Svečana primopredaja inzulinskih pumpi u Republici Hrvatskoj!

Danas je jedan naizgled sasvim običan utorak, tmurno je vrijeme u Zagrebu. Osim što je Agrokor još uvijek mnogima u glavama, ništa se posebno ne događa.

Pogrešno, većini možda i jest dosadan utorak, ali ne i pumperima i onima koji to planiraju postati. Danas su inzulinske pumpe bile centar Svijeta, barem kada je riječ o osobama s dijabetesom, HZZO-u i Ministarstvu zdravstva. Dogodile su se čak dvije svečane primopredaje, ukupne vrijednosti od oko 1.5 miliona kuna! S obzirom da se sve dogodilo na spomenuti običan utorak, odaziv medija je bio iznad očekivanja što je vidljivo i po pratećim fotografijama. Stoga preporučamo da pogledate današnje informativne emisije 🙂

Na Vuku Vrhovcu (točnije u novouređenoj dvorani KB Merkur) je prvo izvršena primopredaja točno 45 inzulinskih pumpi koje će posebna komisija distribuirati ostalim referentnim centrima, odnosno ustanovama koje imaju mogućnost postavljanja inzulinskih pumpi. Riječ je o 23 inzulinske pumpe namijenjene dijabetičarima koji ne ostvaruju dobru samokontrolu na intenziviranoj terapiji, te 22 pumpe namijenjene postojećim pumperima kojima uređaj otkaže izvan garantnog roka.

Na Rebru je svečano predano 65 inzulinskih pumpi, od toga 33 za nove korisnike, a 32 za nastavno liječenje (u slučaju spomenutog kvara izvan garantnog roka).

Objema svečanim primopredajama prisustvovali su Ministar zdravstva Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Milan Kujundžić, ravnatelj HZZO-a, mr. sc. Fedor Dorčić, te ravnatelji konkretnih bolničkih ustanova.

HZZO je od 2014. godine osigurao ukupno 320 inzulinskih pumpi, a važno je istaknuti da paralelno s inzulinskim pumpama, HZZO osigurava potrošni materijal potreban za njihovo normalno korištenje. Pored HZZO tendera, bolnice same u određenim količinama nabavljaju inzulinske pumpe, a postoje pacijenti koji su ih i sami kupili. HZZO i njima osigurava potrošni materijal čija vrijednost za razdoblje od jedne godine premašuje vrijednost same inzulinske pumpe.

Točno koliko će koja ustanova u RH dobiti pumpi će naknadno odlučiti stručni timovi referentnih centara s obzirom na „epidemiološke podatke“ – što god to značilo.

One koji se nadaju dodatnom povećanju broja inzulinskih pumpi u RH će razočarati informacija da (mali) dio struke smatra da se osiguranim količinama ipak uspijevaju zadovoljiti hitni slučajevi. Drugim riječima, HZZO komotno može tvrditi da trenutno nema formalnih razloga da radi na povećanju godišnjeg budžeta za inzulinske pumpe. Oduševilo nas je što je Ministar izjavio da bi svako dijete kojem je to potrebno, trebalo imati pristup inzulinskoj pumpi. Baš kao u referentnoj Sloveniji.

U službenom priopćenju također stoji da HZZO nastoji stalno unapređivati zdravstvenu skrb za osigurane osobe, osiguravajući visoki standard u opskrbi suvremenim medicinskim pomagalima, što će činiti i u budućnosti. Iz toga iščitavamo pozitivno razmišljanje u vezi revolucionarne tehnologije kontinuiranog mjerenja glukoze koja nam je pred vratima kao i sigurnu, te kontinuiranu opskrbu inzulinskim pumpama. 🙂

Kompletnu fotogaleriju sa Rebra i Vuka potražite ovdje

Prilog u prvim vijestima NoveTV počinje u 12:40toj minuti, a pogledajte ga ovdje

U centralnom Dnevniku Nove TV prilog počinje u 40:40toj minuti, a pogledajte ga ovdje

HRT – Hrvatska uživo prilog počinje u 28moj minuti, a pogledajte ga ovdje


Još iz kategorije Djeca: