Andrijana Buklijas

Zašto mjeriti šećer u krvi

18/12/2022

Mjerenje šećera u krvi je i dalje najtočniji, najprecizniji i najrelevantniji rezultat koji možete dobiti. I to ne u laboratoriju nego u udobnosti svog naslonjača. Ako mislite da vam prolijevanje krvi nije najugodnija aktivnost, draže vam je recimo gledanje Netflixa, podsjetit ću vas zašto je na mjerenje šećera u krvi ipak dobro potrošiti vrijeme.

Sjetimo se da je nekada za tu dragocjenu brojku bilo potrebno odšetati do laboratorija, čekati u redu, laborantica bi iscijedila solidnu količinu krvi i za koji bi vam sat rekla rezultat. Koliko je korisno znati kakav si šećer imao prije dva i pol sata? Iz današnje perspektive poprilično smiješno i beskorisno.

Danas otvorite svoju elegantnu torbicu, bilo kad i bilo gdje, i s jednom sitnom kapljicom krvi, djeca ju zovu bubamara, za nekoliko sekundi imate savršeno precizan rezultat. Sva ta tehnologija zajedno s torbicom stane u dlan. Daleko nam je tehnologija dogurala. Vi samo trebate redovno mjeriti.

Neminovno je da ćete imati bolju kontrolu šećera ako više mjerite. Čak i ako katkad ne reagirate primjereno pa ne odete u šetnju ili ne popijete dodatnu tabletu. I dalje će regulacija biti bolja proporcionalno broju mjerenja. Svašta ćete otkriti ako redovno mjerite šećer - neku hranu koju vaš šećer ne voli, susjedu koja vam ga diže šećer ili da vam terapija koju je doktor odredio ne funkcionira jer vam šećer ne pada ispod 7, umjesto da ne raste iznad 7.

Rezultat mjerenja nam ne pokazuje trendove, odnosno kuda će se u budućnosti šećer kretati, al' nam zato trenutno stanje pokazuje vrlo točno. To je posebno važno kod vrlo visokih i vrlo niskih razina šećera. Želite znati je li hipoglikemija blaga ili ste na vrlo opasnim granicama nadomak nesvijesti? Velika je razlika je li šećer 3,9 ili 1,1. I treba to ozbiljno shvatiti. Ako je šećer 22, situacija je vrlo ozbiljna. Onima čije se vrijednosti kreću u rasponu od 7-12 mmola savjetujem da odu svom doktoru i traže pomoć u doziranju inzulina ili novu vrstu tableta, jer takav šećer nije dobar.

Prenizak ili previsok šećer nisu uzrok drijemanju 🙂

Svi oni koji koriste senzore, žele se mjerenja u krvi riješiti zauvijek. No ne zaboravimo da sve u životu  ima svoje prednosti i nedostatke, tako i senzori i trakice.

Točnost je najvažnija prednost koju trakice imaju u odnosu na senzor. Posebno je bitno potvrditi mjerenjem iz krvi iznimno visoke i iznimno niske vrijednosti sa senzora. Naime, senzor u takvim situacijama lošije mjeri nego kad je u dobrom rasponu. Dakle, puno je važnije znati precizno koliki je šećer kad je u opasnim granicama, nego kad smo otprilike u granicama normale.

Iako bismo rado da senzori budu savršeniji, to još uvijek nije tako. Zato ne možemo zanemariti mjerenje šećera u krvi. Ako se senzor može kalibrirati, kalibracijom ga vraćamo na pravi put ukoliko zastrani, a ako kalibracija nije moguća, mjerenje u krvi će nam pokazati imamo li ispravan ili neispravan senzor na ruci.

Dok ne izume potpuno savršene i točne senzore, provjera kvalitetnim aparatićem iz krvi je neophodna.

Za one koji nemaju pravo na senzor, trud uložen u mjerenje šećera u krvi i sitna kapljica krvi, minimum su brige za vlastito zdravlje i vlastite šećere.

p.s. tekst je objavljen u suradnji s tvrtkom Medilab ONE koja je vodeća u Hrvatskoj s Ascensia aparatićima za mjerenje glukoze u krvi, a kreću i s distribucijom Dexcom ONE senzora za kontinuirano mjerenje glukoze

Andrijana Buklijas
Zadržava pravo na vlastito mišljenje. Vjeruje da se autoritet zaslužuje, znanje gradi. Da je ultimativna odgovornost uvijek na osobi. Da nada umire zadnja. https://youtu.be/R5DwGkqNGCU

Još iz kategorije Dijabetes tip 2: