Andrijana Buklijas

Kako mjeriti šećer u krvi

13/11/2022

Da ponovimo gradivo. Za stare iskusnjare ove informacije nisu nove, al su možda zaboravljene. A ima nas i novih u dijabetesu kojima će sigurno dobro doći.

Operi  ruke prije mjerenja. Nije da bez toga aparatić neće pokazati nešto, al kad već imaš preciznu tehnologiju u rukama, zašto ne iskoristiti njezin puni potencijal. Čišćenje prsta alkoholom ili vlažnom maramicom nije potrebno, sapun je izvrstan za skidanje površinske masnoće i nečistoća. Na duge je staze alkohol čak i nepovoljan jer isušuje kožu. Koža na prstima će ionako s vremenom postati oštećena, ne treba joj dodatno isušivanje.

Umetni svaki put novu lancetu u lancetar. Barem svaki put kad je zgodno. Ako kasniš na posao il vlak, nije da se baš mora, al nemoj baš istu lancetu upotrebljavati mjesecima. Smanjit ćeš oštećenje tkiva i onemogućiti infekcije. Lancete na našem tržištu su tehnološki vrhunske, napravljene od nehrđajućeg čelika, sterilizirane i naoštrene do maksimuma. I jeftine.

Dakle, da bi umetnuo novu lancetu u lancetar, potrebno ga je otvoriti okretanjem bijelog prstena ispod brojčanika (slika iznad). Gurneš lancetu u lancetar, začuje se klik. Malo zavrtiš, pa skineš mali krug na lanceti koji skriva naoštrenu iglu. Zatvori lancetar i zavrni bijeli prsten. Brojčanik ima oznake od 1 do 5, koje označavaju dubinu uboda. Kreni s manjim brojevima 1 ili 2 dok ne otkriješ veličinu koja daje kapljicu krvi veličine okruglog zrna riže. Da bi se upiknuo, povuci pa pusti bijeli kraj lancete, tako se napne feder. Prisloni otvor na vrhu lancetara uz prst. Nemoj jako pritiskati da se nepotrebno ne ozljeđuješ. Pritisni bijeli gumb koji opali napetu iglu i ubode prst. Biraj radije bočnu stranu jagodice, jer malo manje boli i odaberi svaki put drugi prst. Nakon uboda, dobit ćeš sitnu kapljicu krvi, nježno stišćući prst od korijena prema vrhu prsta.

Lancetari su jako praktičan izum, smanjuju stres koji bi imao da ručno moraš zariti iglu u vlastiti prst. Ovako to feder odradi umjesto tebe, a okidanje federa je elegantno i jednostavno. Nije dobro previše stiskati prst da bi dobio kapljicu potrebne veličine jer će rezultat mjerenja biti lažno viši. Nema potrebe niti da se junačiš i daješ aparatiću veću količinu krvi nego što je potrebno. Ako te slučajno prst boli pola sata nakon pikanja ili imaš modrice na vrhovima prstiju, sigurno pretjeruješ s ubodima.

Trakice se nalaze u zasebnoj kutijici. Ne vole vlagu, ni prljavštinu, zato je obavezno kutijicu uvijek držati zatvorenom i ne prčkati prljavim prstima po trakicama. Trakici je na jednom kraju oznaka u boji, a na drugom kraju otvor u obliku crne crtice. Stražnja strana trakice je potpuno bijela, pa ne možeš pogriješiti kod umetanja u aparatić. Kad trakicu gurneš do kraja, aparatić za mjerenje šećera se sam upali.

Kad se glukometar upali, na ekranu se vidi žmirkajuća ikona s kapljicom krvi, znak za staviti kapljicu krvi na trakicu. Kad istisneš kap krvi na vrhu prsta, nemoj poklopiti prstom trakicu postavljenu u glukometar. Nego kapljicom krvi dotakneš mali crni otvor na vrhu trakice, koji će sam povući krv čim ju dotakne. Ove trakice imaju važnu posebnost, pružaju ti drugu šansu za nadopunu ako slučajno prvi put nije bilo dovoljno krvi za očitanje šećera u krvi.

Za par sekundi glukometar će pokazati tvoju razinu šećera u krvi. Oni duljeg dijabetičkog staža bolje znaju cijeniti tih par sekundi. Donedavno je trebalo čekati par minuta, a oni s još duljim stažom sjećaju se vremena kad je mjerenje bilo zaista komplicirano. Nakon očitanja izvučeš trakicu i baciš ju u smeće. Uređaj se sam ugasi čim se trakica izvadi. Ta-dam, i to je to, dobar početak tvoje dobre regulacije šećera u krvi.

p.s. tekst je nastao u suradnji s tvrtkom Medilab ONE

Andrijana Buklijas
Zadržava pravo na vlastito mišljenje. Vjeruje da se autoritet zaslužuje, znanje gradi. Da je ultimativna odgovornost uvijek na osobi. Da nada umire zadnja. https://youtu.be/R5DwGkqNGCU

Još iz kategorije Dijabetes tip 2: