Davor Skeledžija

Događanja povodom Svjetskog dana šećerne bolesti u cijeloj Hrvatskoj

09/11/2016

bluecirclecroKako bi na jednom mjestu objedinili događanja povodom Svjetskog dna, poslali smo upite o događanjima u cijeloj Republici Hrvatskoj. Oogovora je pregršt, a ako smo nekog preskočili, molimo da se javi na [email protected] .

Odgovore smo za sada dobili iz ovih gradova, abecednim redom: Dubrovnik | Osijek | Rijeka | Samobor | Sisak | Split | Zadar | Zagreb

 

 

1) Dubrovnik

1-dubrovniklogo(u suradnji Zavod za javno zdravstvo DNŽ, patronažne sestre Doma zdravlja Dubrovnik i Udruge Slatki život)
Svjetski dan dijabetesa za razdoblje 2014. – 2016. godine obilježavmo uz poruku odabranu od Međunarodne Dijabetičke Federacije kao "Zdrav život i dijabetes".
Ve
ć tradicionalno u našem Gradu kroz razne manifestacije obilježavamo ovaj dan, a s ciljem upozorenja naših sugrađana na opasnost od neotkrivene i neregulirane šećerne bolesti. Stoga pozivamo Vas pridružite se: Plavi krug znak je jedinstva globalne dijabetičke zajednice kao odgovora na pandemiju šećerne bolesti. Naš izbor nije ne činiti ništa. U svijetu danas živi više od 250 milijuna osoba sa šećernom bolešću. Bez koordiniranog djelovanja u borbi protiv ove bolesti, tijekom sljedećih 20 godina očekuje se porast oboljelih na više od 380 milijuna.

 AKCIJA MJERENJA ŠEĆERA U KRVI I TLAKA ISPRED PALAČE SPONZA dana 14. studenog (ponedjeljak) od 10.00 – 12.00 sati.
Organizirat ćemo javno mjerenje šećera u krvi i tlaka za naše sugrađane i goste.
ČLANOVI UDRUGE U SURADNJI S UČENICIMA OŠ MARINA GETALDIĆA ispred Luže i na Stradunu plavim balonima pravit će krugove i dijelit letke.
RADIONICA ZA ČLANOVE UDRUGE SLATKI ŽIVOT u dvorani Zavoda za javno zdravstvo DNŽ 14. studenog (ponedjeljak) u 17 sati na temu: "Abbott Diabetes Care- Pouzdan partner pacijentima na inzulinskoj terapiji" i "Pravilno korištenje uređaja za samokontrolu glukoze u krvi.
I ove godine na našu inicjativu, uz pomoć Grada Dubrovnika, uključit će se dekorativna rasvjeta Straduna u plavoj boji u razdoblju od 12. – 14. studenog 2016. godine, čime ćemo se pridružiti mnogobrojnim gradovima u svijetu koji na ovaj način potiču građane na podizanje svjesnosti o  opasnostima koje nosi dijabetes.

medjimurciplakat2) Čakovec - Međimurski slatkiši

medjimurcilogoPovodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti a u organizaciji novoosnovane udruge „Međimurski slatkiši“ i Crvenog križa Čakovec na Trgu Republike 12.11.2016. (subota) od 9.00 do 12.00 h mjeriti će se šećer u krvi i krvni tlak. Akcija je preventivnog karaktera u svrhu kontrole zdravlja. Ostale aktivnosti potražite OVDJE , a s desne strane kliknite na odličan plakat!

.

 

3) Osijek

2-osijeklogoProgram  obilježavanja Svjetkog dana borbe protiv dijabetesa

Povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite od dijabetesa, Društvo za zaštitu od dijabetesa Osijek i ove godine obilježava taj dan  besplatnom  akcijom mjerenja šečera u krvi,  kao i mjerenje tlaka našim sugrađanima.  Akcija će se održati uz sudjelovanje  Medicinske škole  i Medicinskog fakulteta Osijek,  Udruge studenata medicine „CROMSIC“  LC OSIJEK,  Lions kluba GEA Osijek, te KBC-a  Osijek – Zavoda za endokrinologiju dijabetes i bolesti metabolizma, čiji će stručnjaci   davati savjete i odgovore  svima zainteresiranim.  Akcija mjerenja će se održati u TC „Portanova“ dana  12. studenog (subota) 2016. godine u vremenu od 10 – 13 sati.

Pozivamo Vas da  svojim sudjelovanjem  popratite ovu hvale vrijednu akciju,  te očekujemo Vašu nazočnost. www.dijabetes-osijek.com

4) Rijeka

3rijjekalogo3rijekaplakatkonacniismU Rijeci udruga dijabetičara Mellitus organizira brojne aktivnosti namijenjene svim kategorijama društva. Pozivamo Vas da sve informacije pročitate na odlično dizajniranom plakatu. Istaknuli bi još da će na sam Svjetski dan 14.11.  od 9h do 12h biti mjerenje šećera u krvi za građane Rijeke i okolice na Korzu, te potom u 18 sati predavanje u viječnici grada Rijeke

 

 

 

5) Samobor4samoborplakat

4samoborlogoU Samoboru se također mnogo toga događa uz zajednički logo: "Mi smo više od dijabetesa", sve informacije možete dobiti klikom na njihov plakat:

 

 

 

 

6) Sisak

5sisaklogoDijabetičko Društvo Grada Siska organizra:

12.11.2016. Gradska tržnica -  mjerimo guk i tlak 9h - 12h

14.11.2016. Caritas Sisak - mjerenje GUK

15.11.2016. Sisačka knjižnica i čitaonica  - mjerenje GUK

 

 

7) Split

6split_logoSplitsko dijabetičko društvo se uistinu potrudilo ove godine, najbolji dokaz je kompletan plan dostupan OVDJE.

Izdvojiil bi konferenciju za medije na sam 14.11. i brojna besplatna mjerenja šećera na najrazličitijim mjestima u gradu i okolici. Nezaobilazno je i predavanje svima omiljenog prof.dr.sc.Veselina Škrabića, dr.med., na temu : “Prevencija ketoacidoze u djece i adolescenata“, Ban Mladenova 9/I, 16.11.2016. od 18:00h do 19:30h.

Precizni podaci su dostupni OVDJE.

 

 

8) Zadar

7zadar_logoUdruga Cukrići Zadar organizira

12.11.2016 događanje na Narodnom trgu u Zadru:
10h-13h - Medicinska škola ce mjeriti šećer. Gostovat ce hotelijerska i poljoprivredna škola i pripremit ce se mala zakuska.

Sportska Škola iz Zadra će održati pokazne vježbe za djecu.

 

 

9) Zagreb

8zagreblogozagrebU Zagrebu djeluju Zagrebačko dijabetičko društvo, ali i Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga , stoga je očekivano i najviše aktivnosti.

Jedno od najvažnijih događanja je Tribina "Gubimo li bitku s dijabetesom?", detalje potražite OVDJE

 

 

Zagrebačko dijabetičko društvo organizira:

subota, 12.studenoga 2016.
U Gradskom kazalištu Trešnja obilježavanje Svjetskoga dana šećerne bolesti za roditelje i djecu:
- Od 16 sati predstavljanje knjige "Gospodar šećera" autorice Nade Mihaljević,
- Od 17 sati dječja predstava "Eko-Eko" Hrvoja Hitreca

ponedjeljak, 14. studenoga 2016.
Dan otvorenih vrata Zagrebačkog dijabetičkog društva u prostoru Ilica 48/1 od 14 do 18 sati.
- od 14:15 do 15:15 sati -savjetovalište o dijabetesu-Ana Marija Liberati Pršo, dr.med.

Cilj događanja:  senzibiliziranje i upoznavanje pučanstva sa sve većom pojavnošću ove teške progresivne, degenerativne, kronične bolesti. Prisutne građane će očekivati mogućnost kontrole šećera u krvi, razgovori na temu zdrave prehrane i tjelovježbe. U vrijeme druženja bit će mogućnost donacije Društvu uz mali poklon donatorima.

Detalje potražite OVDJE.

HSDU među brojnim događanjima organizira:
13. studenoga 2016. veliku javnu manifestaciju obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti 2016. u maloj dvorani Doma sportova od 10.30 do 13.00 sati u organizaciji Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

U maloj dvorani Doma sportova će biti održani:
– mali sajam zdravlja: besplatno mjerenje šećera u krvi, mjerenje tlaka, pregled stopala, savjetovanja vezana za probleme s očima, kožom, usklađivanje terapija lijekova, savjetovanja vezana uz držanje tijela i bolove itd.
– od 12 do 13 sati humanitarna malonogometna utakmica: HR DiaEuro tim (osobe s dijabetesom) vs Glumci u gostima
– zabavni sadržaji za najmlađe

Dodatne informacije vezano za HSDU aktivnosti potražite OVDJE

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Izdvojeno: