 1. Na pari otopiti mozzarella, abc sir i maslac. Posebno smiksati bjelanjke sa soli.
 2. Smjesu prebaciti u mikser, dodati kokos brašno i smiksati. Smjesi dodati mineralnu vodu i bjelanjke i lagano promiješati. Dobiti ćete ljepljivo ali fino rastezljivo tijesto koje možete razvaljati. Ako je tijesto pregnjecavo dodajte još žlicu kokos brašna te još malo smiksajte.
 3. Smjesu razvaljajte u krug, krug podijelite na 4 jednaka dijela, zatim svaku četvrtinu na tri dijela. Dobiti ćete ukupno 12 trokuta koje savijate u kroasane.
 4. Zamotane kroasane možete premazati žutanjkom od jajata, samo maslacem ili pak ničim, kako želite. Ja ih obično premažem sa malo maslaca. MOžete ih prije motanja premazati otopljenom čokoladom ili već nekom smjesom koju volite.
 5. Peći u pećnici na 170 stupnjeva oko 15 minuta ili dok ne poprime zlaćanu boju.

Članak je preuzet uz odobrenje s adrese:
http://typeoneprincess.com/keto-kroasani/

Mirta Kujundzic
IT-u Business Analist i Project Manager. Strastveni ljubitelj, kreator i konzument Low Carb prehrane, specijalist za LC slastice. Roditelj djeteta sa dijabetesom. Urednik portala za Low carb prehranu http://typeoneprincess.com namijenjen osobama sa dijabetesom.

Još iz kategorije Izdvojeno: