Maja Vukovic

Pokloniti gladnome ribu ili mu kupiti štap za pecanje – T1International

11/06/2018

Kada je na društvenim mrežama potrebno podići glas (ili u ovom slučaju slovo), mnogi se postavljaju na prvu liniju fronte i hrabro, „tipkovnicom u tipkovnicu“, izražavaju svoje mišljenje. Tako je – izražavaju ga, no kasnije, kada je to isto mišljenje potrebno iz riječi provesti u djela, tada mnogi „mišljenici“ naglo nestanu. Simpatično je, skoro pa romantično, što u tom trenutku povlačenja „mišljenika“ do izražaja dolaze zapravo oni koji su najmanje komentirali, pisali, izražavali… Nemojte me razumjeti pogrešno – u 21. stoljeću pisana je riječ itekako važna. Ona je bitna. Moćna. Ali ako se nalazi samo na papiru, jednaka je nuli. Kao da je potpuno neizgovorena.

Iako je većina današnje populacije moćna putem tipkovnice, a na djelima zastaje, postoje oni koji su moćni kako riječima, tako i djelima. I sretni smo što ih imamo. Pogledajmo samo uspjeh inicijative „Za život s manje boli“, organizacije „Insulin for Life“ i „Life for a Child, fra Miru Babića i njegovu inicijativu „Ujak Ante“ za malenu dječicu u Africi (projekt „Ujak Ante“ i dalje je u tijeku te preporučujem svima da se uključe).

No, postoji jedna organizacija koja djeluje malo drugačije. To je organizacija koja vam neće pokloniti onaj klasični poklon na koji smo navikli, bez da se i sami moramo potruditi. Oni će nam pokloniti štap za pecanje i naučiti nas kako se njime koristiti, a mi ćemo si dalje sami upecati ribu. Tako ćemo pecati iz dana u dan i nećemo ostati gladni nikada, a ulove ćemo iz dana u dan povećavati. Radi se o organizaciji T1International. Njihov je način rada dati oruđe i znanje te poduprijeti lokalne zajednice kako bi one mogle što uspješnije podići svoj glas te se izboriti za pravo na inzulin i sve ostale potrepštine potrebne osobama s dijabetesom bez obzira na nacionalnost, vjersku ili neku drugu pripadnost, boju kože ili bilo što drugo što nas čini drugačijima i jedinstvenima.

T1International bori se za ukidanje naplate inzulina korisnicima. Tu su dali svoju potporu stanovnicima Amerike u njihovim pokušajima sprječavanja rasta cijena inzulina, koji su im farmaceuti htjeli nametnuti. Oni pružaju znanje, a znanje je moć.

Financiraju se iz sredstava dobrih ljudi koji prepoznaju važnost njihova djelovanja. Topla preporuka zemljama iz susjedstva da koriste alat koji im nudi T1International i ostvare svoje pravo na „život s manje boli“.

Važno je napomenuti i da je glavna direktorica T1Internationala, Elizabeth Rowley, dala svoju punu potporu inicijativi „Za život s manje boli“ te tako dala i svoj doprinos da nemoguće postane moguće. Stoga pomozimo i mi svojim donacijama, ako možemo, i pružimo oruđe za rad onima koji žele raditi – poklonimo im štap za pecanje!

„Život je nalik na olimpijske igre: jedni trguju, drugi gledaju, treći se bore.“  Pitagora

Maja Vukovic
Organizatorica i suradnica brojnih dijabetičkih projekata Ljubiteljica dobre spize i "low carba" Pasionirana volonterka projekta www.insulinforlife.org

Još iz kategorije Izdvojeno: