Davor Skeledžija

Počela prodaja prvog pametnog pena u Hrvatskoj! Uskoro HZZO!

24/11/2022

U svim boljim ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama moguće je kupiti ili naručiti prvi pametni pen u Hrvatskoj! Na njega se trenutno obračunava PDV od čak 25% pa je ukupna cijena zasad oko 310 kuna.

Riječ je o NovoPen Echo Plus koji uskoro očekujemo na dopunskoj HZZO-ovoj listi pomagala, pa bi cijena trebala spasti na samo oko 50 kn doplate. Tada će i PDV pasti na 5%, pa bi puna cijena trebala iznositi negdje oko 260kn za npr. Bosance i Srbe. (finalne cijene ovise o maržama ljekarni, ali i popustu koji ostvaruju u veledrogeriji)

Novo Nordisk market lider u prodaji inzulina udružio se s market liderom u prodaji senzora Abbottom!

Laički rečeno: Libre senzori našli su novog prijatelja - pametni pen Novo Pen Echo+!

O braku Novo Nordiska i Abbotta već je bilo riječi na ovom portalu, ali sada ga svi možemo konzumirati i ovdje, u Hrvatskoj 😊.

Što je to točno NovoPen Echo+?

Echo+ je pametni injektor koji vam u svakom trenutku može pokazati kada ste zadnji puta uzeli inzulin i koliko jedinica. Podržava doze na pola jedinice i ono što je najvažnije, ima ogromnu memoriju od 800 jedinica koju na vrlo jednostavan način može prebaciti na pametni telefon. Riječ je o tzv. skeniranju, potpuno identičnom skeniranju Libre Senzora.

Ok, iPhone verzija još nije dostupna u HR, ali bude ubrzo.

Okej, iPhone verzija još nije dostupna u HR, ali bit će uskoro.

Najnaprednija platforma o trošku HZZO-a!

HZZO svim dijabetičarima tip 1 u Hrvatskoj financira Libre senzore, riječ je zasad o oko 8.000 osoba. Za sve njih je odnedavno dostupna besplatna LibreLink aplikacija za mobitel s kojom možete skenirati senzor i svi se podaci automatski pohranjuju na Abbottove internetske servere (platforma LibreView).

Sada s tom istom LibreLink aplikacijom možete skenirati i pametni NovoPen Echo+!

Sve vaše injekcije inzulina Echo+ pametni pen veselo će isporučiti LibreLink aplikaciji i objediniti ih s razinama glukoze izmjerenim Libre senzorom! I onda će se sve to zajedno pohraniti na Internet, nadohvat ruke vašim dijabetolozima ili bilo kome koga smatrate dostojnim svojih podataka.

Koji su inzulini kompatibilni s NovoPen Echo Plus?

S obzirom da je NovoPen proizvod tvrtke Novo Nordisk, nikoga neće iznenaditi informacija da se u NovoPen Plus mogu stavljati samo staklene ampule inzulina tvrtke Novo Nordisk. Ako ste baš navalili da i inzuline u jednokratnim penovima kao što su Tresiba i Levemir utrpate u Echo+, pogledajte ovaj video. Ne preuzimamo nikakvu odgovornost za rabote opisane u spomenutom videouratku.

Dobra vijest – inzulini bez doplate idu u Echo Plus!

Svi inzulini koje „legalno“ možete ugurati u NovoPen Echo+ na HZZO-ovoj su osnovnoj listi lijekova! Riječ je o NovoRapidu i Fiasp staklenim ulošcima!

Lijevo je FIASP, a desno NovoRapid pakiranje kakvo ćete dobiti u ljekarni

Lijevo je FIASP, a desno NovoRapid pakiranje kakvo ćete dobiti u ljekarni

Druga dobra vijest – ekologija!

Ta su pakiranja ekološki puno prihvatljivija jer nema plastike, što je postalo vrlo važno u razvijenim zemljama svijeta te polako postaje sve važnije i u Hrvatskoj.

Treća dobra vijest – jeftiniji inzulini!

Priznajte da vam nije važno koliko inzulini koštaju dokle god ih HZZO plaća. Ipak, mora nam svima biti barem drago što su ovi inzulini jeftiniji od onih u jednokratnim penovima. Ipak mi financiramo taj HZZO i dobro dođu uštede.

Zaključak

O ovoj revolucionarnoj platformi sigurno ćemo puno govoriti. Po meni je najvažnije što je u pitanju vrlo napredna, a opet dovoljno jeftina integrirana platforma „za raju“, tj. široke mase. Dokaz tome je i činjenica da će HZZO sve to gotovo u potpunosti financirati čim se proces uvrštenja završi.

Goran Petrovski je pored Tadeja Battelina jedan od najpoznatijih i najuspješnijih pedijatara dijabetologa sa ovih prostora.

Goran Petrovski je jedan od najpoznatijih i najuspješnijih dijabetologa s ovih prostora.

Echo Plus pametni pen i Libre senzori dovoljno su jeftini da postanu minimalni „standard of care“ prvo u Hrvatskoj, a onda i kod naših siromašnijih susjeda. Što prije to bolje za sve.

Nadajmo se da konkurentski proizvođači inzulina Sanofi i Lilly te konkurentski proizvođači senzora pažljivo prate situaciju i da će znati odgovoriti na ovu bačenu rukavicu.

Sretno nam bilo.

p.s. Novo Pen Echo Plus je već na lageru u ljekarni na Vuku Vrhovcu u Zagrebu i u Stradivari specijaliziranoj prodavaonici u Splitu. Naravno, Plus je moguće nabaviti i u lokalnoj ljekarni, ali ako ćete biti nestrpljivi i odmah ići kupiti svoj prvi pen preporučam da ih prvo nazovete. Naglasite da želite novi Echo Plus kako vam greškom ne bi uvalili stari, a ako kažu da oni toga nemaju recite da očekujete da ubuduće budu bolje informirani i da kontaktiraju veledrogeriju Medical Intertrade ;).

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije HZZO: