Vera Klemenčič Strbac

Zbog čega visok šećer u krvi kompromituje naš imuni sistem

25/06/2020

Ovih dana na društvenim mrežama često čitam kako su dijabetičari u povećanom riziku za razvijanje infekcije, a u ova nesretna vremena, to je zastrašujuće. Možda i vi razmišljate: "Jesam li izložen/a većem riziku?" „Šta ako dobijem virus? Da li ću moći da kontrolišem šećere u krvi? " Ovo su ozbiljna pitanja i odgovor ima dva dela.

  1. Ne, sama činjenica da ste dijabetičar vas ne dovodi u veći rizik.
  2. Da, visok šećer u krvi dovodi vas u veći rizik. A velika većina dijabetičara nema normalan šećer u krvi.

ZAŠTO?

Postoji nekoliko razloga zbog kojih visok šećer u krvi narušava imuni sistem. Jedan od njih je vitamin C. Poznato je još od 1970-ih godina da su molekuli glukoze i vitamina C veoma slične strukture. Takođe se apsorbuju u ćeliju istim putem GLUT-1.

Ćelija favorizuje glukozu i svaki put će preuzeti glukozu u odnosu na  vitamin C, tako da ako imate visok šećer u krvi (ili čak ako niste dijabetičar, a jedete puno ugljenih hidrata), gubićete vitalni vitamin. Belim krvnim zrncima potrebno je mnogo vitamina C da bi pravilno funkcionisali. Našim telima je takođe potreban vitamin C da bi napravilo kolagen, protein koji je potreban za isceljenje. Vitmin C je potreban i za stvaranje antitela.

Druga uloga vitamina C su njegova antioksidativna svojstva; neutralizuje slobodne radikale koji izazivaju oksidativni stres. Pojedeni šećer ili visok nivo šećera u krvi uzrokovan dijabetesom stvara više slobodnih radikala, tako da je to mač sa dva oštrice.

* Prema dr. Richardu K. Bernsteinu, doze preko 400mg vitamina C postaju oksidanti, a ne antioksidanti, a visoke doze vitamina C takođe podižu šećer u krvi i uz to prave problem sa nekim test tračicama za određivanje nivoa šećera u krvi, tako da imajte to na umu.

Drugi razlog zbog kog visok šećer u krvi narušava imuni sistem je funkcija belih krvnih zrnaca. Jedna vrsta belih krvnih zrnaca, koja se nazivaju neutrofili, kao i ćelije zvane monociti prolaze kroz krvotok i „čiste“  bakterije i druga strana tela. Oni ih gutaju procesom koji se zove fagocitoza. Ovaj proces je umanjen hiperglikemijom. Aktivira se manje ovih ćelija i one postaju spore. Takođe, manji broj monocita prijanja za površinu endotela ćelije. Umesto da se vežu i migriraju do mesta infekcije, oni jednostavno plutaju.

Proizvodnja citokina, malih proteina koji su veliki deo našeg odbrambenog sistema protiv bakterija i virusa su disregulisani čak i blagom hiperglikemijom (više od 8 mmol/l, prema jednom istraživanju). Sa veoma visokim šećerom u krvi, oni se u potpunosti suzbijaju.

Ovaj video prilično dobro objašnjava stvari:

https://www.youtube.com/watch?v=YCsyTd29i9Y&feature=emb_title

ŠTA MOŽETE DA URADITE? MNOGO!

Kao što uvek kažem, prvo i najvažnije, pročitajte: „Diabetes solution “ dr Bernsteina i gledajte video snimke dr Bernsteina na YouTube-u. Zatim započnite da preuzimate prave korake u normalizaciji nivoa šećera u krvi.

Izbacite šećer i ograničite unos ugljenih hidrata samo na neskrobno povrće, jezgrasto voće, semenke i možda povremeno bobičasto voće ako ga podnosite. Bez obzira da li ste tip 1, tip 2, da li imate gestacijski dijabetes ili čak pre-dijabetes, svi imamo isti problem; naša tela ne metabolišu ugljene hidrate pravilno. Pa zašto ih jedemo?

Često testirajte šećer u krvi. U najmanju ruku trebate da testirate šećer u krvi pre obroka, 2 h  nakon obroka i pred spavanje. Ako vam šećer u krvi poraste nakon tog obroka, ili vam je potrebno više insulina za tu hranu (ako koristite insulin), ili morate u potpunosti da izbegavate tu hranu.

Dobro pravilo za tip 2 je da treba izbegavati svaku hranu koja vam podiže glikemiju posle obroka više od 1 mmol/l. Ako vam ta hrana podiže šećer u krvi više od toga, velika je verovatnoća da vam treba insulin.

Za one koji koriste insulin, korigujte glikemije mikrobolusima pre nego što mnogo skoči. Insulinski penovi sa pola jedinice kao što su Novo Echo, Humalog Luxura ili InPen su korisni za ovo ili koristite špric sa oznakom za pola jedinice. Na ovaj način moguće je čak odokativno odrediti i četvrtinu jedinice. Doziranjem u tako malim dozama, možemo uraditi male korekcije bez kasnijeg obaranja glikemije. Ako vam je potrebno manje od četvrtine jedinice insulina, razmotrite mogućnost razblaživanja insulina.

Ako niste na insulinu, lekovi za povećanje osetljivosti na insulin kao što je metformin mogu biti od velike pomoći (mogu vam biti od koristi i ako ste na insulinu). Ako ne podnosite metformin, pokazalo se da je Berberine koristan (https://www.medicalnewstoday.com/articles/325798#benefits ), ali postoji mala tajna o Berberinu. Da bi bio potpuno efikasan, uz njega je potrebno uzeti Sikavicu, lat. Silybum marianum, eng  Milk Thistle (https://www.webmd.com/digestive-disorders/milk-thistle-benefits-and-side-effects#1) .  Dr Bernstein takođe preporučuje i R-alfalipoinsku kiselinu (sa biotinom) i ulje noćurka za povećanje insulinske osetljivosti.

Još jedna stvar koju treba napomenuti, iako imate autoimunu bolest, to ne znači da je vaš imuni sistem ugrožen (znači da je preaktivan). Prema iskustvu dr Bernsteina, najmanje 20% dijabetičara (tip 1 i tip 2) ima CVID (običa promenljiva imunodeficijencija, eng.  Common variable immune deficiency). Ako imate CVID, izloženi ste velikom riziku. Simptomi CVID uključuju učestali bronhitis, sinusitis, infekcije uha, ponavljajuće plućne probleme poput upale pluća i ako ste ikada imali sepsu, velika je šansa da je imate. Lečenje CVID-a je intravenoznim gamaglobulinima.

Trenutno se većina nas oseća kao da imamo malo kontrole u ​​svom životu, ali postoji jedna stvar koju možete kontrolisati; šećer u krvi, a to će na duže staze biti veoma korisno u održavanju vašeg imunološkog sistema.

TAKO DA, PERITE RUKE, SOCIJALNO SE DISTANCIRAJTE, KORISTITE MASKU, IZOLUJTE SE, ALI NAJVEĆA STVAR KOJU MOŽETE DA URADITE JE DA  NORMALIZUJETE SVOJ ŠEĆER U KRVI.

Allison Herschede je registrovana medicinska sestra, sertifikovani specijalista za edukaciju i negu dijabetičara (ranije poznat kao CDE) i doživotni tip 1 dijabetičar, dijagnostikovana 1981. godina kada je imala 18 meseci.  

Posle 29 godina suboptimalne kontrole, Allison je uspela da normalizuje svoje glikemije koristeći doktor Ričard Bernstein protocol sa malo ugljenih hidrata, objašnjen u njegovoj knjizi “Diabetes solution”.

Allison je suosnivač i administrator TipeOneGrit , grupe od 3000+ članova dijabetičara tipa 1 i njihovih porodica koje prate protokole dr Bernsteina. Takođe vodi i dve grupe za trudnice dijabetičare i specijalizovala se za dijabetes u trudnoći. Trenutno piše knjigu o tipu 1 i trudnoći sa fokusom na low-carb. Takođe je supruga i mama troje zdrave dece.

Izvor:

https://www.diaverge.com/blog/why-high-blood-sugars-compromise-immune-system?fbclid=IwAR2uPDtoWjELD08HCPmUTR8VlPdBotYh9AvXpjeWE-AwhqHTBT31uXgQCpo

https://diaverge.kartra.com/page/CoachingPackages?fbclid=IwAR2r2J63J8U0V_v79i1lsHpCdlgcuWl9Tjm-KIpWxKOdRcQwuJXozlzlQPU

Vera Klemenčič Strbac
Inžinjer agronomije i strukovni nutricionista dijetetičar Krojačica po interesima Tip1 dijabetičar i strastveni ljubitelj "low carb" prehrane.

Još iz kategorije Izdvojeno: