Davor Skeledžija

Na osnovnoj listi HZZO-a dostupna čak dva nova Roche aparatića!

28/05/2022

Glukometri koji su već dostupni na osnovnoj listi HZZO-a dobili su konkurenciju! Nakon (pre)više godina, na listu su stigla čak dva nova i preciznija Roche aparatića -  Accu-Chek Instant i Accu Chek Guide, s vrlo zanimljivim  funkcijama.

Što se Rochea tiče, riječ je o jednoj od vodećih svjetskih farmaceutskih i dijagnostičkih tvrtki usmjerenoj na razvoj znanosti radi poboljšanja života ljudi. Oduvijek su prisutni u Hrvatskoj, podržavaju dijabetičku zajednicu i edukaciju – na tome im od srca hvala.

S obzirom na to da je Accu-Chek Guide tehnološki nabrijaniji, a Accu-Chek Instant više namijenjen zrelijim ljudima, ovdje se posvećujemo Vodiču (engl. Guide).

Kao i ostali aparatići, Accu-Chek Guide je preko HZZO-a dostupan bez doplate „u svim boljim ljekarnama“ 😊.

Među ostalim, posjeduje poboljšano osvjetljenje posebno pogodno za krevet i kino, što više volite. Provjeriti razinu glukoze prije spavanja u doslovnom i prenesenom smislu jako je važno kako bi ju mogli korigirati, sve kako bi noć prošla dobro. Riječ je o poželjnoj praksi kako za one s trakicama za krv tako i za one sa senzorima.

Top 5 - Accu-Chek Guide!

1. Povećana preciznost!

Roche tvrdi da je Guide precizniji od svih prethodnih Roche aparatića. Kliničke studije predane američkom regulatoru (FDA) pokazuju da je preciznost aparatića pri vrijednostima niskih šećera doslovce 100 posto!

Prema istraživanju organizacije Diabetes Technology Society, Accu-Chek glukometri nalaze se među najpreciznijim aparatićima (95 do 98% ovisno o modelu). Izvor Healthline.com

2. Dolazi sa SmartPack kutijom s trakicama

Ima li što gore nego kada pokušate otvoriti kutijicu s trakicama i iz nje se doslovno razlete test trake? Accu-Check Guide dolazi s otpornom kutijicom iz koje možete izvaditi jednu trakicu bez da vam druge ispadnu na pod. Spremnik je posebno dizajniran kako bi čvrsto držao sve test trake na mjestu čak i kad je otvoren i naopako.

3. Odlično osvjetljenje ekrana

Ovaj glukometar ima poboljšano osvjetljenje ekrana što polako postaje poželjan standard. Time naravno olakšava mjerenje šećera u krvi u mraku ili tamnijim prostorijama. Osim što su brojke jasnije osvijetljene, postoji poseban izvor svjetla u smjeru trakice kako bi se krv brže i preciznije nanijela.

4. Pametni savjeti!

Ako često mjerite šećer, aparatić će sam analizirati vaše razine šećera. Ako primijeti da ste često u hipoglikemiji u određeno doba dana, npr. prije ili poslije večere, o tome ćete odmah biti obaviješteni. Naravno, da bi ta funkcija bila potpuna, nakon mjerenja trebate na vrlo jednostavan način označiti jeste li ga odradili prije ili poslije obroka jer aparatić to ne može sam znati.

5. Guide je kompatibilan s Medtronic 780G inzulinskom pumpom!

Ako ste ponosni vlasnik Medtronic 780G inzulinske pumpe - čim izmjerite razinu glukoze u krvi, ona može automatski biti poslana u inzulinsku pumpu i odraditi kalibraciju Medtronic senzora! Doduše, riječ je o posebnoj verziji aparatića pod nazivom "Guide Link" koji ćete dobiti na poklon sa inzulinskom pumpom, ali Guide i Guide Link koriste iste trakice sa HZZO liste 👍.

Zaključak

Iako su senzori dijelu osoba s dijabetesom vrlo napeti, ostaje činjenica da mnogi, nažalost, na njih još uvijek nemaju pravo. Osim toga, dio senzora zahtijeva kalibraciju krvlju, pa je kvalitetan i točan aparatić – od ključne važnosti. Ako slučajno imate Medtronic 780G pumpu, bežična kalibracija s Roche Guide Link aparatićem će vam uvelike pojednostaviti život. A ako kalibraciju krvlju pritom odradite još s opranim rukama i prateći ostale preporuke - povećati ćete preciznost Medtronic Guardian senzora.

Sretno!

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije HZZO: