Ksenija Kolman Goreta

Mi smo više od dijabetesa!

23/11/2016

Dijabetes je važan, ali ipak malen dio naših života

2016_11_14_slatki-samoborci-39Ovogodišnji Svjetski dan dijabetesa, Slatki Samoborci, udruga za podršku djeci i roditeljima djece s dijabetesom, obilježili su raznolikim programom za male i velike, pod nazivom Mi smo više od dijabetesa!

Temeljni cilj programa bilo je podizanje zdravog samopouzdanja djece s dijabetesom, i kako i priliči, edukacija o dijabetesu i potrebama osoba s dijabetesom. A tema ovogodišnjeg Dana dijabetesa, pod nazivom Pogledajte dijabetesu u oči, (engl. Eyes on diabetes) - komplikacije dijabetesa na očima - bila je inspiracija za predavanje Eyes „off“ diabetes.

Nakon uvoda o dijabetesu i potrebama zbrinjavanja te ozbiljne, često pritajene bolesti i njenim komplikacijama, zbog nereguliranosti razine šećera u krvi postavilo se pitanje: „Da li je moguće, Eyes „off“ diabetes, maknuti oči s dijabetesa ili nije?“

Nekoliko ljudi u publici potvrdno je klimalo, neki su odmahivali glavama, a neki bili malo u čudu. Kako je moguće maknuti oči s jedne tako ozbiljne bolesti?

Ne samo da je moguće, nego je povremeno i potrebno.
To ne znači zanemariti šećere, nikako! To znači itekako dobro ovladati svim saznanjima koja su nam na raspolaganju o prehrani i inzulinima te se koristiti svim raspoloživim pomagalima, koja nam omogućavaju bolju regulaciju šećera u krvi... i raditi to s velikom predanošću, jer nagrada je neprocjenjiva... zdrav život. No da li je život samo dijabetes ili je dijabetes samo jedan važan dio života? U ovom slučaju života naše djece, jer Slatki Samoborci okupljaju djecu s dijabetesom i njihove roditelje.

Svi mi najbolje učimo iz iskustva. Meni je ovo „kliknulo“ nakon što se moj sin vratio s prvog cjelodnevnog izleta sa svojim razredom... i već sam otvorila usta da pitam za šećere... kad su mi glavom proletjele misli... šećeri su važni i bili su kakvi su bili, no ovo je njegov prvi samostalan izlet i važan je njegov doživljaj... priupitala sam radije - Kako je bilo na izletu? I šećeri su došli na red, kad je za njih bilo vrijeme ;).

2016_11_14_slatki-samoborci-32Da, stvar je u fokusu. Hoćemo li se fokusirati samo na strelicu i ona će vladati našim životima ili ćemo mi zdravim životom vladati njome, uz pravilnu prehranu, kretanje, osmjeh i dobro raspoloženje, jer i oni čine čuda za naše zdravlje. Ili ćemo se fokusirati na sve one dragocjene trenutke koje imamo sa svojom djecom i koje ona imaju upoznavajući život... Barem mi znamo kako je to kada ti život nešto uzme i kada shvatiš da treba cijeniti svaki trenutak, jer uistinu ne znamo što donosi sutra.

I upravo da pokažemo primjerom, s budnim okom na šećere i toliko važnu edukaciju i podizanje svijesti o životu koji zahtijeva život djeteta s dijabetesom, ostatak programa Mi smo više od dijabetesa izveli su naši slatkiši. Predstavljajući se kao plesači, pjevači, sportaši, fotografi... jer oni su više od dijabetesa, a dijabetes je samo dio njihova života. Bili su zvijezde i zapjevali sa zvijezdom Ivanom Marić i željeli da taj trenutak ne prođe... uživali su.

I da točno, dijabetes nije samo taj trenutak, no dijabetes je stvorio taj trenutak. Kao i mnoge druge lijepe trenutke zajedništva, mala i velika prijateljstva podrške... i upravo ti trenuci dižu nas kad padnemo... ispunjavaju nas i ponovo ustajemo.

A da mogu visoko stići, Slatki Samoborci pokazali su malim, plavim avionima od papira koji su poletjeli na kraju programa, jer Oni su više od dijabetesa! I tko zna koliko visoko mogu stići 🙂

Ksenija Kolman Goreta
Predsjednica udruge Slatki Samoborci NLP majstor & coach

Još iz kategorije Djeca: