Andrijana Buklijas

Gradonačelnik svečano otvorio prvi Dijabetološki centar u Novom Zagrebu

18/04/2023

Dijabetološki centar unutar prvog doma zdravlja u gradu Zagrebu otvorio je svoja vrata. Riječ je o Domu zdravlja Centar u Sigetu. Prilikom otvorenja Ino Protrka  ravnatelj Doma zdravlja Centar naglasio je kao veliku prednost mogućnost da pacijenti na jednom mjestu, prvi puta u Hrvatskoj, obave sve potrebne pretrage. Naime, u Dijabetološkom centru Siget usluge pacijentima pružaju specijalist dijabetolog, nutricionistički savjetnik i farmakolog. Također imaju zaposlenog kardiologa, nefrologa, psihologa i oftalmologa, te sve laboratorijske pretrage. Na taj način pacijenti na jednom mjestu mogu dobiti kompletnu skrb preporučenu za dijabetičare. U skoroj budućnosti najavili su i zapošljavanje kineziologa kako bi pacijent dobio i plan tjelovježbe.

dr.med. Ino Protrka, ravnatelj Doma zdravlja Centar

Dr. Martina Bogu Barić, izaslanica Ministarstva zdravstva izjavila je da je šećerna bolest pritajena, pa se treba potruditi otkriti ju. Što prije to bolje, dakako, kako bi se mogla početi adekvatno liječiti. Stoga Ministarstvo zdravstva podržava jačanje primarne zdravstvene zaštite koja svakodnevno izravno komunicira s najvećim brojem građana. U svjetlu te činjenice otvaranje Dijabetološkog centra Siget sigurno je u skladu sa ciljevima reforme zdravstvenog sustava.

dr.sc. Kristina Blaslov, dr. med., spec. endokrinologije i dijabetologije i Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik

Dijabetološku ambulantu vodi Kristina Blaslov koja je svoju karijeru započela na Vuku Vrhovcu, potom je radila u KBC-u Sestre milosrdnice i evo je ovdje kao ključnog dijabetologa.

Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore istaknula je da nitko u Hrvatskoj nema uslugu farmakoterapije za pacijente. Da pojasnimo, farmakoterapija je specijalizirana za analizu različitih lijekova koje pacijenti piju, ali i za njihovo međudjelovanje. To je posebno važno kod pacijenata koji koriste veći broj lijekova ne znajući da su možda neki od njih u međusobnoj koliziji ili da postoje bolje opcije. Nastoje pacijentima objasniti kako i zašto piti neku terapiju te kako ju optimizirati. Uslugu farmakoterapijskog savjetovanja građani mogu dobiti bez uputnice i bez ikakvih dodatnih troškova.

Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik

Tomislav Tomašević obratio se okupljenima u ime grada i službeno otvorio Dijabetološki centar Siget. Naime, Grad je organizacijski i financijski podupro ovaj Centar. Gradonačelnik je napomenuo da je cilj dostupniji i ravnomjerniji pristup zdravstvenoj zaštiti svim osobama s dijabetesom u Zagrebu. U ovom dijabetološkom centru građani mogu dobiti sve usluge na jednom mjestu  što organizacijski i financijski svima olakšava skrb i bolju kontrolu šećerne bolesti. Novi Zagreb ima 100.000 stanovnika što je broj veći od većine hrvatskih gradova, a nema niti jednu bolnicu. Na ovaj način koristimo postojeće resurse i dajemo građanima Novog Zagreba nadstandard koji zaslužuju.

Grad će i ubuduće podržati ovakve projekte koji su usmjereni na očuvanje zdravlja i lakši pristup liječenju, na korist svim građanima Grada Zagreba.

Andrijana Buklijas
Zadržava pravo na vlastito mišljenje. Vjeruje da se autoritet zaslužuje, znanje gradi. Da je ultimativna odgovornost uvijek na osobi. Da nada umire zadnja. https://youtu.be/R5DwGkqNGCU

Još iz kategorije Dijabetes tip 2: