Maja Vukovic

Koje su uistinu vrijednosti glukoze kod zdravih osoba?

26/10/2018

Nakon uistinu puno razmišljanja, premišljanja, šparanja i sličnih gluposti, odlučila sam se za vjerujem jedan od pametnijih poteza u mom životu – postavila sam Libre senzor na lijepu i čvrstu ruku svoje 26.-godišnje zdrave sestre. Zdrave u smislu da njezina gušterača samostalno i pravilno proizvodi inzulin. Ona nema dijabetes.

Zašto je to jedna od najpametnijih odluka u mom životu? Zato što sada konačno imam nešto po čemu se mogu orijentirati. Sada uistinu znam kako funkcionira zdravi organizam po pitanju GUK-a. Koje vrijednosti dosiže GUK nakon jela, koje nakon sporta, koje u mirovanju, koje tokom noći…

Reći ću vam iskreno. Često sam se pitala pretjeruje li dr. Bernstein u svojim teorijama kako je normalna vrijednost GUK-a ona od 4.6 mmol/l? Pretjeruje li kada zahtjeva da nam šećeri zapravo ne prelaze 5 mmol/l? Pretjeruje li kada zahtjeva da nam Hb bude niži od 5 %? Uvijek sam se potajno nadala da pretjeruje… No senzor na lijepoj ruci moje sestre mi je pokazao totalno suprotno… Ne – dr. Bernstein ne pretjeruje! Njegovi zahtjevi jesu strogi, ali oni odgovaraju onim vrijednostima koje imaju zdrave osobe, a to je Hb u vrijednosti od 4.6 % sa stabilnim šećerima.

Prije no što krenem u daljnje rasprave, na idućim slikama možete vidjeti koje su to vrijednosti glukoze koje je u 2 tjedna nošenja Libre senzora imala moja sestra te hranu koju je konzumirala. Omjer visine i težine je 170 cm / 64 kg.

Uvid u cjelokupni Libreview sa svim numeričkim vrijednostima možete vidjeti na slijedećem linku.

Uvijek sam se pitala što se zapravo događa s našim tijelom kada imamo niske vrijednosti GUK-a. Na koji način zapravo hipoglikemija utječe na moj organizam i koju i koliku štetu mi radi? Promatrajući sestrin graf, uočila sam da su kod nje zapravo vrijednosti glukoze uvijek na donjoj granici, a u toku noći Libre senzor pokazuje čak i vrijednosti hipoglikemije. Jesu li to uistinu vrijednosti ispod 4 mmol/l, ne mogu sa sigurnošću tvrditi jer nije provedena kontrola iz krvi, ali ono što sigurno mogu zaključiti je to da vrijednosti glukoze niže od 4 mmol/l, a više od 3.3 mmol/l, nije nešto oko čega treba praviti paniku. Te vrijednosti neće škoditi mozgu, niti ostatku našeg organizma. Pri tome napominjem – ja nisam doktor medicine i zaključci koje ovdje trenutno iznosim se možda ne slažu s medicinskom strukom, ali se slažu s provedenim istraživanjem i testiranjem na koje sam se samoinicijativno odlučila. Sa sigurnošću mogu reći da uistinu vjerujem da svaka vrijednost GUK-a niža od 3 mmol/l mora i sigurno ima negativan utjecaj na naš organizam. Zašto? Pa nije baš da trebam biti doktor znanosti da bih primijetila kako se pri tako niskim vrijednostima uistinu loše osjećam i uopće ne funkcioniram.

Promatrajući grafove svih onih koji slijede smjernice dr. Bernsteina uvijek sam mislila da je to preekstremno i da takve vrijednosti nemaju čak niti zdrave osobe. No moja sestra me uvjerila u suprotno. Šećeri zdravih osoba su više na granici hipoglikemije, nego uopće na vrijednosti od 6 mmol/l. Nakon obroka, maksimalna vrijednost koju je moja sestra uspjela dostići bila je vrijednost od 8 mmol/l, ali ta povišena vrijednost je trajala svega maksimalno 20 minuta, računajući vrijeme rasta i vrijeme pada.

Ne bih voljela da ovaj tekst ikoga deprimira. Svi mi, osobe s dijabetesom, trebamo biti svjesni činjenice da niti jedan dan nije isti i da savršeno igranje uloge u kojoj smo mi gušterača, nije uvijek lako, niti uspješno koliko bismo mi htjeli. Zato nas lošiji rezultati ne trebaju deprimirati, no trebamo biti svjesni činjenice da se moramo potruditi i dati sve od sebe, koliko je to u našoj moći, da bismo svoje šećere držali što stabilnijima i to ne zato jer je to rekao dr. Bernstein, već zato jer se radi o našem životu. Mi smo gospodari, a ne netko drugi i mi smo oni koji odlučujemo kako ćemo i što ćemo učiniti s našim organizmom. Nije uvijek niti lako, niti savršeno, ali važno je da smo mi zadovoljni postignutim.

Maja Vukovic
Organizatorica i suradnica brojnih dijabetičkih projekata Ljubiteljica dobre spize i "low carba" Pasionirana volonterka projekta www.insulinforlife.org

Još iz kategorije Izdvojeno: