Ivica Suran

Kako povezati Dexcom ONE i xDrip aplikaciju

30/07/2023

Dexcom ONE sustav za mjerenje glukoze dostupan je preko HZZO-a i u slobodnoj prodaji. Riječ je o senzorima koji svakih 5 minuta razinu glukoze šalju u poseban čitač ili na mobitel u službenu Dexcom ONE aplikaciju:

Ako vam je jednostavnost ključna, ova službena aplikacija je za preporučiti, posebno zato što je uz pomoć nje najlakše ostvariti pravo na garanciju ukoliko bude problema sa senzorom ili odašiljačem. Na ovom linku možete provjeriti je li službena Dexcom ONE aplikacija kompatibilna s vašim mobitelom:

Postoji i alternativa – neslužbena aplikacija xDrip

S druge strane, nekome će jako nedostajati mogućnost kalibracije krvlju, prediktivni alarmi koji se oglase prije hipoglikemije ili će htjeti pratiti razine glukoze kod svog djeteta. Ne zaboravimo i činjenicu da službena aplikacija nije dostupna u mnogim dijelovima svijeta. U tom slučaju, netko će posegnuti i za neslužbenom Android aplikacijom xDrip koja sve to može, ali nije baš  jednostavna za konfiguraciju.

Pokret unutar svjetske dijabetičke zajednice

Pokret unutar svjetske dijabetičke zajednice

Kako instalirati xDrip

Ako niste tehnički geek poput mene kome je to i profesija i jako zanimljivo, evo neslužbenih uputa kako povezati Dexcom ONE sustav sa xDripom.

Upute:

  1. Po mom mišljenju, najpouzdanija kombinacija je neki mobitel Samsung A serije, ali puno je dobrih mobitela
  2. Na njemu instalirana xDrip aplikacija, tzv. Nightly Build, s ovog linka
  3. Detaljne i redovno ažurirane upute kako podesiti xDrip aplikaciju za korištenje s Dexcom ONE sustavom dostupne su ovdje
  4. Kako potom pokrenuti prvi senzor - ovdje.

A evo i naših uputa koje su se također ispostavile korektnim

Nakon što odaberete na one „tri horizonalne crte“ u gornjem lijevom kutu xDrip aplikacije, otvorit će se izbornik u kojem je potrebno otići na „postavke“.

Potom na „G5 postavke za otklanjanje neispravnosti“, nama rade dobro na Samsungu S20FE:

  • Neslužbene Upute kako restartati Dexcom G6, ali i Dexcom ONE senzor
  • Neslužbene Upute kako izvaditi Dexcom G6 ili Dexcom ONE transmiter, a da senzor ostane na koži
  • Neslužbene Upute za kalibraciju Dexcom senzora nakon restarta

Službeni zastupnik za Dexcom ONE sustav je tvrtka Medilab ONE iz Zagreba, a senzori su dostupni preko HZZO-a. Ovaj tekst nije službeno podržan od Dexcoma niti ohrabrenje za korištenje neslužbene xDrip aplikacije.


Još iz kategorije CGMS/FGMS: