Andrijana Buklijas

Izvještaj Back Together - najveći medicinsko-komunikacijski događaj

20/09/2022

Voditelj Natko Beck is back sa znanstveno-popularnim Back together najvećim medicinsko-komunikacijskim samitom u regiji.

Raspravu o dijabetesu jednostavno morate pogledati. I naravno napisati svoje komentare i pitanja, sigurna sam da ćete imati svoje mišljenje.

Na panelu o dijabetesu ove godine sudjeluju sugovornici bez dlake na jeziku:

Za one koji više vole tekst, evo kratkog transkripta panela o dijabetesu:

Urednik portala naInzulinu.com uvijek brani boje pacijenata. Ne možete njemu reći da pacijenti ne dolaze na preglede dijabetolozima u posljednje dvije godine. Odmah će podsjetiti na to da su bolnice bile zatvorene. Na konstataciju da pacijenti ne shvaćaju ozbiljno dijabetes tip 2, nije mogao propustiti naglasiti da ga ni doktori često ne shvaćaju tako ozbiljno kao DM1. Davor je kao i uvijek, tu da napravi ravnotežu i ukaže na nedostatke u sustavu na svakoj razini. Ništa o nama bez nas. Skrb o dijabetesu važno je javnozdravstveno pitanje, ali nama dijabetičarima to je pitanje kvalitete života. Upravo ga taj uvid nadahnjuje u borbi za poboljšanje dijabetičke skrbi.

Na diskusiju tko bi trebao liječiti dijabetičare, odgovorio je jednostavnom računicom: imamo oko 120 aktivnih dijabetologa i oko 300.000 dijabetičara. Znači da bi svaki dijabetolog trebao brinuti za oko 2.500 osoba s dijabetesom! Nemoguća misija, stoga su za tip 2 ključni specijalisti opće medicine!

Dijabetolog Tomislav Božek tvrdi da su komplikacije zanemarene šećerne bolesti posebno opasne. Ne znam bismo li se trebali naljutiti na takva upozorenja il' odmahnuti rukom. Većina nas i dalje nije sigurna da je to baš tako. Dok se ne uvjerimo svojim očima da je netko ostao bez noge, zbog nečeg tako lako zanemarivog kao što je šećer u krvi, uvijek se možemo praviti da dijabetes nije baš strašna bolest. Novosti u načinu liječenja dijabetesa tip 2 daju nam mogućnosti za puno veći uspjeh liječenja. Zato ako u posljednje dvije godine niste bili kod svog dijabetologa, vrijeme je da ga posjetite i pitate što ima novog, što bi vam moglo pomoći u smanjenju kilaže i šećera u krvi.

Doktorica opće prakse Martina Anić tvrdi da već na vratima može primijetiti tko je u opasnosti da postane dijabetičar iako nema rentgenski vid. Ona šalje svoje sumnjive pacijente na preventivne preglede i gle čuda, svako malo zaista otkrije novog pripadnika velike vojske od preko 300  tisuća dijabetičara.

Farmaceutkinja Martina Šepetavc uvjerila nas je u to da farmaceute ne možemo nimalo podcjenjivati. Oni su važan dio našeg zdravstvenog sustava, kontrolori onoga što doktori prepisuju, imaju dobru i direktnu komunikaciju s pacijentom. Svaka studija koja je uključila i rad farmaceuta na dijabetičkoj skrbi pokazala je dodatne pozitivne rezultate i njihov značajan utjecaj.

Svi su se složili da je svaki dionik sustava dijabetičke skrbi važan. Nemamo dovoljno dijabetologa, nemamo dovoljno specijalista obiteljske medicine, nutricionista ni psihologa. Jedino čega imamo i previše - jesu dijabetičari. Posla oko edukacije, kontrole i podrške oboljelima ima napretek. Edukaciju dijabetičara potrebno je provoditi sustavno i u njoj trebaju sudjeluju svi, od opće prakse do farmaceuta u vašoj lokalnoj ljekarni. Ne možemo se osloniti samo na portal naInzulinu.com. 😉

Nije slučajno da se čak petina proračuna za zdravstvo troši na dijabetes. A s obzirom na to kako se hranimo i koliko slabo učimo djecu o važnosti očuvanja zdravlja, brojke će postati još gore. Al' da završimo u pozitivnom tonu, i ovaj je panel bio stepenica ka poboljšanju zdravstvene skrbi oboljelih od šećerne bolesti tip 1 i tip 2.

Andrijana Buklijas
Zadržava pravo na vlastito mišljenje. Vjeruje da se autoritet zaslužuje, znanje gradi. Da je ultimativna odgovornost uvijek na osobi. Da nada umire zadnja. https://youtu.be/R5DwGkqNGCU

Još iz kategorije Dijabetes tip 2: