Davor Skeledžija

Wellion - JOŠ jedna pumpa bez katetera u Hrvatskoj?

02/07/2021

Nedavno je završio kongres koordinacije obiteljske medicine u Šibeniku, KOHOM. Dodatne informacije o programu kongresa je moguće pronaći ovdje.

No, ono što zanima osobe s dijabetesom nije službeni program, nego aktivnosti „na marginama“.

Predstavljena je Wellion MICRO-PUMP inzulinska pumpa bez katetera! Do sada smo se u Hrvatskoj sreli s pumpom OmniPod koju distribuira Medilab ONE te Medtrum A7+ koju će uskoro distribuirati Bauerfeind.

Sa KOHOM konferencije

S KOHOM konferencije

Sada imamo još i tvrtku Med Trust koja planira distribuciju ove pumpe bez katetera u Hrvatskoj. Ova pumpa za sada nema vezu sa senzorima niti s mobitel aplikacijom.

Ipak, za pohvaliti je činjenica da se od opreme za ovu pumpu baca samo spremnik i tanak flaster s plastičnom podlogom za pumpu, dok ostale komponente, kao što su transmiter i baterija, se koriste više puta. To bi naravno moglo rezultirati nižom cijenom.

PDA (bežična upravljačka jedinica) je opremljen uređajem za mjerenje glukoze u krvi, dok se USB portom, putem kojeg se puni, prebacuju podaci iz dnevnika samokontrole na računalo, a služi i za moguće nadogradnje kao što je očekivana komunikacija sa senzorima.

Kompletno sučelje upravljačke jedinice i upute su prevedeni na Hrvatski jezik što pokazuje ozbiljnu namjeru Med Trust-a da se s ovom pumpom uključe u utrku u Hrvatskoj.

Što se tiče nacionalnog tendera čiji „raspis“ očekujemo vrlo brzo – tu se sigurno ništa neće događati s ovom pumpom, a vjerojatno ni s ostalim pumpama bez katetera.. Uskoro više.

Ipak, dobra vijest koju znate, ako ste čitali donji tekst, je da svi vjeruju da je nacionalni tender 2021. posljednji i da onda kreće ozbiljna i zrela priča oko uvrštavanja inzulinskih pumpi na HZZO listu pomagala:

HZZO i liječnici pokrenuli proces stavljanja inzulinskih pumpi na listu pomagala!

Sretno nam bilo!

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Inzulinske pumpe: