Davor Skeledžija

Koji je senzor bolji – Libre ili Dexcom?

03/09/2023

Na ovom portalu nikada niste mogli pročitati odgovor na pitanje iz naslova. Razloga je puno, a jedan je od najvažnijih što ne želimo svojim utjecajem spriječiti nekoga da isproba nešto što mu može unaprijediti kvalitetu života i općenito ga poboljšati.

Drugim riječima, svaki senzor ima svoje fanatike - osobe koji ga doslovce obožavaju, ali i svoje hejtere – koji ga ne mogu ni vidjeti, a kamoli koristiti. Mi ćemo (kao i do sada), afirmativno pisati o CGM tehnologiji, a kritike ćemo (kao i do sada) također iznositi; ali ne da vas odagnamo od nekog senzora, već da vas bolje pripremimo na ono što bi vas moglo dočekati.

Koji je senzor bolji – Libre ili Dexcom?

Povod ovom tekstu su rezultati anketa postavljenih na zatvorenim Facebook grupama Libre Hrvatska i Dexcom Hrvatska, slobodno se učlanite. Administratori ovih grupa nisu zaposlenici industrije, nego grupa entuzijasta koja uključuje i moju malenkost.

Rezultate ankete nemoguće je krivotvoriti, a u trenutku pisanja ovog teksta izgledaju ovako:

Pri analizi rezultata važno je uzeti u obzir:

  • Libre je puno zastupljeniji u Hrvatskoj pa je sakupio 236 glasova, dok je Dexcom „novi izazivač“ s puno manjim brojem korisnika, stoga je i glasača manje, 107.
  • Iako su članovi spomenutih Facebook grupa općenito napredniji od prosječnog korisnika, jasno je da i ovdje ima vrlo subjektivnih u svojim stavovima, potencijalno lošije educiranih o ovoj tehnologiji i slično
  • Većina korisnika nije isprobala oba senzora tako da je većina ocijenila ono što u tom trenutku nosi na ruci, bez usporednih iskustava

Rekavši sve navedeno i dalje rezultati ankete daju vrlo lijep i autentičan uvid u zadovoljstvo korisnika njihovom CGM opremom.

Koji je bolji – Libre ili Dexcom?

Brojke su tu i podložne različitim tumačenjima, no ako ste imalo objektivni i nepristrani, morali biste zaključiti da su rezultati oba senzora slični i definitivno pokazuju da je većina korisnika obaju senzora vrlo zadovoljna.

Okej, jasno se vidi da Libre ima nešto više korisnika koji su ga ocijenili odličnim, ali zato Dexcom nema niti jednog koji mu je dao jedinicu, a i postotak dvojki osim što je u oba slučaja malen, kod Dexcoma je manji od Librea.

Sve su to izvanredni rezultati jer - podsjetimo: pored brojnih prednosti, CGM tehnologija (kao i svaka druga) posjeduje i mane koje ne smijemo zaboraviti. CGM razinu glukoze NE mjeri u krvi nego u međustaničnoj tekućini; to nije isto i razlike između krvi i međustanične tekućine se u određenim situacijama mogu ispostaviti kao problem. Zato je važno da na raspolaganju imamo i trakice za mjerenje glukoze u krvi radi provjere ispravnosti senzora.

Zaključak

Postoji mogućnost da je neki CGMS potpuno nekompatibilan s nekom osobom. Ali, kada netko generalno zaključi da je Libre smeće ili da je Dexcom smeće, nemojte mu vjerovati. Onaj tko imalo drži do sebe i zna nešto o ovoj tehnologiji – takve generalne izjave si neće dozvoliti. Ako si je ipak dopustio, pošaljite mu link na ovaj članak.

Svaka osoba dobre volje bit će presretna što su oba ova respektabilna proizvođača dostupna u Republici Hrvatskoj, a rezultati ove ankete s ogromnim postotkom vrlo zadovoljnih korisnika to definitivno potvrđuju.

Sretno nam bilo.

p.s. netko zlonamjeran bi ovaj tekst mogao shvatiti kao antireklamu proizvođačima senzora koji se ne zovu Dexcom i Abbott. Tržište senzora postaje sve zanimljivije i konkurentnije, postoji još igrača koji traže svoje mjesto pod suncem. Tu su otprije poznati Medtrum i Medtronic; u BiH i Srbiji se pojavio AiDEX, očekujemo Poctech, itd. To je jedini put naprijed.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije CGMS/FGMS: