Iglom preko granice – Mostar i udruga Insula

Mostar Insula (5)Poznavati dobrog lokalca kada posjećuješ neki grad je garancija dobrog provoda i prekrasnih uspomena. A kako je tek kada poznaješ cijelu lokalnu dijabetičku udrugu i još zajedno s njima odradiš prvi projekt povodom njihovog osnutka?

Riječ je o Insuli, mladoj mostarskoj udruzi dijabetičara čiji je osnovni cilj povezivanje, edukacija, osnaživanje i borba za prava dijabetičara. Dijabetičari osiguranici u Mostaru od prije par godina imaju pravo na (neke) inzuline i na vrlo mali broj trakica za mjerenje šećera.

Inzulinske pumpe su daleko na horizontu, a o uređajima za kontinuirano mjerenje glukoze da i ne govorimo.

Ipak, kako je je život nevjerojatan i fascinantan, u isto vrijeme na istom mjestu, pojavili su se odvjetnik, medijski stručnjak, zaposlenik jedne važne mostarske institucije, lokalni poduzetnik, te jedna sasvim obična osoba koja odlično zna „tko je tko u Mostaru“. Ta složna i odlučna ekipa u mojim očima predstavlja srž budućeg pobjedničkog tima.

Mostar Insula (4)Tima koji će uz podršku svih ljudi dobre volje u pravom trenutku, pokucati na prava vrata s pravim argumentima. A rezultat će biti bolja povezanost i veća prava dijabetičara Mostara i okolice, na inzuline, trakice i ostalu dijabetičku opremu koja život znači njima i njihovoj djeci.

A ako se po prvim lastama proljeće poznaje, ako je suditi po prvom koraku – ispred njih je zanimljiva i uspješna pustolovina i ponosan sam što sam imao čast u njoj sudjelovati. Moj zadatak je bio doći iz Zagreba odraditi nešto neuobičajeno, popularno i zanimljivo, te potom održati predavanje o novim tehnologijama u svijetu dijabetesa.

Zaroniti pod apsolutno najvećim znakom jednog grada – mostarskim Starim mostom s kompletnom ronilačkom opremom, vrhunskim kajakašima, koordinirano s brojnim medijima, dijabetičarima i radoznalim turistima – se činilo kao odlična ideja. Pritom još i izmjeriti razinu glukoze pod vodom pomoću najmodernije tehnologije za lakši život s dijabetesom – je bio samo dodatni šlag na tortu. Broj građana i medija koji su popratili osnivanje nove mostarske dijabetičke udruge i ovaj projekt, je samo potvrdio da je ideja organizatora iz udruge Insula bila pun pogodak.

Mostar Insula (3)Demonstrirana oprema za mjerenje glukoze je samo dio velikog novog tehnološkog vala koji će uskoro biti na raspolaganju svim dijabetičarima. Zahvaljujući razvoju tehnologije i konkurencije, siguran sam da će kontinuirano mjerenje uskoro biti još dostupnije prosječnom džepu ako ne dijabetičara, onda barem budžetu zdravstvenog osiguranja.

I predavanje smo odradili u revijalnom tonu, pojasnili smo pojmove u kontinuiranom mjerenju kao što su CGMS (Dexcom i Medtronic) i fGMS (Abbott).

U stvarnom životu smo se uvjerili kako kontinuirano mjerenje funkcionira, te smo se dotakli bitnih aspekata svakodnevnog života kao što su cijena, dostupnost, preciznost, osjetljivost i slično. Svjesni skorašnjeg izlaska na tržište potpuno novih imena (SugarBEAT), te novostvorenih alijansi starih provjerenih tvrtki s inovatorima (Roche i Senseonics = Eversense), zaključili smo da će cijena kao možda najvažniji faktor – sigurno u skoroj budućnosti biti prihvatljivija nego danas.

Mostar Insula (1)Naravno, ne smijemo zaboraviti ni sveprisutne aparatiće za mjerenje glukoze u krvi koji i dalje postaju još precizniji i jednostavniji za svakodnevnu uporabu.

Najnoviji inzulini koji su taman došli ili dolaze na tržište Bosne i Hercegovine – su također došli na red, kao i najvažniji aspekt svakog života s dijabetesom – motivacija i edukacija. Bez njih sva tehnologija ovog svijeta nema smisla.

Upravo zbog motivacije, edukacije i borbe za veća prava osoba s dijabetesom je osnovana udruga Insula. Stoga zaželimo Mostarcima uspješan rad, brojno i zainteresirano članstvo, jer ona stara „zajedno smo jači“ i dalje vrijedi.

O udruzi Insula možete saznati na njihovoj Facebook stranici:  https://www.facebook.com/UdrugaInsula

Ili im se javiti putem email adrese: [email protected]

Mostar Insula (7) Mostar Insula (6)

 

 

 

 

 

 


Još iz kategorije Izdvojeno: