Andrijana Buklijas

Moje iskustvo s Contour Next aparatićem za šećer

23/10/2022

Osim točnosti kao vrlo ozbiljne i važne karakteristike, Next ima još neke zgodne fore.

Na primjer, ne moram baciti trakicu ako iz prve nisam stavila dovoljno krvi. Ako bipne dva puta, to znači da je nedovoljno krvi u trakici i daje mi drugu priliku da unutar 60 sekundi nadopunim uzorak. Meni je to super jer trošim dosta trakica i nije mi baš drago kad neku moram baciti.

Dogodi li vam se ponekad da izmjerite šećer i zaboravite što je aparatić pokazao? Mislim da nisam zaboravna nego sam si mjerila već tisuću puta i ponekad to napravim automatski. No boja koju aparatić pokaže, ostane mi u sjećanju. Pa ako je bila žuta, vratim se na dnevnik mjerenja i pogledam što se ono bilo pokazalo. Ako je zelena, zanemarim. Kažem si: ma bio je dobar.

Mom klincu od pet godina to je najbolja fora. Provjerava redovno kad mjerim i viče: mama, zeleno ti je, dobar ti je. Stariji sin kad primijeti da je aparatić pokazao crveno, uznemiri se i zabrine za svoju mamu, pa mi pomogne da pojedem nešto slatko. Ponekad čak i to dobro dođe.

Dakle, aparatić ima signalno svjetlo u boji:

  • Zeleno svjetlo označava da je razina glukoze u krvi taman.
  • Žuto svjetlo označava da je iznad željenih vrijednosti.
  • Crveno svjetlo upozorava da sam u hipo.

Aparatić ima i pozadinsko svjetlo. To izgleda kao nebitna opcija, ali ponekad zaista dobro dođe. Kod noćnih mjerenja, u kinu ili kazalištu. Inače, svjetlo se pali dvoklikom na najveći okrugli gumb. Ponekad ga ne koristim jer već sam utor za stavljanje trakice ima svoje svjetlo. Kad se trakica utakne, utor za trakice osvijetli trakicu pa vidim gdje staviti kaplju krvi. Imala sam situacija s drugim aparatićima kad sam u zubima držala mobitel i osvjetljavala dok bih pokušavala staviti kapljicu krvi. Zaslon aparatića na kojem se vidi rezultat mjerenja isto svijetli pa se brojke lijepo vide.


Mjerite li krv dok vozite? Ključno je da uspijem dok stojim na crvenom svjetlu izvaditi lancetar, piknuti prst i staviti kapljicu krvi. Kao vozači formule 1, ulazim u križanje i u četiri sekunde obavljam pregled, doduše ne vozila nego vozačice. U tom vremenu uspijem se ne samo upiknuti i stavit kap krvi, nego mi ovaj aparatić uspije pokazati i rezultat mjerenja. Toliko je brz.

Ascensia ima i mobilnu aplikaciju Contour za prikaz podataka na mom pametnom telefonu putem Bluetooth veze. Sve možeš ubilježiti - dnevnik, prosjek, praćenje trendova i informacije o obroku, učitavanje fotografija i dijeljenje podataka. Mogu putem aplikacije sve podijeliti i sa svojim doktorom, iako moj voli da mu donesem isprintano, šta ćeš.

Mnogima se to ne da, ali moje iskustvo pokazuje da je pametno imati kompletiran dnevnik. Na taj će način doktor lakše otkriti uzorke i korigirati terapiju. Dakle, ako imate volje kompletirati podatke, prije svakog mjerenja upišite jeste li ga obavili prije ili poslije jela.

Obroci se označavaju pomoću tri ikone u obliku jabuke koje ćete vidjeti na Contour Next ekranu:

  • Oznaka Posta: kad se probudite ujutro.
  • Prije jela: ako mjerite glukozu u krvi prije jela do 1 sat ili manje.
  • Nakon jela: ovu oznaku koristite za mjerenja koja radite 2 sata nakon prvog zalogaja nekog obroka.

Inače, preciznost bilo kojeg aparatića možete provjeriti tako da ponovite nekoliko mjerenja, tj. napravite po jedno mjerenje iz svakog prsta na ruci. Mjerenje iz palca, kažiprsta, srednjaka... svih pet mora biti isto. S vremena na vrijeme dobro je to napraviti jer tehnički predmeti nisu vječni, stare, troše se, nosite ih u nepovoljnim temperaturama ili budu izloženi vlazi. Ukratko, nisu vječni. Ako ustanovite da su mjerenja iz svakog prsta različita, tražite distributera da vam aparatić zamijeni. Napišite pismo, ljubazno objasnite problem, napišite da ste to pročitali na naInzulinu.com i zamolite novi aparatić.

Tekst je nastao uz podršku tvrtke Medilab ONE.

Andrijana Buklijas
Zadržava pravo na vlastito mišljenje. Vjeruje da se autoritet zaslužuje, znanje gradi. Da je ultimativna odgovornost uvijek na osobi. Da nada umire zadnja. https://youtu.be/R5DwGkqNGCU

Još iz kategorije Izdvojeno: