Davor Skeledžija

Počinje EASD2022 Stockholm – znanstvena konferencija o dijabetesu!

18/09/2022

EASD je kratica za European Association for the Study of Diabetes, zanimljivo je da je potpuno neprofitna organizacija poput Zagrebačkog dijabetičkog društva. Brojevi su impresivni. Naime, od svog su osnutka uplatili preko 100 milijuna eura u najrazličitije istraživačke projekte o dijabetesu diljem Europe!

Ovogodišnji znanstveni program u Stockholmu obuhvaća preko 1.200 predavanja, razgovora i prezentacija o najrazličitijim napredcima vezanim uz dijabetes.

Mi naravno nećemo previše pažnje posvećivati znanosti u kliničkom smislu, usredotočit ćemo se na najnovija tehnološka dostignuća, najave i teme zanimljive „običnom dijabetičaru“.

Rekavši to treba naglasiti da ne očekujemo senzacionalne i revolucionarne vijesti, ali sigurno će biti pokoje zanimljivo predstavljanje nove tehnologije (pametni pen, inzulin, senzori, pumpe…) najava i slično. Kompletan program potražite na ovom linku.

Zahvaljujemo tvrtki Medtronic Global na pozivnici. Ekipa na čelu sa svima vrlo omiljenim  Pacom iz Medtronic Portugal vrlo je aktivna. Redovno pokrivaju troškove, ali i organizaciju te druženje blogerima i drugim osobama s dijabetesom iz cijelog svijeta! Polako stvaraju malu, ali vrlo privrženu zajednicu, vrlo zainteresiranu za dijabetes i sve oko njega. Vjerovali ili ne, riječ je o osobama  iz „malih i nebitnih zemalja“ poput Hrvatske, ali i svjetski poznatijoj ekipi kao što su @nerdabetic iz Velike Britanije, Ines Nerina iz Bugarske, Tim Street i sl.

Spomenimo ovdje i Bastiana Haucka i njegov pokret #DeDoc koji također organizira i pokriva troškove sudjelovanja na ovakvim konferencijama. Nekoliko mladih i neiskusnih ali nadobudnih ljudi iz Hrvatske, iskoristilo je sve te ljepote druženja i informiranja u bijelom svijetu. Tko zna, možda sljedeći budete baš vi? Popratite #Dedoc Facebook zajednicu.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Inzulinske pumpe: