Davor Skeledžija

Bili smo na humanitarnom koncertu - „Za život s manje boli!“

28/04/2017

Prvi ikada koncert vezan za dijabetes je bio spektakl održan u sklopu humanitarne akcije „A bebe?“ iz 2005. godine. Ovaj u Sisku je definitivno prvi koji je organiziran od strane samih osoba s dijabetesom 🙂

Djeca oboljela od dijabetesa koja žive u Sisku i okolici su uistinu sretna što u njihovom gradu postoji ekipa okupljena oko Dijabetičkog društva grada Siska i njihovog predsjednika Darka Velhesa. Bez imalo pretjerivanja ću zaključiti da je Sisak apsolutno najviše u čitavoj Hrvatskoj napravio kako bi svojoj djeci osigurao pristup najmodernijoj tehnologiji. Riječ je o tehnologiji zahvaljujući kojoj djeca žive život s manje boli, s kojom imaju bolji uvid u svoju bolest, mogu ju bolje kontrolirati, te uz pomoć nje voditi zdraviji i uspješniji život. Sve ono što će svaki političar i državni službenik, u svako doba dana i noći barem deklarativno podržati. Ipak, nije samo deklarativno, tko god imalo prati inicijativu „Za život s manje boli“ vrlo dobro zna da su nas podržali svi koji nešto znače u ovoj našoj Hrvatskoj, a neki su učinili i puno više.

Zagrijavanje

Vratimo se na koncert
Nevjerojatno veseo kombi sa čitateljima i blogerima portala naInzulinu.com se jednog lijepog popodneva sa zagrebačkih fontana zaputio ka Sisku.

Kao što je vidljivo iz priloženih fotografija, kompletno gledalište Sportske Dvorane Brezovica je bilo puno. Grad Sisak i okolica su pokazali srce, veliko kao tri rijeke koje ih okružuju. Siguran sam da dio gledatelja i nema neke veze s dijabetesom, ali su došli podržati svoj grad i svoje stanovnike, posebno svoju djecu. Koncert je održan pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, a i nadležno Ministarstvo Zdravstva je imalo službenog izaslanika, našu dragu Dunju Poljak Skoko. Kompletan prihod će biti iskorišten za kupnju opreme koja sisačkoj djeci dijabetičarima omogućuje Život s manje boli.

Tko je nastupio?
Odabir sudionika je odrađen školski savršeno. Nastupile su mlade i vesele zvijezde iz Siska i okolice: Pavao Anić, Ivana Marić, Ivana Šarić, Grupe Povratak, Ruswaj i Novi početak. Naravno, koncert ne bi bio ono što jest, da nas na kraju svojim nastupom nije oduševila legenda ovih prostora - Halid Bešlić. Samo zbog koncerta je potegnuo direktno iz svog Sarajeva i otpjevao svoje najveće hitove, među ostalima „Prvi poljubac“, „Miljacka“, „Sarajevo grade moj“...

Halid Bešlić je i ovim nesebičnim potezom potvrdio status humanitarne legende i vrhunskog zabavljača. Od prvog momenta kada je stupio na pozornicu, do zadnjeg otpjevanog stiha – publika je bila na nogama u ekstazi. U srce je dirnuo svaku dušu, a posebno osobe s dijabetesom zbog kojih je te večeri doputovao u Sisak.

Zaključak
Vjerujem da je ovaj koncert kruna javnih aktivnosti i pritisaka vezanih za inicijativu „Za život s manje boli“ i da će konačno farmaceuti odraditi svoj dio posla. Jer sada je upravo na njima da se pojave u Hrvatskoj sa svojom najboljom tehnologijom i prijave na HZZO listu pomagala. Portal naInzulinu.com, udruge, Savez, struka, mediji i javnost su odradili sve ostalo.

Ukoliko želite osjetiti barem dio ugođaja sa koncerta - fotogaleriju i pokoji audio-video isječak potražite ovdje

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Djeca: