Klara (6) i Magdalena (7) – naše male junakinje

Nakon posljednjih par tekstova pisanih iz pera naših heroina, žena i djevojka s dijabetesom, danas vam dajemo pravu poslasticu – dijabetes iz očiju onih najmanjih. Ovaj put su glavne akterke dvije djevojčice, naše heroine, Klara i Magdalena. Budući da su obje još male i da trenutno uče pisati, odlučile su s nama podijeliti svoju viziju dijabetesa preko crteža.

Klara ima 6 godina i ide u vrtić. Njezina mama je odlična kuharica i pravi fenomenalne poslastice u kojima Klara svakodnevno uživa. Više o svemu možete pročitati i na http://typeoneprincess.com/. Klara je dobila dijabetes u dobi od svega 2 godine, a zahvaljujući brizi svojih roditelja i okoline, dragih teta u vrtiću, dijabetes joj ne predstavlja problem.

Magdalena ima 7 godina i od ove godine je postala školarka. To znači da ćemo možda već za idući svjetski dan dijabetesa biti u mogućnosti čitati i njezine tekstove :). Dijabetes ima od svoje 5. godine života, a mediteranska klima, svakodnevno trčanje i igranje s bratom i sestrom je ono što nju čini pravom malom junakinjom.

Po čemu su crteži naših malih heroina posebni? Na oba crteža možemo vidjeti sunce i osmjehe naših junakinja koji nam ukazuju na to da su one unatoč svom dijabetesu vesela i zaigrana djeca. Magdalena nam na svom crtežu pokazuje da unatoč svojoj dobi zna koje su vrijednosti dobrog šećera i da se upravo tada najbolje osjeća. Ponekad je malo tužna kada drugi oko nje bezbrižno jedu sladoled i ostale grickalice (to je i poziv na toleranciju osobama koje  nemaju dijabetes), ali njezina svjesnost u već tako maloj dobi pokazuje da će ona odrasti u jednu mladu djevojku i ženu koja će biti u mogućnosti samostalno voditi brigu o sebi i svom zdravlju.

Magdalena nam kroz svoj crtež pun smijeha i veselja pokazuje da dijabetes ne igra glavnu ulogu u njezinom životu 🙂

Klara nam pak s smiješkom na licu pokazuje svoj Libre aparatić i na njemu izmjerenu vrijednost šećera. Ok – tu se možda malo zbunila s brojevima jer vrijednost glukoze od 1.0 i sa strelicom prema dolje nije baš nešto čemu težimo, ali brojeve će početi učiti od iduće godine kada i ona sjedne u školske klupe :). Do tada zna da joj je za kontrolu dijabetesa, uz njezin Libre aparatić, potreban još i lancetar, pen i dekstroza za slučaj pojave niskih šećera.

Klara možda još nije savladala brojeve :), ali zna što joj je sve potrebno za kontrolu njezinog dijabetesa

Obje naše djevojčice su vlasnice Libre aparatića i senzora koje im njihovi roditelji nabavljaju te se bore ne samo s troškovima, već i samim procesom nabavke senzora, obzirom da Libre još uvijek nije dostupan u Hrvatskoj (više o samoj inicijativi dovođenja Libre-a u Hrvatsku možete pročitati na stranicama našega portala). Jučer smo imali tekst u kojemu nam je Sandra pisala o svojim trudnoćama i dijabetesu. Klara i Magdalena će isto tako jednog dana odrasti i biti u istoj situaciji kao i Sandra. Njihovi roditelji ih odgajaju i ulažu sve napore kako bi od njih stvorili samostalne i samosvjesne mlade žene koje će jednog dana biti primjer cijelom društvu – u što uopće ne sumnjamo. I one će jednoga dana ztrudnijeti i donijeti novi život na ovaj svijet. Život s dijabetesom nije lak, pogotovo u tom najosjetljivijem periodu života – trudnoći. Držati šećer u strogim granicama cijelih 9 mjeseci je sve, samo ne lako. Postojeća tehnologija omogućuje da te žene i te djevojke imaju barem neku sigurnost u tom najljepšem periodu svoga života. Toga su svjesne obje naše djevojčice: Klara u kostimu popularne Anne iz crtića Frozen i Magdalena s prekrasnom Libre kožnom torbicom napravljenom točno po njezinim željama pod prstima drage nam Nade (više o Nadinim proizvodima možete pročitati i na http://esperont.eu/).

“Ako želite da vam djeca postanu dobri ljudi, potrošite na njih duplo više vremena i duplo manje novca.” – Abigail Van Buren


Još iz kategorije Djeca: