Andrijana Buklijas

Recenzija knjige „Dijabetes piše priče“

20/06/2019

Preuredili smo balkon. Konačno maknuli sve „potrebno, a nepotrebno“ što se godinama gomilalo i stavili samo – stol i stolice. Kada uspijem pobjeći djeci, mužu i mobitelu, sakrijem se tamo s knjigom i kavom. Nedavno je našla put do mene nova knjiga o dijabetesu. Previše sam toga o toj temi već pročitala pa sam ju otklonila od sebe. Kako moj muž teško prihvaća „ne“ kao odgovor, tako sam knjigu na kraju pročitala i drago mi je da jesam.

Knjiga koja želi ostaviti dojam ima tvrde korice, mastan papir, 200 stranica, ilustracije u boji i 80 % prepisanih informacija. Hrpu faktografskih podataka koje je jednostavnije doznati pretraživanjem interneta i na ab ovo izlaganjima koja čovjeka iscrpe prije nego što dođe do poante. Ova knjiga ne igra na kartu dojma, nego sadržaja. Odmah mi se svidio njezin nepretenciozan izgled. S vremenom sam naučila da se ono najbitnije o većini tema može napisati na najviše 80 stranica i cijenim takav pristup koji štedi moje vrijeme.

Svojevrsni je to udžbenik koji nije u formi udžbenika, nego prilika da učimo „na tuđoj koži“. Obrađuje životne teme: razmišljanja, stavove, osobni razvoj, uspone i padove emotivne snage, sve to iz osobnog iskustva, ne dotičući se pravila regulacije glikemije.

Helikopter roditeljstvo i transparent child koncept, izgradnja odgovornosti djece i snage karaktera odraslih, zaljubljivanje, opsesije, nadmoćni strahovi, prioriteti, svijest o ljudskom roku trajanja, „drugačijost“, „briganje“, život po tuđim ili vlastitim pravilima, želja za izlječenjem, samopoimanje vlastite vrijednosti, izgaranje, neprihvaćanje dijabetesa, osjećaj krivnje, nerazumijevanje okoline samo su neke od tema. Možda nije najbitnije ono što su glavni likovi proživjeli ili zaključili, nego razmišljanja na koja će nas njihovo iskustvo nagnati.

Stvarne priče pet različitih osoba odabrala je, prikupila i obradila Josipa Jakobek-Pamuković. Da nije nje, ne bi ugledale svjetlo dana, iako je puno nas materijal za priču. Ja sam na prvu pomislila da su to priče iz Josipinog života, dok je knjiga zapravo zbirka priča iz života različitih osoba. Takav je koncept omogućio fokus na različite izazove života s dijabetesom jer, iako nam je bolest svima ista, različite nas stvari „bole“. Zahvaljujući tome što je jedna osoba sve uredila, knjiga je pisana istim stilom, ujednačenom formom i načinom izražavanja pa je čitka i pitka.

Glavni su likovi željeli ostati anonimni, što mi je u više navrata odvuklo pozornost s priče na pogađanje tko se u priči skriva. Pa se tako spomene psihologinja s dijabetesom, a ja pomislim na određenu osobu. Onda na idućoj stranici otkrijem da psihologinja ima dijete pa moram zaključiti da to ipak nije ta osoba na koju sam ja mislila. Pokazatelj je to da su sudbine nas dijabetičara različite, a opet slične. Svatko se od nas u ovih pet priča može djelomično pronaći. Tako sam i ja „pronašla“ više stvarnih ljudi u svakoj od priča.

Iskreno, razumijem potrebu za anonimnošću, ona te štiti od izlaska u brisani prostor i potencijalni napad, ali istovremeno osobe koje uspravno stoje ispred svega što su ikada učinile ili bile zaista zaslužuju divljenje.

Najviše me pogodio odlomak u kojemu sam pronašla sebe. Zapeče čovjeka kada vidi jasno „glupost u tuđem oku, a nije ju vidio u svom“. Ali, iako bolni, takvi su trenuci presudni za osobni razvoj, ako se ne možeš pomaknuti u svojim stavovima, ostaješ zaglavljen zauvijek u istom krugu.

Sve priče imaju sretan kraj. Svjesna sam toga da je život sinusoida, ali kao i većina vas, volim kada film završava bacanjem u zagrljaj nakon radnje pune peripetija. Čini mi se da je jedan od razloga za završetak svake priče u pozitivi, to što su svi likovi zreliji, pametniji, s kvalitetnijim pogledima na život, koje samo iskustvo može donijeti, danas zbore sigurno drugačije nego što bi govorili u „borbenim pubertetskim godinama“, „tražeći sebe“ dvadesetim godinama i „izazovnim tridesetima“.

Zavirite svakako u ovu jedinstvenu knjigu, izmamit će vam barem jednu suzu i jedan osmijeh. A nakon čitanja, kad vas natjera da razmislite i o svom životnom putu s dijabetesom – val ponosa.

Ako sam vas zainteresirala, knjigu možete naručiti putem web knjižare po cijeni od 79 kn na ovom linku. Podržite prvu osobu s dijabetesom u Hrvatskoj koja je izdala zanimljive priče iz kojih ćete naučiti više o životu s dijabetesom, nego čitanjem klasičnih „udžbenika“.

U tijeku je akcija koja traje do 14.3.2020. za vrijeme koje je moguće knjigu kupiti po cijeni od 60kn i to bez troškova poštarine. Za narudžbu koristite e-mail [email protected]

Andrijana Buklijas
Zadržava pravo na vlastito mišljenje. Vjeruje da se autoritet zaslužuje, znanje gradi. Da je ultimativna odgovornost uvijek na osobi. Da nada umire zadnja. https://youtu.be/R5DwGkqNGCU

Još iz kategorije Djeca: