Nije li vrijeme za promjene u dijabetičkoj prehrani?

UgljikohidratiDesetljećima se ravnamo prema prehrambenim preporukama koje su kreirane pogreškom. Od 1980. godine, kada je Velika Britanija predstavila dijetu zasnovanu na niskim masnoćama, prema smjernicama iz SAD-a, ista mantra se stalno ponavlja: masnoće su nezdrave. Kada se pažljivije uđe u materiju, te smjernice izgledaju kao velika i skupa prevara.

U drugoj polovici 20. stoljeća, učestalost bolesti srca je prilično rasla. Vlada Sjedinjenih Američkih Država je bila odlučna utvrditi zašto. Stručnjaci su zaključili da su krive zasićene masnoće.

Ali, dokazi su bili slabi, a smjernice upitne. U članku Okončavanje rata s masnoćama (engl. Ending the War on Fat) Philip Handler, tadašnji predsjednik Nacionalne akademije znanosti, priznao je: „…eksperiment je propao. Srezali smo masnoće, ali … Amerikanci su bolesniji nego ikada“.

HranaPogledajte u bilo koji supermarket danas i vidjet ćete rezultat: hrana bogata ugljikohidratima, nutritivno deficitarni, procesirani obroci i proizvodi sa smanjenim udjelom masnoće, nakrcani šećerom. Smanjenje masnoća u prehrani se propovijedao svima, a ne samo dijabetičarima.

Diabetes UK, vodeća britanska dijabetička udruga također podržava te smjernice.  Britanski nacionalni zdravstveni osiguravatelj također smatra da je mastima siromašna prehrana, bogata vlaknastim ugljikohidratima najbolja za dobro zdravlje.

U svibnju 2015. godine, provedena je studija u Velikoj Britaniji koju je vodila Zoe Harcombe i objavljena je u British Medical Journal, jednom od najstarijih stručnih medicinskih časopisa. Pokazala je potpuni nedostatak dokaza iz nasumično odabranih kontroliranih studija za prehranu s niskim udjelom masnoća.

Te smjernice ne samo da trebaju reviziju, već nikada nisu trebale biti niti predstavljene. No, jednom kada su ušle u javnu sferu, promjene su iznimno teške. Zadnjih godina, alternativne preporuke su privukle puno pažnje, ali nedovoljno da bi utjecajne organizacije promijenile svoja stajališta.

Ipak, za mnoge nedostatci prehrane koja smanjuje masnoće, a povećava unos ugljikohidrata su više nego očigledni. Dr. David Unwin je objavio nekoliko studija u kojima se dokazalo da su osobe s dijabetesom tip 2 poboljšale svoju dijabetičku samokontrolu prateći smjernice koje zagovaraju smanjenje konzumacije ugljikohidrata, a ne masnoća.

IronijaSa znanstvene strane ima smisla. Dr. David Cavan, autor knjige Preusmjerite svoj dijabetes kaže: „Znamo da kod dijabetičara razina glukoze pod opterećenjem redovno prelazi gornju dozvoljenu granicu … potpuno je nebitno da li je to šećer, riža, kruh ili krumpir – to su sve ugljikohidrati koji se brzo pretvaraju u glukozu i dižu nivo šećera u krvi“.

Klinički suradnik na Britanskoj Kraljevskoj akademiji, Dr. Aseem Malhotra tvrdi: „Uzimajući u obzir da je dijabetes tip 2 stanje povezano s nemogućnošću metaboliziranja odnosno probavljanja ugljikohidrata, zbunjujuće je zašto udruga Diabetes UK preporuča konzumaciju velikih količina škrobnih ugljikohidrata.“

Prehrana siromašna ugljikohidratima na Internetu postaje prilično dominantna. Od glavnih socijalnih mreža kao što je Twitteer koji ima 74 pretraga „low carb“ na sat, do nevjerojatnih količina anegdotičnih  dokaza s dijabetičkih foruma. Sve više i više ljudi istražuje pozitivne efekte prehrane zasnovane na smanjenju ugljikohidrata na gubitak težine i stabilizaciju razine glukoze u krvi.

Nije lako pratiti prehranu koja preporuča niski unos ugljikohidrata, posebice šećera jer su te namirnice uistinu dominantne. Program smanjenja ugljikohidrata lansiran na Svjetski dan dijabetesa pruža korak po korak vodič za njihovo smanjenje, zajedno s različitim prikladnim receptima.

Kurt Wood, časopis DiabetesAdvice.co.uk – povodom svjetske dijabetičke konferencije, IDF 2015


Još iz kategorije Izdvojeno: