Postoji Nutella za dijabetičare i još je i fina!

Već neko vrijeme postoje online svjedočanstva o komercijalnom namazu s lješnjacima koji je ne samo fin, nego ima i malo ugljikohidrata. Koliko ima istine u tome odlučili smo sami istražiti. Riječ je o belgijskom brendu Cavalier koji je, vjerovali ili ne, moguće nabaviti u Hrvatskoj.

Ovaj namaz zaslađen je stevijom, što i nije nešto posebno, jer se danas sve i svašta „zaslađuje stevijom“ pa i dalje dio toga nitko pametan ne bi preporučio osobama s dijabetesom. Ono što će stare dijabetičke znalce i sladokusce vrlo brzo zaintrigirati je informacija da govorimo o vrlo zasitnoj slastici čijih 100 g sadrži samo 17 g ugljikohidrata!

Ako malo pretražite bespuća interneta, vrlo brzo ćete naletjeti na internetsku trgovinu Malinca.HR kojima smo poslali prijedlog: dajte nam dvije tegle namaza s lješnjacima, a mi ćemo s jednom napraviti degustaciju i napisati osvrt, kao što smo već degustirali i sladoled, a drugu ćemo pokloniti čitateljima sladokuscima u novoj nagradnoj igri. Kao što vidite, „posao“ smo ubrzo sklopili, ekipa se skupila i evo što smo zamislili:

Plan
Osim što vam želimo prenijeti kako nam se svidio namaz od lješnjaka i gdje smo ga nabavili, želja nam je pokazati da se čak i u dijabetičkoj prehrani ukusna čuda mogu napraviti. Konkretno, u ovom ćete tekstu moći vidjeti koliko je puno namaza od lješnjaka i kruha moguće ugurati u čuvenih 15 grama ugljikohidrata! Ako išta znate o svom dijabetesu ovisnom o inzulinu, onda znate koliko vam je jedinica inzulina potrebno da „uništite“ 15 grama ugljikohidrata (npr. meni trebaju cca dvije jedinice brzog inzulina).

Krenimo s lošim (tako da nikad više ne dobijemo ni jednu teglu…)
Ono što vam se vjerojatno neće svidjeti jest cijena, tegla od 380 g će vas koštati 67,92kn. Dakle, odmah je jasno da nije riječ o nečemu što ćemo često konzumirati. Ovakav proizvod koji se proizvede u legendarnoj zemlji čokolade Belgiji pa doveze u Hrvatsku nažalost puno košta… Proizvod uopće ne sadrži jeftini rafinirani šećer, već samo onaj koji je prirodno prisutan u sastojcima kao što su lješnjak (13 %) i mlijeko te sadrži više od 38 % prehrambenih vlakana.

Drugi detalj koji nam je upao u oči je plastična ambalaža. Da, vrlo kvalitetna plastika zahvaljujući kojoj se proizvod teže razbije u transportu iz Belgije, ali opet plastika. Nekako bi u tom cjenovnom rangu prije očekivali uvjerljivu staklenu teglu koju ćemo poslije iskoristiti za držanje lješnjaka.

Toliko o lošem
Ako ste osoba koja se ne trpa slatkim, s 99 postotnom sigurnošću mogu reći da će vas ovaj proizvod u malim količinama zasititi do grla, a nije riječ o jednoj od onih bezukusnih čokolada s preko 90 % kakaa.

Proteinski kruh + Cavalier namaz od lješnjaka
Kako bi test bio kompletan, nabavili smo još i poznati proteinski kruh iz Lidla koji u 100 grama sadrži samo 6 g ugljikohidrata. Oni nam ga nisu poklonili jer ih nismo ni tražili, tih 8 kn smo nekako prežalili. 🙂

Kada vidite šta smo sve natrpali u famoznih 15 g ugljikohidrata, mislim da ćete biti oduševljeni kao i mi.

Za potrebe ovog testa ovako smo kombinirali 15 g UH:
1) čak 5 malih šnita proteinskog kruha ukupne težine 90 g, što iznosi 5,5 g ugljikohidrata,
2) 58 g Cavalier namaza od lješnjaka sa stevijom, što iznosi 9,5 g ugljikohidrata.

Ovako to izgleda u stvarnosti na Jarunu:

 

Da, šnite kruha nisu jako velike, ali ima ih čak pet! Sve što vidite na gornjim fotografijama (osim tegle) iznosi samo 15 g ugljikohidrata! Ako to nije sjajno, ne znam što jest.

Osim što je riječ o vrlo malo ugljikohidrata, važni su i ostali dojmovi: prije svega ovakvih „kompleta“ smo planirali složiti tri − za svakog od nas po jedan + jedan malo drugačiji za Anu s celijakijom. No, na kraju smo nas troje zajedno smazali malo više od 15 g ugljikohidrata jer je riječ o vrlo ukusnom, ali nevjerojatno zasitnom proizvodu!

Kad smo kod okusa, ovo je najbolje što su testerice uspjele smisliti (sva prava pridržana): 🙂
Ana – jako fino i puni okus
Petra – bogat okus lješnjaka
Lucija – fino, slatko i teško

Celijakičari, nismo vas zaboravili
Kombinacija za vas nije tako sjajna… Iako je generalno u dućanima narastao broj dostupnih proizvoda bez glutena, među njima je jako malo onih koji sadrže i malo ugljikohidrata…

Naš „celijakija meni“ sadržavao je ukupno 10 g UH i to:
1) 1 šnitu stiropora (rižini krekeri) težine 6 g, što iznosi 5 g ugljikohidrata,
2) Cavalier namaz od lješnjaka sa stevijom težine 27 g, što iznosi 5 g ugljikohidrata.

Dakle, sada je riječ o samo jednoj šniti s debelim premazom kreme od lješnjaka i sveukupno govorimo o 10 g ugljikohidrata. Da, kad se stiropor ubaci u kalkulaciju nije toliko bajno, kao što ni celijakija nije bajna bolest. Druga je opcija da jednostavno uzmete žlicu i njom direktno u teglu. Žlica ne sadrži niti ugljikohidrate niti gluten. 🙂

Ekipa za očevid, ovaj, degustaciju.

 

Zaključak
Siguran sam da u nas postoje fantastične mame koje u svojim kuhinjama mogu napraviti neusporedivo ukusniju domaću Nutellu s još manje ugljikohidrata. No, mi takvu mamu još nismo sreli i pitanje je hoćemo li ikada. Stoga, možda barem za posebne prilike kao što su Božić, Nova godina, rođendani, godišnjice i slično vrlo je jednostavno otići na internetsku trgovinu Malinca.HR i koji puta si priuštiti namaz od lješnjaka Cavalier. U tri riječi: skup, ali fantastičan.

Update:
Na Webshopu Malinca ovaj proizvod na žalost više nije dostupan, trenutno je najzanimljivija ponuda na Alternativa Webshop po trenutnoj akcijskoj cijeni od 52,71kn + dostava 25kn. Hvala Domagoju Bakuli na informaciji.


Još iz kategorije Izdvojeno:

Newsletter Powered By : XYZScripts.com